27 Aralık 2017 01:04

Renault işçileri Şili’de grevle kazandı!

6 ay süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronlar taleplere kulak tıkayınca Şili Renault işçileri greve çıktı, patronlar 15 günde geri adım attı

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Şili’deki Renault fabrikası işçileri, kendi taleplerini içeren bir toplu iş sözleşmesi için aylarca eylemler yaptı. Valparaiso kentindeki los Andes bölgesinde bulunan fabrikada, talepleri şirket yönetimi tarafından kabul edilmeyen 373 işçi, 4 Aralık’ta greve çıktı. 15 gün süren grevin ardından işçilerin maaş zammı ve ikramiye talepleri kabul edilerek sözleşmeye girdi. Renault yönetimi, 2 yıllık imzalanan sözleşmede ücretlere yıllık yüzde 4 zam ve 2 bin dolar ikramiye ödemeyi kabul etti. 

İşçilerin üyesi olduğu Cormecanica Renault Chile isimli sendika, sendikanın facebook sayfasından paylaştığı açıklamada, grevin zaferle sonuçlanmasının işçilerin birliğiyle mümkün olduğunu vurguladı. 

ŞİRKET YÖNETİMİ AYLARCA AYAK DİREDİ

Sendika ve Renault Şili yönetimi, 373 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi için yaklaşık 6 aydır görüşmeler yürütüyordu. 

Sendika ücret zammı, ikramiye ve çalışma koşullarının yükseltilmesini talep ediyor. Sendikanın istediği zammı kabul etmeyen yönetim nedeniyle görüşmeler uzamış ve anlaşma sağlanamamıştı. 

Şirketin işçilerin taleplerini reddeden tutumu nedeniyle sendika ve işçiler grev kararı aldılar. Grevle birlikte sık sık eylem ve yürüyüşler de yapan ve düzenli olarak işçi meclisini toplayarak gelişmeleri değerlendiren Renault işçileri, 15 günün sonunda taleplerini kabul ettirdiler. Patronların yüzde 2.4 dayatmasına karşı yüzde 4 zam ve 2 bin dolar ikramiye kazandılar. İşçilerin ilk talebi ise yüzde 8 zamdı. 

‘ÖNÜMÜZE ÇIKAN DUVARI BİRLİK OLARAK YIKTIK’

Sendikanın, facebook sayfasından yayınladığı açıklamada ise, “Karmaşık bir toplu sözleşme sürecini tamamladık, bir kez daha birlik halinde yürütülen ve bireysel değil ortak çıkarları savunan bir sendikal mücadelenin gücünün başarı getirdiğini gösterdik” denildi.  

‘PATRONLAR BİRLİĞİMİZİ BOZMAK İSTEDİLER’

Açıklamada, mücadelenin başlarında işçilerin önüne dev bir duvar çıktığını ancak birlik halinde bu duvarı yıktıkları belirtilerek, “Tam olarak istediğimiz değildi ancak maaşlarımızı iyileştirmeyi başardık, bunun için gururluyuz. Patronlar birliğimizi bozmak istedi, örgütlülüğümüzü zayıflatmak istedi, fakat birlik içinde onurlu bir mücadele verdik” ifadeleri kullanıldı. 

‘İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİ BİTMEDİ’

şili renault

Açıklamada, mücadeleye destek olan işçi ailelerine, kardeş sendikalara ve bölge halkına da teşekkür edilerek, “Mücadele burada bitmedi arkadaşlar, bu mücadele işçi sınıfı ile patron sınıfının mücadelesidir, birliğimizi ve kolektif mücadelemizi korumalıyız” denildi. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ işçileri: İşçiden fedakarlık beklemek komedi

SONRAKİ HABER

Kız çocuğunu okutmamak düşünce özgürlüğü sayıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...