27 Aralık 2017 05:53

Gözünü kaybetti ama 'kamu malına zarar verdin’ dediler!

2014 1 Mayısında polis şiddeti sonucu gözünü kaybeden Barış Ceyhan hakkında, olay gününe dair “kamu malına zarar vermek” suçlamasıyla dava açıldı.

Paylaş

Selman GÜZELYÜZ 

Barış Ceyhan, henüz lise öğrencisiyken 2014 yılında Ankara’nın Kızılay semtinde katıldığı 1 Mayıs kutlamaları için düzenlenen bir eylemde polis şiddetine maruz kaldı. Yaklaşık 40 metre gibi bir mesafeden polisin plastik mermisinin hedefi olan Ceyhan, sol gözünü kaybetti. Başvurduğu yargıdan aradan geçen 3 yıl süresince sonuç alamayan Ceyhan hakkında, olay gününde “kamu malına zarar verdiği” suçlamışıyla dava açıldı.

GÖZÜNÜ KAYBETTİ, TUTUKLANDI, SALDIRIYA UĞRADI

Ceyhan’ın yaşadıkları sadece gözünü kaybetmekle kalmadı. Ceyhan, 18 Ağustos 2015 yılında evine yapılan baskınla gözaltına alındı ve “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık 9 ay Sincan Cezaevi’nde tutulan Ceyhan, cezaevinde çalışarak Sinop Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü’nü kazandı. Tahliye edilmesi ardından 2016 yılında tekrardan Sinop’ta öğrenim görmeye başlayan Ceyhan, bu kez de ırkçı grupların saldırılarıyla karşı karşıya kaldı.
 
Bu süreçte okulunu bırakmak zorunda kalan Ceyhan, “Evet, saldırılardan kaynaklı eğitimimi tamamlayamadım. Gazeteci olmak istiyordum. İletişim Fakültesi’ni kazanmıştım. Okulu bıraktıktan sonra Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışmaya başladım. Okulun olması ya da olmaması gazetecilik için belirleyici değil” diyor. 

‘BEN HASTANEDEYDİM NASIL GÜN BOYU EYLEMDE OLABİLİRİM’

Ceyhan, kendisi hakkında dava açılmasına ilişkin de şunları söyledi: “Suçlamalar gerçeği yansıtmıyor. Hakkımda açılan dava dosyasında ‘gün boyu eylem alanında olduğum’ yönünde ibareler mevcut. Oysa ben saat 14.20 sıralarında hastaneye kaldırılmıştım. Zamanlamaya bakıldığında bile olayın gerçek olmadığı görülecektir. Yine dosyada yer alan bir başka ibare ise saat 14.45 civarında caddeden geçen ambulansla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait çöp kamyonuna tekme ve yumruklarla vurarak zarar verdiğim yönünde. Belirttiğim gibi isnat edilen suçlamaların yapıldığı saatlerde ben hastanede bulunuyordum.”

‘AÇTIĞIM DAVAYI BOŞA ÇIKARMAK İSTİYORLAR’

Ceyhan, “Beni mağdur eden polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, her defasında yeniden mağdur oluyorum. Hakkımda dava açarak yine beni suçlu gibi gösterme çabasındalar. İdari mahkemeye açtığım dava ile ilgili de hiçbir gelişme yaşanmadı. Amaçları idare mahkemesine baskı oluşturarak, açtığımız davayı boşa çıkarmaktır” diye ekledi.

‘TEK BİR SOMUT KANIT YOK’

Konuya dair bilgilendirmelerde bulunan Ceyhan’ın avukatı Şevin Kaya, “Barış hakkında hazırlanan dava dosyasında ‘kamu malına zarar’ suçlamasına dair tek bir somut delil bulunmamaktadır. Sadece eylem alanında olduğuna dair bir fotoğraf mevcut. Burada asıl olan şey idare mahkemesinin Barış hakkında açtığımız davayı sürüncemede bırakmasıdır. 3 yıl önce açtığımız bir dava var. Ama davada hiçbir gelişme yaşanmış değil. İdari mahkeme kendi sorumluluğundan kaçıyor. Yapacakları şey Barış’ın gözüyle ilgili bir bilirkişi raporu almak. Ama 3 yıl oldu daha bilirkişi raporu bile hazırlanmadı. Şimdi ise Barış hakkında ‘kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla dava açmışlar. Dava açmakla şu mesajı veriyorlar: ‘Aslında bizim bir sorumluluğumuz yok. Eyleme katılmış ve bize taş atmış. Biz de onlara karşı gaz fişeği atarken bu da Barış’ın  gözüne denk gelmiş.’ Yani attıkları plastik mermiyi meşrulaştırmak istiyorlar. Barış haklıdır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü anayasal bir haktır” dedi.

‘İŞKENCE SUÇUDUR’

“Ceyhan’a yapılanlar işkencedir” diyen Kaya, şunları söyledi: “İdarinin kusurlu sorumluluğu dediğimiz bir şey var. Bu tür olaylarda ortaya çıkan sonuçlardan kusur direk idare mahkemenindir. Bu kolluğa verilen sınırsız yetkiyle ilgili bir durum. Çünkü mermi direk Barış’ın yüzüne isabet etmiş. Hem de polis yakın mesafeden direk hedef almış. Gözünü kaybetme sonucunun uzak mesafeden gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında hem de Anayasa’ya göre işkence suçudur.” (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Bu yılbaşı artan fiyatlar nedeniyle çereze rağbet yok

SONRAKİ HABER

ABD’li kadına 284 milyar dolarlık elektrik faturası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...