26 Aralık 2017 11:25

Bakan Yılmaz açıkladı: 660 bin mülteci eğitim alıyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de 660 bin 272 Suriyeli ve yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı. (Foto: Arşiv)

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlarken, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan 660 bin 272 Suriyeli ve yabancı uyruklu öğrencinin 36 bin 323 resmi okulda ve 21 ildeki 338 geçici eğitim merkezinde eğitim gördüğünü açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, ülkemizdeki geçici koruma altında olan mültecilerin eğitim durumlarıyla ilgili soru önergesi verdi. Ömer Fethi Gürer önergesinde, “2017-2018 öğrenim döneminde okullara yeni kayıt olan mülteci çocuk sayısı kaçtır? Okullarda öğretim gören toplam mülteci sayısı kaç olmuştur? Kaç öğretmen bu bağlamda görev yapacaktır? Mültecilerden karma eğitim gören sayısı kaçtır?​” şeklinde sorulan yöneltti. 

EĞİTİM ÇAĞINDA 976 BİN SURİYELİ VAR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün eylül 2017 verilerine göre 976 bin 200 olan eğitim çağındaki Suriyeli nüfusun kademeli olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullara kaydedilmesi çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Kitlesel göçle ülkemize gelen 613 bin 142 öğrencinin eğitime erişimi sağlandığını bildiren Bakan Yılmaz, “21 ilimizdeki 338 geçici eğitim merkezlerinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 255 bin 581 öğrenci yoğun Türkçe öğretimi temel olmak kaydıyla eğitim görmektedir. Ayrıca açık okullara kayıtlı 8 bin 597 öğrenci bulunmaktadır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkelerde yaşanan sorunlarda en çok kadın ve çocukların etkilendiğini belirterek, “Parçalanan dağılan evsiz, barksız, yurtsuz kalan insanlara destek olmak ve sorunlarını aşmasını sağlamak insanlık görevidir ancak esas olan bu sorunun başlamasının önlenmesi için gereken çaba ve çalışmayı zamanında ve doğru olarak yapabilmektir. Yanlış uygulamalar sözler ve girişimlerin bedeli ağır olmaktadır. Ülkemizde beş milyona yakın yabancı uyruklu yaşayan vardır. Doğal olarak bu kesimlerin sorunlarına da çözüm üretilmesi gerekmektedir. Esas olan Suriye’de bir an önce barışın tesisi ile mültecilerin evlerine topraklarına kavuşmalarıdır. Eğitim konusunda yapılanlar yanında okul öncesi sokaklarda yüzlerce çocuk çaresiz ve sorunlu yaşamaktadır. Dünyada barış her sorunun çözümünde tek yoldur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eşini nasıl öldürdüğünü anlattı, hâlâ serbest

SONRAKİ HABER

Keskin: Hiçbirimizin can güvenliği yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa