27 Aralık 2017 00:16

Türk Traktör işçileri uyarıyor: Geçen dönemden ders çıkarın!

Türk Traktör işçileri, sendikaları Türk Metal’den MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı mücadeleci bir tutum bekliyor.

Paylaş

Yasemin ÖZTÜRK
Tolga YILDIRIM
Ankara

Türk Traktör işçileri, sendikaları Türk Metal’den MESS’in yüzde 3.2'lik ücret artışı ve 3 yıllık sözleşme dayatması karşısında belirlenen taleplerden taviz vermeyen, mücadeleci bir tutum bekliyor. Üç haftadır sendikanın aldığı kararlar doğrultusunda mesaiye kalmama ve vardiya çıkışı yürüyüş eylemleri yapan işçiler, Türk Metal’i daha etkili eylemler yapmaya çağırıyor. 

Görüştüğümüz Türk Traktör işçilerinden biri, 2015 yılında fabrika önünde 14 gün eylem yaptıklarını hatırlatarak, Türk Metal’i uyardı: “Türk Metal şimdi ağırdan alıyor, oyalıyor, vardiya çıkışı kısa yürüyüşler yaptırarak, mesaiye kalmama eylemleri ile işçiyi yormaya çalışıyor. Biz bu yaklaşımı anlıyoruz, farkındayız. Fabrikada o dönemi yaşamamış arkadaşlarımız var. Biz onlara da anlatıyoruz. Geçen dönemki eylemlerimizden dersler çıkardık, bu dönem daha başka olacak. Umarım, sendika da dersler çıkarmıştır. Üç yıllık sözleşmeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. İşe ilk giren işçi ile yıllarca çalışan işçi bir olur mu? Kıdem farkı maddemizden de taviz vermeyiz. Sendika öncülük yapsın greve çıkalım, iş bırakalım, daha etkili eylemler yapalım. Yoksa biz sendikasız fabrika önüne çıkarız.”

Sendikayla Türk Traktör’de tanıştığını belirten başka bir işçi de “Üç haftadır vardiya çıkışı yürüyüşler yapıyoruz. Benden daha eski bir arkadaş bana sordu; ‘Sendika işe başladığından beri bizim için ne yaptı?​’ diye. Düşündüm, tatile götürdüler. Ortada sendikal bir faaliyet yok” diye konuştu.

‘BİZİM MÜCADELEMİZ ASGARİ ÜCRETİ DE ETKİLER’

Yıllardır Türk Traktör’de çalışan bir işçi ise metal iş kolundaki toplusözleşmelerin asgari ücretin belirlendiği zamana denk getirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu bir tesadüf değil. Biz mücadeleci bir sözleşme dönemi geçirirsek bu asgari ücret artışını da belirler. Hükümet bizden fedakarlık istedi, MESS de bizimle alay eder gibi yüzde 3,2 zam veriyorum dedi, masayı devirdi. Ekonomi bizim sırtımızdan büyümüş, biz hep küçülüyoruz. Asgari ücret 4 bin lira olsun.” 

İşçiler, taleplerinin haklılığını dile getirirken, kendi ürettiklerinin piyasa değeri ile MESS’in teklif ettiği ücret artışını mukayese ediyor. Bir işçi, “Hesapladım ayda milyonlar kazandırıyorum ama bana yüzde 38 artışı, yani 700 liralık artışı çok görüyor. Bu açgözlülük, kâr hırsı” dedi. 

Üç çocuğu olan bir işçi aldığı ücretle geçinmekte zorluk çektiğini ifade ederek, Avrupa ülkelerinde işçilerin ücretlerinin hem Türkiye’dekinden fazla, hem de etin fiyatının daha ucuz olduğunu ifade etti. Asgari ücretin en az 2 bin 500, 3 bin TL olması gerektiğini söyleyen işçi, “Asgari ücretle bizim ücret artışımız birbirine bağlı, etkiliyor. Bazı arkadaşlar diyor ki yüzde 38 olmaz da ortada buluşulur. MESS çok kazanıyor, yüzde 38’i verebilir. Hükümet de asgari ücreti yüzde 100 artırabilir. Geçmiş yıllarda asgari ücret yüzde yüz artmıştı, şimdi de artırılabilir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Biz o katliamda kimleri yitirdik?

SONRAKİ HABER

Lise öğretmeni cinsel istismardan tutuklandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...