26 Aralık 2017 03:57

Putin'in rakibi Navalnıy'ın adaylığı reddedildi

Rusya'da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Putin’in tek rakibi olarak görülen aday Aleksey Navalnıy seçimlere katılmaktan men edildi

Paylaş

Rusya'da önümüzdeki yıl Rusya'da önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için yeniden aday olan Vladimir Putin'in tek gerçek rakibi olarak görülen muhalif aday Aleksey Navalnıy, seçimlere katılmaktan men edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, Navalnıy'ın daha önce yolsuzluktan hüküm giydiği gerekçesiyle seçimlere alınmadığını açıkladı.

Navalnıy kararın siyasi gerekçeleri olduğunu öne sürerken, destekçilerini Mart'ta yapılacak seçimleri boykot etmeye çağırdı.

41 yaşındaki Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i seçimlerde zorlayabilecek tek aday olarak görülüyordu.

Rusya'nın üst düzey isimlerine karşı yolsuzluk karşıtı kampanyalar yürüten Navalnıy hakkında 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesiyle istenen beş yıllık ceza bozulmuş, ardından aynı suçlamayla hakkında yeniden yargılanma talep edilmişti.

'SEÇİMLERE SADECE PUTİN VE SEÇTİĞİ ADAYLAR KATILABİLİYOR'

Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, 13 üyelerinden 12'sinin adaylık başvurusunu reddettiğini, Navalnıy'ın tamamen kanunlar çerçevesinde diskalifiye edildiğini söyledi.
Navalnıy ise, "Rusya hakkındaki gerçekleri söylediği" için adaylığının engellendiğini ifade etti.

Seçimlere adaylıktan men edilmesinin milyonlarca Rus'un oylarına saygısızlık etmek anlamına geleceğini söyleyen muhalif lider, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçimlere sadece Putin ile onun kendi seçtiği, kendisi için de en ufak bir tehdit oluşturmayacak adaylar katılabiliyor."

PUTİN'İN ZAFERİ KESİN GİBİ

Navalnıy, Kirov kentinin valisi olduğu dönemde, devlete bağlı Kirovles kereste şirketinden 16 milyon ruble (500 bin dolar) değerinde keresteyi zimmetine geçirmekle suçlanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Rus muhalefet liderinin adil yargılanmadığına hükmederek, cezai kararı bozmuştu.

Geçen yıl Navalnıy aynı suçlamalarla yeniden yargılanmaya başladı.

Vladimir Putin'in seçimlerden zaferle çıkarak dördüncü dönemine gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dekan olunca, kardeşi, oğlu ve eşini işe aldı

SONRAKİ HABER

Devlet Bahçeli KHK'nin 121. maddesini savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...