20 Aralık 2017 05:35

Carlos Latuff: Türkiye'de çizmiş olsaydım tutuklanırdım

Karikatürist Carlos Latuff, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 karikatürü için Twitter'dan talep ettiği erişim engeline tepki gösterdi.

Paylaş

Metin YOKSU

Dünyaca ünlü karikatürist Carlos Latuff, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 karikatürü için twitterden istediği erişim engeline ilişkin, “Türkiye'de çizmiş olsaydım tutuklanırdım” diye tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin asıllı Brezilyalı Karikatürist Carlos Latuff'un 11 karikatürünün erişime engellenmesi talebiyle Twitter'a başvuruda bulunmuştu. Erdoğan’ın erişim engeline ilişkin Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtlayan Carlos Latuff, girişimin Türkiye yansıması olduğunu dile getirdi.

Twitter adresinde bulunan 11 karikatürün de içerisinde yer aldığı 80 içeriğin kaldırılması talebini sansür olarak değerlendiren Latuff, "Türk demokrasisi bu mudur? Erdoğan, Türklerin karikatürlerime erişmesini neden istemiyor? Erdoğan'ın korkusu nedir?" diye sordu. 

‘TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYORUM'

Carlos Latuff

Türkiye'de basının çok ciddi baskılar altında olduğunu ifade eden Latuff, sosyal medya sayesinde Türkiye'deki siyasi olayları takip edebildiğini söyledi. Sadece Türkiye değil dünyanın birçok bölgesinde yaşanan hak ihlallerine yönelik çizimler yaptığını vurgulayan Latuff, "Sosyal medya sayesinde Türkiye’deki siyasi olayları takip etmek mümkün. Politik bir karikatürist olarak içinde Filistin, Brezilya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu’dan takip ettiğim bir dizi ülke var. Ama 2010 Aralık ayında Türkiye’de olduğum dönemde gördüm ki karikatürlerimi geniş bir kitle takip ediyor ve bundan oldukça memnunum" dedi.

'AVRUPA HAK İHLALLERİNE GÖZ YUMUYOR'

Latuff, şöyle devam etti: "Arap baharı sırasında ve Mübarek diktatörlüğünün yıkılışına kadar olan süreçte bölgede gelişen olaylarla olan irtibatımı koparmadım ve oradaki aktivistler paylaşılan karikatürlerimi gösterilerde kullandılar. Erdoğan tam da bu sebeple Twitter’a sürekli müdahale ediyor. Çünkü sosyal medyanın gücü sayesinde Türk medyasında göremeyeceğiniz politik ironilerin yer aldığı karikatürler hızlıca yayılıyor." 

Türkiye'deki gidişata Avrupa ülkelerinin sessizliğine de dikkat çeken Latuff, "Maalesef Erdoğan’ın kişisel hırsları Türkiye’yi, muhaliflerin devlet düşmanı olarak etiketlendiği bir totaliter rejime dönüştürüyor. Şu açık ki Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri politik bir şantaja dönüştürmesi sebebiyle Avrupa Birliği Türkiye’de yaşanan ağır hak ihlallerine göz yumuyor" dedi. 

'ÖLDÜRÜLMEYE ÇALIŞIRLARDI'

Türkiye'de muhalif olan her kesimin tutuklanıp, gözaltına alındığını sözlerine ekleyen Latuff, şunları söyledi: "Kuşkusuz ki, bu çizimleri Türkiye'de çizmiş olsaydım tutuklanırdım, işkence görürdüm ve belki de Can Dündar’ın başına geldiği gibi fanatiklerinden biri tarafından öldürülmeye çalışılırdım." (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kurkut’u öldüren polisin tutuksuz yargılanmasına itiraz

SONRAKİ HABER

TTB’den kelepçeli muayeneye karşı kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...