08 Ağustos 2012 10:23

Birleşerek mücadele edilmeli

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde önceki gün Türkiye’deki çevre hareketleri, altın madenciliği ve HES’lerle ilgili bir söyleşi gerçekleştirildi. BİMEYKO konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye Hayat TV Çepeçevre Programı Yapımcısı ve Egeçep Eş Dönem Söz

Birleşerek mücadele edilmeli
Paylaş

Yaklaşık 70 katılımcının olduğu söyleşide Dersim’deki barajlar, Karadeniz’deki HES’ler, Kazdağları’ndaki altın madenciliği, ülkedeki su kaynakları ve mücadele konuşuldu. İlk olarak HES’lerden söz eden Akdemir 2 bin HES projesinin olduğunu dile getirerek, “Bu projeler tamamlandığında ülke enerjisinin yüzde 2-3’ünü karşılayacak. Enerji hatlarındaki iyileştirmeler ise yüzde 15’lik bir kaybı önler” dedi. Yapılacak olan barajlarla yöre insanın kültürünün, yaşam alanlarının, yağan karın bile yok olacağını söyleyen Akdemir, bunun yanı sıra HES’lerdeki öncelikli amacın sulara el koymak olduğunu, şirketlerin kullanım hakkını elde ettikleri suları satmayı planladıklarını ifade etti. Altın madenciliğine de değinen Akdemir,  Bergama örneğini vererek, yörede yapılan altın madenciliği dolayısıyla suların kirlendiğini, yapılan analizlerde sularda 20-30 kat daha yüksek arsenik çıktığını belirtti. Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğinde de aynı sonuçların olacağını söyleyen Akdemir, Yunan adaları dahil bu havzadaki suların kirleneceğini kaydetti.

HUKUKU DA KİRLETİYORLAR

Yabancı şirketlerin ülkemizin zenginliklerini aldığını ve geriye pisliklerini bıraktığını ifade eden Akdemir, “Sadece bu da değil, giderken hukuku da kirletiyorlar” dedi. “Hukuktan da maalesef bir fayda yok” diyen Akdemir, “Halk fiili, meşru olarak haklarını korumalı. Şirketlerin kârı için yaşam alanlarını, sularını vermek zorunda değil” dedi. Bu konuların önceleri lokal sorunlar olduğunu, şimdi ise ülkenin her yerinde mevcut olduğunu belirten Akdemir, Dersim ve Karadeniz’deki baraj ve HES’lere karşı mücadele yürütenlerle, Ege Bölgesi’nde altın madenleri ve termik santraller  karşıtlarının birleşerek mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balık ölümlerinin sorumlusu firmaya para cezası

SONRAKİ HABER

Yıkıldı yıkılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...