09 Ağustos 2012 06:52

Patron mu attı yoksa sendika mı attırdı?

Adana'da kurulu olan Sasa Polyester Sanayi AŞ’den 9 işçinin atılması tartışmaları beraberinde getirdi. İşçilere, işten atılmalarının gerekçesi olarak, “Şirketin daralma kararı var”denildi. İşçiler ise işten atılmalarının asıl nedeninin fabrikada örgütlü olan Petrol-İş sendikasının delege seçimlerin

Patron mu attı yoksa sendika mı attırdı?
Paylaş
Cumali Akkaş

‘BİZİM TARAF’ DARBESİ 

19 Temmuz günü ‘daralma gerekçesi’ ile işten çıkartıldığını öğrendiklerini aktaran Açıkgöz, bu gerekçeyi inandırıcı kılacak bir üretim yavaşlamasının söz konusu olmadığını kaydetti. Bunun da ötesinde fabrikada işten çıkarılma yaşanacaksa bunun için bir anlaşmanın olduğunu ve bu anlaşmaya göre ilk önce gönüllülerin sonra emeklisi gelenlerin işten çıkartılması gerektiğine dikkat çekti. İşten atılmalarının ardından iş yeri baş temsilcisini aradığını ve neden bir şey yapmadıklarını sorduğunu ve ‘Bizim tarafımıza geçmediğinde başına nelerin geleceğinin biliyordun’ cevabı aldığını ifade eden Açıkgöz şunları söyledi: 1999 yılından beri sendika yönetimi işçiler için olumlu tek bir sözleşme dahi yapmadı. Sendikanın Adana Şube Başkanı ve Sekreteri emekli olmuş kişiler. Sendikada gençlere fırsat verilmesi gerektiğini düşündüğümüz için muhalefet ediyoruz.” Fabrikanın yardımcı işletmeler bakım atölyesinde argon kaynak ustası olarak çalışan Hasan Özen, ‘Daralma var’ denilerek işten atılmalarının inandırıcı olmadığını çünkü işten çıkartılmasının ardından yerine 3 tane taşeron kaynak işçisinin alındığını dile getirdi.  “Madem bir daralma nedeniyle işten atıldık sendika neden bizim için bir şey yapmıyor. Yapmamakla da kalmıyor biz işten atıldıktan 4 gün sonra bizim hakkımızda eylemsizlik kararı alıyorlar?​” sorularını yönelten Özen sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kararın alınması işçilerin sendika yönetimi ve işveren ortaklığı ile işten atıldığının bir göstergesi. Bizim amacımız işçi için mücadele eden bir sendika olması onun için de temsilcilik görevini daha iyi yapacak arkadaşlara destek verdik. Ama bundan dolayı işten atıldık. İşe iade davası açtık. Sendika genel merkezinin olaya seyirci kalmasını istemiyoruz” dedi.

MUHALİF ADAYLA GÖRÜNÜNCE FİŞLENMİŞ!

8 senedir Sasa’da çalışan Yusuf Hindi ise sendikanın listesinin karşısında aday olan bir işçi arkadaşı ile işletme içinde birlikte görülmesinin ardından fişlendiğini belirtti. ‘Neden onunla geziyorsun onu mu destekliyorsun?​’ diye tepkiler aldığını aktaran Hindi, işten atılmasının nedeninin sendikaya karşı farklı adayları desteklemek olduğunu söyledi. (AdanaEVRENSEL)


ŞUBE BAŞKANI: EYLEM ŞANLARI KALMADI

Konu hakkında görüştüğümüz Petrol-İş Adana Şube Başkanı Abdülmecit Bozkurt, işçilerin işveren tarafından işten çıkarıldığını söyledi. İşçilerin, işvereni suçlamak yerine sendikayı suçladığını dile getiren Bozkurt, sendika genel merkez yöneticilerinin işveren temsilcileri ile görüştüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Yapacak bir şey kalmadığını belirten Bozkurt, daralma gerekçesi ile işten atmaların geçmişte de olduğunu söyledi. Şimdiye kadar atılan işçiler ile ilgili bir eylem yapmamalarını ise, “işveren temsilcileri ile yapılan görüşmelerle ve işten atılan işçilerin sendika ile ilişki içinde olmamalarıyla” açıkladı. İşçilerin sendikanın eylemsizlik kararı aldığı yönündeki iddialarını sorduğumuz Bozkurt, eylemsizlik kararı almadıklarını ancak işçilerin sendikayı suçlayıp, sendika ile birlikte hareket etmedikleri için eylem şanslarının kalmadığını iddia etti. Bozkurt ayrıca bazı işçilerin işverene karşı bir tavır almamakla suçlayarak bu nedenle eylem yapmak istemediklerini belirtti. 

ÖNCEKİ HABER

Fabrikanın enkazı kaldı

SONRAKİ HABER

Antep’te kıvılcım yangına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...