26 Aralık 2017 08:40

Tümer: Sularımız özelleştirilemez

CHP'li Zülfikar İnönü Tümer, Adana'nın elektriğini üreten Seyhan Baraj gölünün özelleştirilmesine ilişkin konuştu.

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan 1, Seyhan 2 ve Yüreğir HES tesislerinin özelleştirilme programından çıkarılması gerektiğini ifade etti. Çukurova'nın tarımsal sulamasında hayati önemi bulunan, Adana'nın elektriğini üreten Seyhan Baraj gölünün özelleştirilmesi ile ilgili TBMM’de gündem dışı söz alan Tümer, yaklaşık 1 milyon 760 bin dekar alana sahip Adana ili Aşağı Seyhan Ovası Sulamalarının, ileriki zamanlarda sulama suyu temininde yaşanacak problemlerin çözümü için basınçlı borulu şebekeye dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

600 MİLYON LİRALIK GELİR ELDE EDİLEBİLİR

Aşağı Seyhan Ovası’nda son 5 yıl ortalamasına göre tüketilen sulama suyu miktarının yıllık 1 Milyar 900 Milyon metreküp olup, ihtiyaç duyulan bu miktarın ancak 1 Milyar 510 Milyon metreküpünün karşılanabildiğini kaydeden Tümer, “Basınçlı borulu şebekeye geçildiğinde en az 665 Milyon metreküp su tasarrufu sağlanabileceği hesaplanmaktadır. Öte yandan yenilemeden kaynaklı sulanacak ilave yaklaşık 1 milyon dekar tarım arazisinde yıllık yaklaşık 600 milyon lira değerinde tarımsal gelir artışı elde edilecektir” dedi.

TARIMSAL ÜRETİM, ELEKTRİK ÜRETİMİ, SU SPORLARI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Yapımına 1953 yılında başlanan Seyhan Baraj Gölü 1956 yılında su tutmaya başlamıştır. Seyhan Nehri üzerine Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralleri kurulmuştur. Elektrik enerjisi üretiminde ve Çukurova’daki tarımsal sulamada da çok önemli bir yeri olan Baraj gölü su kalitesi açısından rüzgâr sörfü yapılabilmesi için ideal bir ortam sağlıyor. 2012 yılında Kürek Milli takım seçmelerini ve Akdeniz kupası Türkiye şampiyonası yarışmalarını  Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirilmiştir. 2013 Akdeniz Oyunları Durgun Su Sporları yarışması da Seyhan baraj gölünde gerçekleştirilmiştir. (Adana/ERENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka Belediyesinde işçiler 3 aydır ek ödeme alamıyor

SONRAKİ HABER

Hak-İş sınav şartını formalite diye geçiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...