26 Aralık 2017 09:17

KESK, KHK'lere tepki olarak tüm illerde eylem yapacak

KESK, 695 ve 696 sayılı KHK'lerle hukuksuzluğun üzerine tüy dikildiğini söyleyerek yarın tüm Türkiye'de basın açıklamaları yapılacağını açıkladı.

Paylaş

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, son yayımlanan iki KHK’nin OHAL olmadan ülkeyi yönetemeyecek olan siyasal iktidarın yaşadığı korkunun ürünü olduğunu söyleyerek, “Bugüne kadar yaşanan hukuksuzlukların üzerine adeta tüy dikmiştir” dedi. Gezen, yarın tüm Türkiye’de OHAL KHK’lerine karşı KESK’in basın açıklaması düzenleyeceğini söyledi.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) son yayımlanan iki kanun hükmünde kararnameyi (KHK) değerlendirmek üzere  basın toplantısı düzenledi. Mülkiyeliler Birliği’ndeki toplantıya KESK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri de katıldı. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen tarafından yapılan açıklamada, son çıkarılan iki KHK’nin korkunun ürünü olduğunu belirterek, “Bugüne kadar hayata geçirilen hukuksuzluğun üzerine adeta tüy dikmiştir” dedi. Gezen, yarın tüm Türkiye’de basın açıklamalarıyla OHAL KHK’lerini protesto edeceklerini söyledi.

‘GERİ DÖNÜŞLERDE YAŞAM HAKKI GASBEDİLEN NE SEMİH NE NURİYE VAR’

695 sayılı KHK ile 2 bin 756 kamu emekçisinin ihraç edildiğini ve sadece 114 kamu emekçisinin işine iade edildiğini belirten Gezen, “Ne komisyon kararlarında ne de KHK iade listelerinde işlerini geri istediği için açlık grevi yapan ve kritik eşikte olan, yaşam haklarının gasbıyla karşı karşıya kalan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça vardır” dedi. Gezen, 77 Tüm Bel-Sen, 39 Eğitim Sen, 24 BES, 2 DİVES ve 1’er SES ve Haber Sen üyesi toplam 114 KESK üyesinin ihraç edildiğini kaydetti. Gezen, KESK yönetici ve üyelerinin haksız ve hukuksuz şekilde açığa alınma ve ihraç edilmelerinin arkasında tüm kamu emekçi kesimlerinin hak ve özgürlüklerini sınırlayan düzenlemelere seyirci kalmamaları olduğunu vurguladı.

‘HER EYLEM VE ELEŞTİRİ TERÖR TORBASINDA’

696 sayılı KHK’de yer alan “darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişilere hukuki, idari, mali ve cezai muafiyet” getiren düzenlemeyi değerlendiren Gezen, açıkça bir iç savaş hazırlığı yapıldığını söyledi. Gezen,  “Darbe girişimi ile masum askerleri, askeri öğrencileri hedef alan, linç boyutuna varan saldırılarda yer alanlara cezai muafiyet getirilmektedir.  Tam bir belirsizlik ve kaos yaratılmıştır. Her eylem ve eleştirinin darbe ve terör torbasına konulduğu, Ana muhalefet partisi Genel Başkanı’nın İçişleri Bakanı tarafından açıkça tehdit edildiği bir ortamda muhalif her türlü eylem, etkinlik, eleştirinin devam niteliğinde sayılabileceği, silahlandırılan paralimiter yapıların muhaliflere saldırmasının önünün açıldığı ve bu saldırılar için cezasızlık getirileceği açıktır” dedi.

‘SAVUNMA HAKKI ORTADAN KALDIRILDI’

Ceza Muhakemeleri Kanununda yapılan değişikliklerle savunma hakkının ortadan kaldırılmasına yönelik ciddi ve tehlikeli düzenlemeler getirildiğini kaydeden Gezen değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Müdafi olmaksızın hüküm tesis etmek mümkün olabilecek. 10 yıl üzeri hapis cezaları için yapılan itirazlarda Yargıtay’ın duruşmalı görüşme zorunluluğu kaldırılmaktadır. İlk derece mahkemesinin hükmüne karşı itiraz değerlendirilirken savunma hakkının kısıtlanması ile hükmün gerekçeyi içermemesi maddeleri kapsam dışında bırakılmıştır”.

‘KADRO DÜZENLEMESİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI’

Yüz binlerce işçi ve emekçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesinin parlamentodan kaçırılarak yapıldığını kaydeden Gezen, taşeron işçilerin büyük çoğunluğunun kadro hakkından yoksun bırakıldığını söyledi. Gezen, “KİT kapsamında özel bütçeli 26 kurumda çalışan taşeron işçiler, ‘Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri’ kapsamında çalışan taşeron işçileri, geçmişte açtıkları davalardan, geçmişe yönelik hak ve alacaklardan feragat etmeyen taşeron işçileri kapsam dışında tutulmuştur” dedi. Kapsama giren işçilere güvenlik soruşturması ile yazılı ya da uygulamalı sınav şartı getirildiğini söyleyen Gezen, bu uygulamaların ayrımcılık ve kayırmacılığa hizmet edeceği, istenmeyen işçilerin kadroya alınmaması için bir eleme mekanizması olarak kullanılacağını kaydetti. Gezen düzenleme ile eşitlik ilkesinin de ihlal edildiğini, KHK ile yapıldığı için mağdur olan taşeron işçilerinin yargıya başvurmasının önünün kapatıldığını belirterek, “Taşeron işçisine şartsız, ayrımsız kadro müjdesi yine boş çıkmıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sebahat Tuncel Van'da yargılandığı davadan beraat etti

SONRAKİ HABER

İzmirliler yeni yıla ulaşım zammı ile girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...