10 Ağustos 2012 04:51

Can Yücel’in ailesi kırgın ve kızgın

Her yıl Datça’da mezarı başında yapılan Can Yücel anması bu sene kurumsal olarak düzenlenmiyor. Geçen sene Can Yücel’in mezarına düzenlenen saldırıya tepki gösteren Yücel ailesi bu sene kurumsal olarak Can Yücel anması yapmama kararı aldı. Ayrıca yapılan saldırıdan ötürü kırılan aile Can Yücel&rsq

Can Yücel’in ailesi kırgın ve kızgın
Paylaş
İsmail Afacan

‘CAN EVİ’Nİ BU YIL AÇMIYORUZ’

Su Yücel (Can Yücel’in Kızı): Anma düzenlemiyoruz diye bir şey yok. Yine anacağız. Can Evi’ni her sene anmalarda açıyorduk. Vakıf veya dernek değiliz. Bu sene kırgın olduğumuz için de açmama kararı aldık.

HER YERDE ANILMALI

Mustafa Köz (Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı): Geçen yıl Can Yücel’in mezarına yapılan saldırı yeni bir sürecin başlangıcı değil. 30 yıldır ülkede oluşan gerici saldırının bir parçasıdır. Yapılan saldırı, bağımsız bir olay gibi gösterilmeye çalışılsa da örgütlü bir olaya işaret ediyor. Böyle böyle ilerici düşünce sindirilmeye kendi kabuğuna çekilmeye zorlanıyor. Can Yücel’in ailesinin bu yıl böyle bir karar almasını, bu şekilde yorumlamak gerekir. Ancak sinmemek, savaşımı sürdürmek zorunludur. Güler Hanım’ın da dediği gibi Can Yücel şiirleri daha çok okunmalı. Can Yücel için sadece Datça’da değil her yerde karşı eylem biçimi geliştirilmeli. Bu eylemlilikler mevzilerimizi kaybetmemek anlamına gelir.  

YAZAR ÖRGÜTLERİ DÜZENLEMELİ

Sennur Sezer (Şair): Güler Yücel haklı. Bir ülkede kitaplar, eğer terör aracı sayılıyorsa yapılacak şey şiir toplantıları, öykü toplantıları ve edebiyat gösterileri gösterileriyle bu uygulamalara karşı konmalı. İnsandan, güzel bir dünyadan yana Can Yücel  için edebiyat yazar örgütleri anma düzenlemeli.

YEREL DUYARLILIK YETERİ KADAR OLUŞMADI

Aydın Şimşek (Şair): Bu saldırının karşılığında yerel duyarlılık yeteri kadar oluşmadı. Can Yücel’in anıt mezarı kişiliğinin bir ifadesi olarak dururken anmalarda başka ritüellerin getirilmesi yerel hassasiyetlere neden oldu. Artık kurumsal olarak bir Can Yücel anması olmayacak. Gönüllülük üzerine insanlar mezarı başındaki anmaya gelsin, birisinin öncülük yapmasına gerek yok. Can Evi, Can Yücel üzerine araştırma yapanlar için oluşturulmuştu. Ama zamanla bir turizm mekanına dönüştü. Bir araştırma mekanı olmaktan çıktı ve günü birlik gezilerde uğranan bir mekan oldu. Yücel ailesinin böyle bir karar alması son derce doğru. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın Koza’nın bu yılki filmleri

SONRAKİ HABER

Uluslararası Amed Film Festivali: Yeni bir dil yeni bir yöntem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...