08 Ağustos 2012 13:52

Belediye ve valilik hakkında suç duyurusu

Fatih Belediyesinin Sulukule ve Ayvansaray’da kentsel dönüşüm adı altında yürüttüğü çalışmalarda hukukun çiğnendiğine dikkat çeken Kent Hareketleri aktivistleri, henüz imar planları ve projeleri yokken, tamamen belirsiz koşullarda baskı ve taciz yoluyla, vatandaşların anlaşmaya zorlandığını belirterek Fatih Bel

Belediye ve valilik hakkında suç duyurusu
Paylaş

Kent Hareketleri aktivistlerinin, Fatih Belediyesinin Sulukule ve Ayvansaray’da “kentsel dönüşüm” adı altında yürüttüğü çalışmalara ilişkin Belediye binası önünde yaptığı basın açıklamasına TMMOB, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Eğitim Sen ve çok sayıda demokratik kitle örgütü üyesi katıldı. Belediye binası önünde açıklama yapan Kent Hareketleri Yürütme Kurulu Üyesi Çiğdem Şahin, Son yıllarda kentsel dönüşüm adı altında ciddi bir sürgün ve yerinden etme politikası uygulandığına dikkat çekerek, toplu yıkımlar yoluyla mahallelerin ve semtlerin, halkla birlikte ortadan kaldırıldığını söyledi. En temel insani hak olan barınma hakkına yasalarla saldırıldığını belirten Şahin, “Bu süreçte sorgulanması gereken belediyelerin halka karşı düşmanca bir tavır içinde oluşları ve kamu hizmeti ciddiyetinden uzak sahtekar, riyakar yaklaşımlarıdır. Kamu hizmetinde bulunan herkesin dürüst, kamu yararını ön planda tutan, açık ve net bir tutum içinde olması esas iken ve halkla yapılan anlaşmalarda, sözleşme metinlerinin yoruma yer bırakmayacak şekilde anlaşılır ve net olmaları gerekirken, şeffaflık ve eşitlik ilkelerine hiçbir şekilde uyulmamaktadır” şeklinde konuştu.

‘SÖZLEŞMELER VATANDAŞIN ALEYHİNE’

Henüz imar planları ve projeleri yokken, halkın tamamen belirsiz koşullarda baskı ve taciz yoluyla anlaşmaya zorlandığını ifade eden Şahin, “Sözleşme metninin altına gözden kaçırılabilecek hilelerle vatandaşın aleyhine ek maddeler konulmaktadır. Belediyenin keyfiyetine bağlı sözlü vaatlerde bulunulmakta ve ardından bu sözler değiştirilmektedir. Hukuki açıdan vatandaşı mağduriyetlerden koruyacak belgeli, resmi yazışma ve iletişim yolundan itinayla kaçınmaktadır” dedi. Fatih Belediyesinin gerek Sulukule’ye ilişkin yargı kararı sonrasındaki hukuk dışı tutumu gerekse Ayvansaray Tokludere’deki yurttaşları dolandırma suçundan yola çıktıklarını ve bunlara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Şahin, “Belediyelerin, bu antidemokratik tutumlarını değiştirmek için kamu vicdanını harekete geçirerek, kamuoyu baskısı oluşturmak üzere yola çıktık. Gücümüzü hak ve adalete olan inancımızdan alıyoruz” dedi.

‘VALİ DE SUÇLUDUR’

Şahin, idari mahkemenin iptali hiçe sayarak, kura çekimini gerçekleştiren yerel yönetim ve buna destek veren valiye ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.Açıklamadan sonra Kent Hareketi aktivistleri İstanbul Adliyesine giderek, Fatih Belediyesi ve İstanbul Valiliği yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

4+4+4 kaosu büyüyor

SONRAKİ HABER

Peri’deki gözaltılara İstanbul’dan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...