16 Aralık 2017 17:57

Bilim kurgu seti değil halk kütüphanesi

Çin'in Tianjin eyaletinde 1.2 milyon kitap barındıran dev bir kütüphanenin fütürist estetiğindeki tasarımı görenleri hayran bırakıyor. 

Paylaş

Sekiz dönümlük alan üzerine kurulmuş olan yapı Hollandalı tasarım firması MVRDV’nin imzasını taşıyor.  MVRDV’nin kurucularından Winy Maas, “Bu binada harika bir kamusal alan yarattık, merkezinde ise kente ait bir oturma odası bulunuyor” diyor.

Kütüphanenin beş katına yayılmış  çocuklar ve yaşlılar için kolay erişilebilir okuma odaları, genel okuma alanlarının yanı sıra arşivler, eğitim tesisleri, bilgisayar, toplantı  ve ses odaları gibi servisler bulunuyor. Binhai Kültür Merkezinin içinde bulunan bina kültür kompleksinin içindeki park ile eğitim merkezi arasında bir geçit konumunda.

Dikdörtgen biçimli doğrusal bir dış cepheye sahip olan binanın iç kısmındaki atrium, dairesel çizgiler taşıyor. Winy Maas, “Binhai’nin Gözü” olarak adlandırılan binanın ortasındaki oyuğun kütüphanenin merkezi olduğunu söylüyor.

Çin kütüphane

Tavana kadar uzanan raflardan oluşan atriumda okuma alanları, basamaklar ve kitap rafları birbirinin içine geçmiş durumda. Mekanın ilginçliğini sağlayan bir diğer unsur ise içindeki oditoryum. Kütüphanenin merkezinde bulunan oditoryum, bir küre tasarımına sahip ve etraftaki rafları yansıtarak ziyaretçiler için etkileyici bir görünüm oluşturuyor. Kütüphanenin Çin’in sansür merkezi olan Tianjin’de bulunması eleştirilen konulardan biri. Bir diğeri de tavana uzanan üst raflarda gerçek kitaplar yerine sahte alimünyum plakalar bulunması.   

Yapımı  üç yıldan uzun süren kütüphane kasım ayının başından beri kitapseverlere açık. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Otomobilinin üzerine çıkıp uzun namlulu silahla ateş açtı

SONRAKİ HABER

Çankaya Belediyesi’nden atılan 12 işçi geri dönecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...