25 Aralık 2017 16:31

360 bin kişiye adli kontrol kıskacı

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, 360 bin insanın adli kontrol uygulamasıyla tehdit altında olduğunu söyledi.

Paylaş

2017 yılında hak ihlallerinde yüzde 300’lerin üzerinde artış olduğunu kaydeden İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, 360 bin insanın adli kontrol uygulamasıyla tehdit altında olduğunu söyledi. Tanrıverdi, “Türkiye’de OHAL bir rejim haline geldi” dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi 20 Temmuz’da ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) ardından kendilerine yapılan hak ihlalleri başvurularını raporlaştırdı. Rapora göre, 2017 yılında Mersin’de gözaltıyla ilgili 592, cezaevleriyle ilgili 85, işkence ve kötü muameleye ilişkin 18 kişi başvuru yaptı. Bunun yanı sıra, kadına yönelik şiddete ilişkin 18, mültecilerin yaşadığı sorunlarla ilgili de 9 başvuru yapıldığı belirtildi. Raporda, 2016 yılında toplamda 397 başvuru alındığı, 2017 yılına gelindiğinde ise bu sayının 1033 olduğu belirtildi. OHAL sürecinde artan kötü muamele, gözaltı ve hak ihlallerini değerlendiren İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, “Bu dönem 12 Eylül dönemini andırıyor. OHAL rejiminin devam etmesi demek, insan hak ve özgürlüklerinin rafa kaldırılması demektir” dedi. 

‘OHAL REJİM HALİNE GELDİ’

OHAL’in ilk dönemlerde kaldırılacağı ya da daraltılacağı yönündeki açıklamaların artık tamamen anlamsızlaştığını vurgulayan Tanrıverdi, “Önce OHAL için kurumsal bir yapı oluşturdular. Daha sonra var olan kısıtlı hakları dahi ortadan kaldırmaya başladılar.  OHAL, bugün toplumun hemen hemen her yerine yayılmış durumda. OHAL bir rejim haline geldi. AKP iktidarı kendisini kalıcı hale getirmek için baskıyı artırıyor” dedi. 
Yargının da bir baskı aracı gibi hareket ettiğini, binlerce insanın adli kontrol uygulamasıyla baskı altına alınmaya çalışıldığının altını çizen Tanrıverdi, “Bugün 360 bin insan, adli kontrol uygulamasıyla tehdit altında. İnsanlara, ‘Siz herhangi bir kurumda çalışırsanız ya da bir eylem etkinliklere katılırsanız seni daha önce yargıladığım suçu önüne çıkarırım ve seni içeri atarım’ diyorlar. Bu durumla tüm muhalif kesimler susturulmaya çalışılıyor.” diye konuştu. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Belediyesi'nin yılbaşı etkinliğine yasak

SONRAKİ HABER

‘Her yıl 110 bin çocuk karakolla tanışıyor!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...