26 Aralık 2017 00:13

37 yıllık ara… DİSK Korosu: Sınıfla bir araya geleceğiz

1980 darbesiyle yasaklanan DİSK Korosu, 37 yıl sonra tekrar kuruldu. Şef Berktay Akyıldız ve koristlerle geleceğe dair planlarını konuştuk.

Paylaş

İsmail AFACAN
İstanbul

DİSK’in 50. kuruluş yıl dönümü için hayata geçirilen DİSK Korosu, geçtiğimiz ay Fulya Sanat Merkezinde işçi sınıfıyla tekrar buluştu. 1979’da Timur Selçuk’un yönetiminde kurulan DİSK Korosu, 1980 darbesiyle yasaklanmış, 37 yıl boyunca sahnelerden uzak kalmıştı. Uzun bir aradan sonra tekrar işçi sınıfı ve devrim marşlarına hayat veren DİSK Korosu, Şef Berktay T. Akyıldız yönetiminde çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Biz de çalışmaları yakından takip etmek için DİSK Genel Merkezinde yapılan provaya konuk olduk, Şef Berktay T. Akyıldız ve koristlerle sohbet ettik. 

37 yıl sonra DİSK Korosunu hayata geçiren isim Şef Berktay T. Akyıldız, amaçlarının DİSK’in sesini sanat kulvarında duyurmak olduğunu söyledi. 1979’da Timur Selçuk’un kurduğu DİSK Korosunun tarihsel mirasını devraldıklarını belirten Akyıldız şunları dile getirdi: “DİSK bünyesinde kendi konserlerimizi vereceğiz. 1 Mayıs haftasında bir dizi konserlerimiz olacak. İşçilerin, emeğin ve özgürlüğün türkülerini seslendireceğiz. İşçi sınıfıyla sanat aracılığıyla bir araya geleceğiz.”

Berktay T. Akyıldız
Berktay T. Akyıldız

SESİMİZİ MÜZİKLE DUYURUYORUZ

İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Sena Eliküçük, koroda korist olarak yer alıyor. Ülkede yaşanan haksızlıklara müzik aracılığıyla tepki verdiklerini söyleyen Eliküçük; “En güzel şey işçi sınıfının kalabalığını görmek, onların karşısına çıkmak. Bunu düşünmek beni çok mutlu ediyor. Devrim marşlarını söylemek insanı iyi hissettiriyor. Sesimizi müzik aracılığıyla duyurmaya çalışıyoruz” dedi.  

Gülsün Gökalp  ise koronun deneyimli isimlerinden... Gökalp, ’90’lı yıllarda Ruhi Su Dostlar Korosunda bulunmuş. DİSK Korosunun kuruluşunda yer aldıklarını dile getiren Gökalp şunları ifade etti: “Sendikal harekete iktidar tarafından baskı uygulandığı bir dönemde bizler de DİSK’in sesi olmayı tercih ediyoruz. İşçiler için marşlarımızı ve türkülerimizi söylemek onur verici.”

KORO, 1 MAYIS HAFTASINA HAZIRLANIYOR

disk korosu

DİSK Korosu, 1 Mayıs haftasında İstanbul’daki çeşitli mekanlarda sahne alacak. Bu çerçevede koroda yer alacak koristlerin seçimi geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Çalışmalarına hız veren koro hafta içi perşembe günleri, hafta sonu ise pazar günleri DİSK Genel Merkezinde prova yaparak çalışmalarını sürdürüyor. Öğrenci, emekli, memur ve işçilerden oluşan koronun repertuvarında işçi marşları, devrim şarkıları ve çok sesli parçalar bulunuyor. 

ÖNCEKİ HABER

Tarım Bakanlığı mı, ithalat bakanlığı mı?

SONRAKİ HABER

Göteborg Limanında 45 yıldır süren mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...