08 Ağustos 2012 12:52

Metalde süreç değişmeli

Geçtiğimiz pazar günü Bursa’da metal işçilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. MESS sürecinin değerlendirildiği toplantıda alınan kararlarla, işçilerin tamamının sürece katılması hedefleniyor. Sözleşmelerin akıbetinin işveren sendikası MESS ve kendi sendikalarına bırakmama kararı alan metal işçileri, en iyi s

Metalde süreç değişmeli
Paylaş
Gökhan Durmuş

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş Sendikalarının örgütlü olduğu ve örgütsüz büyük metal fabrikalarının da içinde olduğu 19 fabrikadan 50’ye yakın işçinin katılımı ile yapılan toplantıda, “Önümüzdeki günlerde metal sözleşmelerinin kaderini değiştirmek için çalışacağız” denildi.
“50 işçi yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS sürecini nasıl değiştirebilir?​” diye sorulabilir kuşkusuz. Bu 50 kişinin toplamı 40 bini aşkın işçinin çalıştığı fabrikalardan gelen işçiler olduğunu söylersek, önümüzdeki dönemin daha da hareketli olacağı su götürmez bir gerçek.

GENÇ İŞÇİLER TEPKİLİ

Toplantı metal sektörünün kalbi diye tarif edilen Bursa’da Emek Partisi (EMEP) İl Örgütünde yapıldı. Türkiye’de sanayinin ana gövdesini oluşturan fabrikalardan işçiler katıldı toplantıya. Önce çalışma koşullarını, sendikaların bu koşullar karşısında neler yapmadıklarını sıraladılar.
Ankara’dan metal işçilerin anlatımlarına göre özellikle kendilerini borç taksitlerine bağlamış olan eski işçilerin fabrika içindeki etkinliklere katılımı zayıfmış. Genç işçiler ise ücretlerinin düşük olması nedeniyle daha dinamik ve hareketli. Bir çok genç işçi Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarında çalışıyor olmalarını ayrıcalık olarak görmeyip, “Bu koşulların düzeltilmesi lazım. Bunun için bir şeyler yapılmalı. İşten atılırsak burada aldığım parayı her yerde alırım” cümlelerini sarf etmekten çekinmiyorlar.
Türk Metal Sendikası yöneticilerinin son aylarda, “2012 yılı sözleşme yılı olacak. Çok büyük zamlar alacağız” söylemleri Kocaeli’deki işçileri ciddi bir beklenti içine sokmuş gibi gözüküyor. Saat ücretleri 5 lirayı biraz aşan yeni işçiler, bu söylemlerin ardından ciddi bir zam yapılacağı beklentisinde.

İŞÇİLER TİS SÜRECİNDE YOK 

Türk Metal Sendikası ile Çelik-İş’te işçiler MESS sürecini sadece uzaktan izliyorlar. Fabrikalarda işçilerin bu sürece katılımını sağlayacak bir çalışma yapılmıyor. Toplantıda işçiler en çok da bu durumdan şikayetçi. Sendika yöneticilerinin aldığı hiçbir karardan haberdar olamayan işçiler bu durumun değişmesini istiyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu işyerlerinde temsilcilerin atamayla işbaşına geldiğini aktaran işçiler işyerlerinde temsilci seçimlerinin yapılmasını ve sözleşmenin tüm işçilerin talepleri dikkate alınarak hazırlanması gerektiğini belirtiyorlar. “Öncelikle işyerlerinde anketler yapılmalı” diyor işçiler. Sonra bölüm bölüm toplantılar ve bu toplantılarda seçilecek işçilerle TİS komitelerinin oluşturulması gerektiğini kaydediyorlar. Diğer türlü Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın iddia ettiği gibi mükemmel bir toplusözleşmenin hazırlanamayacağını söyleyen otomotiv işçileri, “Yine eskisi gibi kendileri çalıp, kendileri oynayacaklarsa oradan işçi yararına bir sonuç çıkmaz” demeyi de ihmal etmiyorlar.
Türk Metal Sendikası ve Çelik-İş’in örgütlü olduğu Bursa’daki otomotiv fabrikalarındaki işçiler, sendikalarının sözleşmede ne talep ettiğini bilmiyor.
Birleşik Metal-İş’te ise durum biraz daha farklı. İşçiler fabrikalarında kurulan TİS komiteleri aracılığıyla taleplerini sendikaya aktarabiliyorlar. Birleşik Metal-İş taslağını büyük oranda hazırlamış ve 1 Eylülde MESS’e vermeyi planlıyor. Yetkiler gelmemesine rağmen sürecin başlatılması için girişimlerde bulunacak Birleşik Metal-İş, bu dönemde Türk Metal Sendikasına göre fark yaratmayı amaçlıyor.

