08 Ağustos 2012 13:45

Cezaevlerinde her şey yasak!

Türkiye'de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Tekirdağ 1 No’lu F Tipi ve İzmir Aliağa 4 No’lu T Tipi cezaevlerinden Adnan Titiz ve Hamit Aydın’ın, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin mektupları cezaevi idarelerinin keyfi yasaklarını ortaya koyuyor.Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevinde tutulan Adnan Titiz, yazd

Cezaevlerinde her şey yasak!
Paylaş

Türkiye'de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Tekirdağ 1 No’lu F Tipi ve İzmir Aliağa 4 No’lu T Tipi cezaevlerinden Adnan Titiz ve Hamit Aydın’ın, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin mektupları cezaevi idarelerinin keyfi yasaklarını ortaya koyuyor.
Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevinde tutulan Adnan Titiz, yazdığı mektupta, tutukluların sohbet alanının pencerelerinin kaynak ettirilerek kapatıldığını belirterek, “Sohbet alanı adeta işkence alanına çevrilmiştir. Zaten sohbet alanı olarak öngörülen alanlar aynı açık görüş kabinleridir. Pencereler kapalı olduğu için sıcaklardan dolayı dayanılmaz hale geliyor. Birçok defa pencerelerin açılması için girişimde bulunsak da idare başvurumuzu görmezden geldi” diye belirtti. Yaşanan durumun açık görüşe gelen aileler için de sıkıntı yarattığına dikkat çeken Titiz, pencerelerin kaynakla kapatılmasından dolayı bazı görüşçülerin açık görüş sırasında baygınlık geçirdiğini aktardı. Mektubunda, “İdare, bu gidişle odaların pencerelerini de kaynak ettirecek” diyen Titiz, idarenin tecritle başaramadığı şeyleri nefeslerini keserek, başarıya ulaştırmaya çalıştığını ifade etti.

‘YAZDIĞIMIZ YAZILAR GASBEDİLİYOR’

Mektubunda, cezaevlerinde oda değişimi konusuna da değinen Titiz, oda değişimi taleplerinin dikkate alınmadığını belirterek, idarenin mahkumları aynı odada tutarak tecridi derinleştirmek istediğine dikkat çekti. İç mektuplaşmanın bazen ayları bulduğunu bildiren Titiz, “Ayrıca bir süredir aylara hatta yıllara mal olan el yazılarına idarece keyfi bir şekilde el konuluyor. Arama adı altında el yazmalarımız gasbediliyor” diye belirtti. Titiz, idarenin ayrıca cezaevlerinden sürgün olarak gelenleri “ince arama” adı altında soyduğuna dikkat çekerek, “Bu aramalara direnenler darp edilmektedir” diye bildirdi.

ALİAĞA’DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinden İzmir Aliağa 4 No’lu T Tipi Cezaevine sürgün edilen Hamit Aydın ise mektubunda, 180 tutuklu ile birlikte Mardin’den adeta “kaçırılır” gibi İzmir’e sürgün edildiklerini kaydetti. Aydın, yargılanma süreçleri açısında sürgünlerin sıkıntı yaşattığına vurgu yaparak, “Buraya getirildiğimizden beri arkadaşlarımızla iletişimimiz yok. Diğer odalardaki arkadaşlarımızla görüşemiyoruz. Her şey ‘yasak’ denilerek, engelleniyor” diye belirtti. Aydın, revir başta olmak üzere yazdıkları hiçbir dilekçeye cevap alamadıklarını belirterek, yaşanan sorunlar nedeniyle görüşme taleplerinin reddedildiğini bildirdi. Cezaevinde sürgün geldikleri günden şimdiye kadar, herhangi sportif bir faaliyet, sohbet hakkı ve eğitsel faaliyetleri kullanmalarına izin verilmediğini aktaran Aydın, “Her şeye keyfi yaklaşım var” diye kaydetti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da yine dereler taştı, sel can aldı

SONRAKİ HABER

4+4+4 kaosu büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...