19 Aralık 2017 18:28

Berlin Noel pazarı saldırısında ölenler anıldı

Berlin'de Breitscheid Meydanı'ndaki Noel pazarına bir yıl önce düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 12 kişi bugün düzenlenen törenle anıldı.

Paylaş

Berlin’deki saldırının birinci yıldönümünde düzenlenen törende saldırıda yaşamını yitirenler anısına inşa edilen anıtın açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Steinmeier,saldırı öncesindeki ihmallerin aydınlatılması gerektiğini söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Berlin'de Breitscheid Meydanı'ndaki Noel pazarına bir yıl önce düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 12 kişi bugün düzenlenen törenle anıldı.

Saldırının düzenlendiği meydanda bulunan Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nde yapılan ayine Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel ve bazı hükümet üyeleri ile kurbanların yakınları ve saldırıdan kurtulanlardan oluşan davetliler katıldı. Ayinin ardından saldırının düzenlendiği yerde kurbanların anısına yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel tören sonrasında yaptığı açıklamada, saldırı sonrasında kurbanların yakınlarına ve saldırının mağdurlarına yönelik tutumun hatalı olduğunu kabul etti. Dün kurban yakınları ve mağdurlarla görüştüğünü belirten Merkel, "Bu benim için, şimdiye kadar iyi yapmadığımız şeyleri daha iyi yapmak için çaba göstermemiz anlamına geliyor” dedi.

Başbakan Merkel, saldırıda ölenlerin yakınları ve yaralananlara yeterince ilgi göstermediği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştı.

‘DESTEK YETERSİZ KALDI’

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier törende yaptığı konuşmada, kurbanların yakınları ve saldırıda yaralananların üzüntüsünü paylaştığına işaret ederek, "Yaşadığınız kederin ne kadar derin olduğunu anlayamayız, acınızı sadece tahmin edebiliriz” dedi. Steinmeier, kurbanların yakınlarına yönelik hatalı tutuma da değinerek, "Desteğin geciktiği ve yetersiz kaldığı gerçeği” ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Steinmeier, konuşmasında saldırı öncesinde güvenlik ve istihbarat birimlerinin olası ihmallerine de işaret ederek, "ihmalleri aydınlatmalı ve hatalarımızdan ders çıkartmalıyız” dedi.

KURBANLARIN ANISINA ANIT

Berlin Katliamı

Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller anıtın açılış töreninde yaptığı konuşmada, saldırının kurbanların yakınlarında ve saldırıdan kurtulanlarda "derin ruhsal ve bedensel yaralar” açtığını belirterek, bu yaraların hiç bir zaman için tam olarak iyileşemeyeceğini dile getirdi. Müller, bu anıtın kurbanların yakınları ve onların üzüntüsünü paylaşanların duygularını ifade edecekleri bir yer olacağını belirtti.

Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nin önündeki merdivenlerin basamaklarında saldırıda yaşamını yitiren 12 kişinin adı yazıyor. Bunun yanı sıra yerde yaklaşık 17 metre uzunluğundaki çatlağın içi sarı renkli metal ile dolduruldu. Müller, ancak toplumun "nefret ve terörle bölünmesini istemediklerini” vurguladı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

BM’den Suudi koalisyonuna suçlama: 115 sivil öldürüldü

SONRAKİ HABER

Manisa Davası: 53 kişinin tutukluluğunun devamı istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...