ESNEKLİK VE YÜZDE 76’YA TEPKİ

Toplantıya katılan işçilerin hemen hemen hepsi fabrikalarındaki çalışma koşullarını aktarırken, esnek çalışma biçimlerinin işçilerin sakat ettiğini, en fazla söylenmelerin bu konularda olduğunu aktarıyorlar. Ağır koşullardan kaynaklı meslek hastalıklarının arttığına dikkat çeken işçiler, sözleşmelerde bu konuya da dikkat çekilmesi gerektiğini kaydettiler.
Bursa ve İzmir başta olmak üzere metal işçilerin en çok tepki gösterdiği konulardan birisi yüzde 76 uygulaması.
Yüzde 76 uygulaması ile bir işçinin ay sonunda ücretinden çalıştırılmadığı günleri 24’ü kesiliyor. İşçiler bu oranında yüzde 50’ye yaklaştığını söylüyor ama resmi olarak ifade edilen yüzde 24.
Fabrikalarda bu uygulamaya ciddi bir tepki olduğunu aktaran işçiler, MESS’e bağlı işyerlerinde giriş saat ücretinin 4.35 lira olduğunu, bunun yükseltilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Toplantıya katılan metal işçileri, MESS grup toplusözleşme görüşmelerinde neleri talep edeceklerini de belirlediler.
Metal işçileri, ücretler düşürülmeden iş saatlerinin düşürülmesi, ücretlerin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması, ikramiyelerin ücretlerden ayrı olarak dağıtılması, sürecin sendikalarla kapışma değil patronla kapışmaya dönüştürülmesi için çalışma yürütecek.
Bu taleplerinin kabul edilmesi için işçiler, önümüzdeki günlerde bütün işçilerin sürece katılması için işyerlerinde komiteler kuracak, işyeri yetkilerinin hemen gelmesi için eylemler yapacak, MESS dışındaki işyerlerine de bildiriler dağıtılacak, işçiler ailelerini de bu sürece katacak.
(Bursa/EVRENSEL)


TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

-Kıdemin kaldırılmaması karşılığında esnekliğin dayatılması kabul edilmemeli
-Süreç bürokratik sendikal anlayışa karşı da mücadele edilen bir süreç olmalı
-Sendika seçme özgürlüğü için referandum ile işçi iradesine saygı gösterilmeli (ilk adım Bosch)
-MESS’e dahil olmasa da illerde metal işçilerinin bu sürece dahil edilebilmeleri için il ve bölge toplantıları yapılacak, aydınlatma çalışmaları sürdürülecek.
-Sözleşme sürecinin örgütsüz işçilerin örgütlenme isteğinin canlandırılması için çalışmalar yoğunlaşmalı
-Gerçek bir sendikal demokrasi için işyerlerinde sözleşme taslakları işçilerle ortak hazırlanması için çalışma yapılacak.  
-Sınıf mücadelesinin zayıflatılmasına karşı kullanılan Kürt meselesi ile Suriye meselelerinde işçiler barış ve demokrasi mücadelesine çekilecek
-Evrensel gazetesi işçilerin haberleşmesi ve mücadelelerinin yansıtılması için kürsü olarak kullanılacak.
-İşçiler çalışma koşullarını anllattığı bir dosya hazırlayarak Meclise gönderecek.

ÖNCEKİ HABER

'Bakan Şahin'in sözleri 12 Eylül'ü hatırlatıyor'

SONRAKİ HABER

Atılmadan önce de açtık şimdi de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...