07 Ağustos 2012 12:39

Çözüm ezilenlerin bir araya gelmesinde

Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Köseler köyünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen kültür şenliklerinde yüzlerce Alevi bir araya geldi. Kurbanların kesildiği, adakların adandığı şenlikte Alevilere yönelik artan saldırılara tepki geldi.Gaziantep Çepniler Derneği tarafından düzenlenen

Çözüm ezilenlerin bir araya gelmesinde
Paylaş
İnanç Yıldız

Gaziantep Çepniler Derneği tarafından düzenlenen kültür şenliğinin bu yıl üçüncüsü yapıldı. Şenlikte Tolga Sağ ve birçok yerel sanatçı aldı. Her ailenin bir ağacının bulunduğu Köseler köyünde aileler ağaçlarının altında oturarak kurbanlar kesip, dileklerde bulundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah ekibi semah yaparken, Çepniler Derneği tiyatro ekibi de tiyatro sahneledi.

HAKKINI VERSE SORUN OLMAYACAK
Sürgü’de Alevilere yönelik saldırılarla ilgili görüşlerini aldığımız Halil Göçmen, “Diyanet işleri gerekirse ‘Her alevi evinin önünde bekçilik yaparım’ diyor. Bu çok basit bir söylem. Madem bu kadar önemsiyorlarsa. Alevilerin haklarını verirsinler o zaman” diye konuştu. Göçmen, Alevilerin gelenekleri görenekleri bu şekildedir denerek devlet tarafından biraz benimsense sorun olmayacak. Zaten biz yıllardır bir arada yaşıyoruz” dedi.
Artan saldırıların sınıfsal bir olgu olduğunu belirten İbrahim Aslan ise, “Sistemde birilerine vurmak gerekiyorsa en alttakilere vuruluyor. Bu da tabi ki Aleviler, Kürtler oluyor” dedi. Aslan, “Uludere’de bir olay oldu, ‘Tazminatını verdik bitti’ dediler. Dersim’den özür diledik diyenler, Sivas’taki olayı ört bas ederek faillerini serbestçe yaşattılar” diye konuştu. Yaşanan olaylarla bir şeylerin değişmediğini söyleyen Aslan, “Ezilenlerin tümünün birleşmediği sürece çözüm olmayacak” dedi.

SALDIRILAR LANETLENMELİ
“Türkiye’de dindar olmayan herkese saldırı vardır” diyen Bekir Reyhan da Malatya’da Alevi aileye yapılan saldırının bunun açık örneği olduğunu söyledi. Bütün insanlığın bu saldırıyı lanetlemesi gerektiğini ifade eden Reyhan, “Çünkü buna benzer birçok katliam yapılmıştır. Buna göz yumulmuştur” diye konuştu. İstanbul’da Kürt işçilere yönelik saldırıları da hatırlatan Reyhan, “Polis olayları önleyeceği yerde Kürt işçilerin üzerine gaz bombası atmıştır. Bu kabul edilemez. Eğer bizler insansak bu haksızlıklara karşı çıkmalıyız” dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İTO: Aile hekimleri jokerlik yapmayacak

SONRAKİ HABER

Harçların kaldırılması ‘parasız eğitim’ anlamına gelir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...