Diyarbakır’dan hukuka ve demokrasiye dönüş çağrısı

Diyarbakır'da demokratik kitle örgütleri KHK'lere tepki göstererek, hukuka ve demokrasiye dönüş çağrısı yaptı.

27 Aralık 2017 09:20
Paylaş

Diyarbakır’da bir araya gelen demokratik kitle örgütleri son yayımlanan KHK’lere tepki gösterdi. Aralarında Diyarbakır Barosu, İHD, TİHV, TTB ve Hak İnsiyatifi yer aldığı kurumlar hukuka ve demokrasiye dönüş çağrısı yaptı. 

Açıklamada 695 ve 696 sayılı KHK’lerin bugüne kadarki KHK pratiğini sürdürmekle kalmayıp, yargı mekanizması ile toplumsal hayatı derinden etkileyen uygulamalara imza attığı kaydedildi. Ayrıca açıklamada kanun değişikliklerinde TBMM devre dışı bırakılarak seçmen iradesinin yok sayıldığı belirtilerek, OHAL’in kaldırıp KHK’lerin iptal edilmesi çağrısı da yapıldı.

KANUNA AYKIRI UYGULAMAYA KHK DAYANAĞI

Yapılan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, “696 sayılı KHK’da çok çarpıcı bazı düzenlemeler var” diyerek, “93. madde ile tutukluların kovuşturma aşamasında tahliye edilmesine karşı kapalı olan itiraz yolu açılmıştır. Daha önce, çoğunlukla Kürt siyasetçilerin tahliyelerinde gördüğümüz üzere tahliyelere itiraz edilmekte ve bu itirazlar kabul edilerek sanıklar yeniden tutuklanmaktaydı. Bu düzenleme  ile bugüne kadar tahliyelere yapılan itirazların kanuna aykırılığı ispat edilmiş ve bu kanuna aykırı uygulamaya KHK ile dayanak oluşturulmuştur” diye konuştu.

‘HER HANGİ BİRİNİ ÖLDÜRÜP YARGIDAN KAÇACAKLAR’

Tek tip kıyafet uygulamasına değinen Özmen, “Söz konusu değişiklik ile kişiler henüz yargılanırken bu ‘tulumlar’ giydirilerek kişilik hakları zedelenmiş olacaktır. Dünya kamuoyu tarafından eleştirilen, karşı çıkılan bu uygulamanın daha birkaç yıl öncesine kadar karşısında olan bir hükümet tarafından hayata geçirilmesi, hukuk ve insan hakları çıtasının nereye düştüğünü göstermesi bakımından ibret vericidir. Hükümet yetkililerince 121. maddenin bu 15 ve 16 Temmuz günlerinde gerçekleştirilen eylemler ile sınırlı olduğunu dile getirirken metnin öyle anlaşılmadığı açıktır. Dün, öldürdüğü çobanın cesedinin yanına silah atanlar, onların “terörist” olduğu iddiasıyla nasıl yargıdan muaf tutulduysa, yarın herhangi bir insanı öldürülüp “terörü övdü” gibi bahanelerle yargıdan kaçabilecektir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


‘KHK’LERE DİRENECEĞİZ’

Yayımlana son KHK’lara yönelik  Antep ve Adıyaman’da açıklama yapan KESK’e bağlı Şubeler, “KHK’ler bizleri yıldıramayacak. KHK’lere direneceğiz” dediler. 

KESK Antep Şubeler Platformu’nun, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antep Şube binasında yaptığı toplantıya çok sayıda sendika üyesi katıldı. Toplantının yapıldığı salona, “Ne darbe, ne OHAL, demokratik Türkiye” yazılı pankart asıldı. Açıklama yapan BES Şube Başkanı Yunus Çiçek, hükümetin KHK’ler ile KESK’lileri hedef aldığını belirtti. KHK’yle 138 KESK üyesinin ihraç edildiği bilgisini veren Çiçek,  “Bizler çocuk, kadın ve emekçiler olarak KHK’larla hayatımızın karartılmasına izin vermeyeceğiz. Çıkarılan KHK’ler ile umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmamızı bekleyenleri yanıltmaya devam edeceğiz. KHK’ler bizleri yıldıramayacak. KHK’lere direneceğiz” diye konuştu. 

‘TÜM İHRAÇLAR GÖREVE İADE EDİLSİN’

BES Adıyaman Şubesi de, 695 sayılı KHK ile ihraç edilen sendikalarının eski yöneticisi ve üyesi olan Mehmet Aydın için basın toplantısı düzenledi. BES şube binasında yapılan toplantıdan konuşan Şube Başkanı Şahin Mehmet Binicier, OHAL’in kaldırılmasını ve SGK çalışanı Mehmet Aydın ile tüm ihraçların göreve iade edilmesini istedi. OHAL’in ilanı ve sonrasında yayınlanan KHK’lerle ülkenin geldiği noktaya dikkat çeken Binicier, “Ülke olarak tarihimizin belki de en karanlık döneminden geçiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Başsavcılık: 11480 kişi, iradeleri dışında ByLock'a yönlendi

SONRAKİ HABER

HDP, Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...