26 Aralık 2017 13:35

Norveç siyasetinde ‘cinsel taciz’ krizi 

İngiltere’de Muhafazakar Parti hükümeti üyelerinin karıştığı cinsel taciz vakalarının bir benzerinin Norveç’te de meydana geldiği ortaya çıktı.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Dünyanın her yerinde kadınların yaşadıkları cinsel taciz vakalarını ifşa etmeye başlamalarının etkisi siyasette de yaşanıyor. İngiltere’de Muhafazakar Parti hükümeti üyelerinin karıştığı cinsel taciz vakalarının bir benzerinin Norveç’te de meydana geldiği ortaya çıktı. Sosyal demokrat eğilimli İşçi Partisi (AP) bu nedenle büyük kriz yaşıyor. Son olarak 11 Eylül 2017 seçimlerinde yüzde 3.5 oranında gerileyerek kötü bir sonuç alan AP, şimdi de parti Genel Başkan Yardımcısı Trond Giske’nin cinsel taciz skandallarıyla sarsılıyor.
Giske’nin iki dönem önce yaptığı bakanlık görevi sırsında, iki kadına yönelik cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıktı. 

PARTİ SEKRETERİNE MEKTUP YAZDILAR

Olaylardan biri, Giske’nin 2012 yılında Sanayi Bakanı olarak görev yaptığı sırada, Norveç’te  elit kesimin, siyasetçi ve akademisyenlerin davet edildiği ve bin dolayında  kişininin katıldığı  bir eğlence partisinde yaşandı. Giske, temizlik asistanı ve garson olarak çalışan 21 yaşındaki bir kadına cincel tacizde bulundu, kadını evine davet ettiği ve gece boyunca mesaj göndermeye devam etti. Basına yansıyan bilgilere göre, kadının babası, olayla ilgili AP Genel Başkanı Jonas Gahr Støre’ye mektup gönderdi. 

İSTİFA ETMEDİ, SADECE UYARILDI

AP Başkanı Store ve Parti Sekreteri Kjersti Stenseng, Trond Giske ile bir görüşme yaptıklarını açıkladı. Yine AP yetkilileri toplanarak, olaylar hakkında değerlenmede bulunduklarını duyurdular. Parti Başkanı Jonas Gahr Store, olayların ayrntılarına girmek istemediğini ancak partinin böylesi uyarıları aldığında olayın ciddiyetinin altını çizmek istediğini belirterek “Giske’ye yaptıklarının kabahatlı davranışlar olduğunu söyledim. Giske de işin ciddiyetini ve davranışlarının bu tepkilere yol açtığını anladığını söylüyor” dedi.

Giske ise basına yaptığı açıklamasında tecrübelerinden öğreneceğini, yaptıklarından üzgün olduğunu belirterek “Bana  güvenin zayıfladığını hissediyorum. O zaman bu güveni geri getirmeye çalışmak benim için önemli. Başkasının uygun bulmadığı davranışlarda bulunduğum için özür dilerim. Bu benim hatam. Davranışlarım için özeleştiri  veriyorum. yaptıklarımdan üzgünüm” diye konuştu. 

Giskenin genel başkan yardımcılığından istifa edip etmeyeceğine dair ise bir açıklama yapılmadı. Ancak özellikle medyada Giske’nin istifa etmesi gerektiği yönünde baskılar artıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Filistinli Ahed’i ayaklarından zincirlediler

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Domagoj Vida'yı KAP'a bildirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...