Gerçek ‘mutlu fabrika’ TİS masası kurulduğunda gelecek

Hugo Boss'ta yapılan anket çalışmasında yüzde 90'lara kadar çıkan memnuniyetsizlik oranı üzerine fabrika yönetimi 'mutlu fabrika' uygulaması başlattı.

26 Aralık 2017 01:07
Paylaş

Metehan UD
İzmir

İşçiler arasında yapılan anketin sonucunda yüzde 90’lara kadar çıkan memnuniyetsizlik oranının ardından Hugo Boss yönetimi harekete geçerek ‘mutlu fabrika’ uygulaması başlattı. Ancak uygulama işçilerin beklentisinin çok altında kaldı. 

Sendikal haklara karşı hukuksuzca tutumu uluslararası kuruluşların raporları ve mahkeme kararları tarafından da ortaya konulan Hugo Boss İzmir fabrikasının idari yönetimi, işçilerin memnuniyetine yönelik bağımsız bir araştırma şirketine çalışma memnuniyeti anketi yaptırdı. 

Ankette, “Ücretler yeterli mi, yöneticiler ayrımcılık yapıyor mu, yöneticilere güveniyor musunuz ve fabrikada adalet var mı” gibi sorular yer aldı. Anket sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı ücretleri düşük bulurken, yöneticilere güvenmediklerini ve fabrikada adalet olmadığını ifade etti.

Anketin sonuçlarından rahatsızlık duyan Hugo Boss İzmir Yönetimi üzerini örtmek için ‘Mutlu fabrika” isimli bir süreç başlattı ancak işçiler açısından değişen bir şey olmadı. Üretimin ve siparişlerin her geçen gün arttığı fabrikada, açlık sınırının altında ücrete çalıştırılan işçiler lehine elle tutulur adımlar atılmadı. 

İşçiler, ücretleri ve sosyal haklarda artış ve ikramiye verilmesini beklerken yönetim sinema, maç konser biletleri ve sosyal tesislerindeki kimi etkinliklerle işçileri ‘mutlu’ etmeye çalışıyor. Fabrikada sendikalılar üzerindeki baskı devam ederken işten çıkarmalar da sürüyor. 

‘MUTLU FABRİKA SENDİKA İLE GELECEK’

Fabrikadan son olarak işten çıkarılan TEKSİF İşyeri Temsilcisi İbrahim İpek, yönetimin ‘mutlu fabrika’ görünümü vermeye çalıştığını ifade ederek “Proje başlarken işçilerin her türlü haklarının olacağı anlatıldı ama görüyoruz ki genel müdür parayı insana değil teknolojiye yatırıyor. Hugo Boss’un diğer fabrikalarına göre neredeyse hiç bir sosyal hakkımız yok ve çok daha düşük ücretler alıyoruz. Anket sırasında bütün baskılara rağmen gerçeği yansıttık. Fabrikadaki hiç bir işçi mutlu olduğunu söyleyemez. İşçiler yönetime nefretle bakıyor. Oturup bir nedenini düşünsünler. ‘Mutlu fabrika’dan yöneticiler faydalanabiliyor ama işçiler için bir faydası yok. Gerçek mutlu fabrika sendikanın TİS masasına oturması ile gelecek” dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Filistinliler, Erdoğan'ın tutumunu nasıl yorumluyor?

SONRAKİ HABER

Bize verdiğiniz asgari ücretle 1 hafta geçinebilir misiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...