15 Aralık 2017 04:18
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2017 09:43

ABD'de Ağ Tarafsızlığı kuralları kaldırıldı

ABD'de yürürlükte olan Ağ Tarafsızlığı uygulaması kaldırıldı. İnternet servis sağlayıcıları, istedikleri siteye sansür ya da ek ödeme getirebilececek.

Paylaş

ABD'de uzun bir süredir önemli gündem maddelerinden olan ve önemli tartışmalara neden olan Ağ Tarafsızlığı konusunda, radyo, televizyon, uydu ve kablo iletişiminden sorumlu kurum olan Federal İletişim Kurulu (FCC) son sözü söyledi. ABD'de 2015 yılında yürürlüğe giren ve açık, özgür internet kurallarını benimseyerek Ağ Tarafsızlığının teminatı olarak kabul edilen Açık İnternet Kuralları'nın kaldırılması için FCC'de oylama yapıldı. Demokrat Parti'den iki üyenin olumsuz oyuna karşılık FCC Başkanı Ajit Pai ve Cumhuriyetçi Parti'den iki üyenin olumlu oyuyla Açık İnternet Kuralları kaldırılırken ABD'de Ağ Tarafsızlığı artık tarih oluyor.

KARAR, BÜYÜK ŞİRKETLERİN İŞİNE YARAYACAK

İlk olarak 2003 yılında ortaya atılan bir kavram olan Ağ Tarafsızlığı, internet servis sağlayıcılarının herhangi bir internet hizmetine ya da web sitesine; kısıtlamadan, engellemeden veya sansürlemeden eşit muamele göstermesi zorunluluğu getiriyor. Yani Ağ Tarafsızlığı kuralları sayesinde internet kullanıcıları güçlü internet servis sağlayıcısı şirketler karşısında korunmuş oluyor. FCC'nin aldığı yeni karar ise AT&T, Comcast ve Verizon gibi ülkenin önde gelen internet servis sağlayıcılarının "zaferi" olarak değerlendiriliyor.
 
FCC Başkanı Ajit Pai'nin Ağ Tarafsızlığını kaldırmaya yönelik geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamaları internet kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmış ve ülke genelinde protestolara neden olmuştu. Bireysel kullanıcılar ve kâr amacı gütmeyen organizasyonların yanı sıra Facebook, Google, Netflix ve Vimeo gibi internet devleri de Donald Trump tarafından göreve getirilen Pai'yi, Obama döneminde alınan kuralları korumaya davet etmişti. Şirketler, söz konusu Ağ Tarafsızlığı kurallarının kaldırılması halinde internet servis sağlayıcılarının bazı içeriklere veya hizmetlere erişimi engelleyebileceğine ya da bazı içerik veya hizmetler için kullanıcılardan daha fazla ödeme yapmalarını isteyebileceğine dikkat çekmişti.

GEREKÇE TANIDIK: REKABET ORTAMI SAĞLANACAK

Demokrat Parti'nin FCC komiseri olan Ağ Tarafsızlığının kaldırılması konusunda ret oyu veren Mignon Clyburn, oylamadan sonra yaptığı açıklamada alınan karar ile toplam değeri milyar dolara ulaşan bir avuç şirketin ABD'deki ''internetin anahtarını artık elinde tutacağını'' söyledi. FCC Başkanı Ajit Pai ise 2015 yılında getirilen kuralların internet servis sağlayıcıları arasındaki rekabeti ve inovasyonu ortadan kaldırdığını iddia ederek Ağ Tarafsızlığının kaldırılması ile internet dünyasında rekabetin tekrar başlayacağını ve kullanıcıların bu rekabetten kârlı çıkacağını öne sürdü. Ancak internet savunucuları, bir dönem Verizon'un avukatlığını yapmış olan Pai ile aynı görüşte değil.

ŞİMDİ NE OLACAK?

2015'te getirilen Ağ Tarafsızlığının kaldırılmasıyla birlikte internet servis sağlayıcıları, internet üzerindeki hizmetleri diledikleri gibi kullanıcılara sunabilecek. Örneğin bir telekomünikasyon şirketi, kendisinden internet hizmeti alan kullanıcının Netflix'e erişim sağlayabilmesi için ekstra ücret ödemesi talep edebilecek. Bununla birlikte telekomünikasyon şirketleri, herhangi bir web sitesini ya da internet servisini (Facebook, YouTube ya da Netflix gibi platformları) herhangi bir gerekçe göstermeksizin yasaklayabilecek.

İsmail Gökhan Bayram: Ağda Deli Dumrul modeli

NEW YORK BAŞSAVCISI, FCC'Yİ DAVA EDECEK

ABD'de oldukça tartışma yaratan ağ tarafsızlığı yasasına ülke çapında tepkiler devam ediyor. Eric Schneidermann'ın açıklamasının ardından Washington Başsavcısı Bob Ferguson da tartışmaya katıldı. Konuyla ilgili Ferguson, "Ülke çapındaki diğer başsavcılarla beraber, FCC'nin ağ tarafsızlığına karşı bu yasadışı tutumunu dava edeceğim" dedi.

Kaliforniya Eyalet Senatörü Scott Wiener ağ tarafsızlığını Kaliforniya'ya getirmek için çalışmalara başlayacağını açıklarken ABD Senatörü Ed Markey, FCC'nin kararını Kongre İnceleme Hareketi'ne sunacağını ve onay alındığı takdirde FCC'nin ağ tarafsızlığı yasasının tekrar oylanabileceğini söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Reina sanığı IŞİD üyesi olduğunu itiraf etti

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 15 Aralık 2017

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...