09 Ağustos 2012 10:21

Manu ve Barça’ya THY işçileri için çağrı

Manchester United ve FC Barcelona’ya, sponsorları Türk Hava Yolları tarafından işten atılan olan 305 işçinin yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirmeleri çağrısı yapıldıUluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) 8 Ağustosta, Göteborg’da bir dostluk maçı yaptıkları günde, Manchester United’

Manu ve Barça’ya  THY işçileri için çağrı
Paylaş

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) 8 Ağustosta, Göteborg’da bir dostluk maçı yaptıkları günde, Manchester United’ın baş icra sorumlusu ve FC Barcelona’nın başkanına, resmi sponsorları olan Türk Hava Yolları üzerinde, işten çıkarılmış 305 işçiyle ilgili olarak, sahip oldukları nüfuzu kullanmalarını isteyen birer mektup gönderdi.

KULÜPLERİN THY’E BASKI YAPMASI İSTENDİ

ITF Genel Sekreteri David Cockroft, David Gill ve Sandro Rosell i Feliu’ya hitaben yazdığı mektuplarda, Türk Hava Yolları yönetimi ile bu şirkette örgütlü işçi sendikası, ITF üyesi Hava-İş arasında yaşanmakta olan uyuşmazlıkla ilgili arka plan bilgisi verdi.
Cockroft her iki yöneticiyi de, kulüplerinin sahip olduğu küresel ünü ve nüfuzlarını hemen devreye sokmaya “ve Türk Hava Yolları’nı gereksizce sert tutumunu gözden geçirmeye ve soruna adil ve olumlu bir çözüm getirmek arzusuyla, iyi niyetli bir yaklaşımla sendikayla diyaloğa girmeye teşvik etmeye,” çağırdı.
Cockroft, David Gill’e yazdığı mektupta, “Manchester United’ın … sosyal sorumluluk misyonu”na atıfta bulundu ve “Kulübün çevre sorunlarına ve sosyal sorunlara bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde çözüm bulunmasına olan bağlılığını,” memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Sandro Rosell i Feliu’ya yazdığı mektupta ise, Cockroft, FC Barcelona’nın “sahip olduğu değerleri ve [kulübün] demokratik hak ve özgürlüklerin savunulmasıyla olan tarihsel bağlarını,” övdü.
David Cockroft şunları söyledi: “Biz ve üyemiz olan sendikalar, havacılık sektöründe en iyi uygulamaları yerleştirmek ve karşı karşıya olduğumuz devasa sorunlara çözümler üretmek için, iyi işverenlerle birlikte çalışmayı tercih ediyoruz ancak işçiler bu türden haksızlıklara uğratıldıkları zaman eyleme geçmekten başka çaremiz kalmıyor. ITF ile Türkiye hükümetinin temsilcileri arasında Cenevre ve Londra’da bu uyuşmazlığa bir çözüm bulmak amacıyla yapılan toplantılara rağmen, bu görüşmeler, anlaşıldığı kadarıyla havayolu yönetiminin her iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüme ulaşılması konusunda son derece isteksiz davranıyor olması nedeniyle, başarısızlıkla sonuçlandı.”

ITF’DEN BRUTALLY YOURS BAŞLIKLI VİDEO

ITF aynı gün bu toplu işten çıkarma uygulamasına karşı yürütmekte olduğu küresel kampanyasının bir parçası olarak, Brutally Yours, başlığını taşıyan kısa bir video yayımladı.
Videoda şunlar yer aldı; “Türk Hava Yolları, bu yıl mayıs ayında, 305 çalışanını, sırf Türkiye’deki toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt kanununda yapılması önerilen ve grev haklarını ellerinden alacak olan -böyle bir yasaklama Uluslararası Çalışma Örgütünün örgütlenme özgürlüğü ve örgütlenme hakkının korunmasına ilişkin, Türkiye’nin de onay vermiş olduğu 87 sayılı sözleşmesine aykırıdır- bir kanun değişikliği teklifini protesto ettikleri için, SMS, telefon ya da e-posta yoluyla işten çıkardı. Kanun değişikliği Meclisten hızla geçirildi ve 3 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe sokuldu” (Göteborg/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suları kirleten mermer ocağının faaliyeti durduruldu

SONRAKİ HABER

Samsung çocuk işçi çalıştırıyor iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...