08 Ağustos 2012 11:33

Blackwater parayı verdi kurtuldu

Uluslarası güvenlik şirketi Blackwater, Amerikan federal mahkemesinde görülen davada anlaşma yoluna giderek 7.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.Yeni adı Academi LLC olan Blackwater özellikle Irak işgali sırasında yaptığı işkence ve infazlarla sık sık gündeme gelmişti. Şirket hakkında sürdürülen 17 ihlal suçlamasında b&

Blackwater parayı verdi kurtuldu
Paylaş

Uluslarası güvenlik şirketi Blackwater, Amerikan federal mahkemesinde görülen davada anlaşma yoluna giderek 7.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.
Yeni adı Academi LLC olan Blackwater özellikle Irak işgali sırasında yaptığı işkence ve infazlarla sık sık gündeme gelmişti. Şirket hakkında sürdürülen 17 ihlal suçlamasında bölge mahkemesi davalıların anlaşmaya vardığını bildirdi. Şirket, ABD Adalet Bakanlığı ile davalıydı.
Irak ve Afganistan savaşlarında gerçekleştirilen operasyonlar çerçevesinde ABD devletinden milyarlarca dolar değerinde ihaleler kazanan Academi şirketi, Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü pazarlığı neticeye ulaştırdı. Uzun süredir devam eden davada Academi, hakkında yürütülen suçlamaların düşmesi karşılığında 7.5 milyon dolar ceza ödemeyi ve denetlenmeyi kabul etti.
Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde Beyaz Saray’da ciddi itibarı olan güvenlik firmasına yönetilen suçlamalar arasında, yasa dışı yollarla otomatik silahlara sahip olmak, yabancı hükümetlere izinsiz askeri teçhizat satmak, Ürdün kralına silah temin etmek, askeri zırhlı araç taşımasına dair bilgileri İsviçre ve Danimarka ile ABD’nin izni olmadan paylaşmak yer alıyordu.
1997 yılında Kuzey Carolina’da eski deniz komando özel birliği SEAL’den emekli Erik Prince tarafından kurulan Blackwater, özellikle Irak işgalinde üst üstte aldığı ihalelerle uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmişti.

SİVİLLERİ KATLETTİLER

Blackwater şirketinin silahlı elemanları, 2007 yılında Amerikan askeri konvoyunun geçiş güvenliğini sağladığı Bağdat’ta sivillerin üzerine ateş açmış ve 17 insanı katletmişti. 2004 yılında da, şirkete bağlı dört güvenlik görevlisi Felluce kentinde öldürülmüş, daha sonra ikisinin yanmış cesedi bir köprüden sarkıtılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Filipinliler evlerini bırakıp kaçıyor

SONRAKİ HABER

Irak ve İran’la da sıfır ilişkiye doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...