13 Aralık 2017 03:29

AYM imamların siyasi faaliyette bulunamayacağına karar verdi

Anayasa Mahkemesi imamların siyasi faaliyette bulunamayacağına karar verdi. İmamlar herhangi bir partiyi övemeyecek, eleştiremeyecek.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi imamların siyasi faaliyette bulunamayacağına karar verdi. İmamlar, müftüler ve tüm diyanet personeli siyasi faaliyette bulunamayacak, herhangi bir partiyi övemeyecek, eleştiremeyecek.

Anayasa Mahkemesi imamların siyasi faaliyette bulunamayacağına karar verdi. Mahkeme, Diyanet personeline siyaset yasağı ile ilgili maddenin iptal istemini oybirliği ile reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara göre imamlar, müftüler ve tüm diyanet personeli siyasi faaliyette bulunamayacak, herhangi bir partiyi övemeyecek, eleştiremeyecek.

1965 tarihinde çıkarılan bu yasa maddesi, geçerli olmaya devam edecek.

Habertürk’ün haberine göre, daha önce Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, ilgili maddenin iptalini istemişti. Anayasa Yüksek Mahkeme'si, iptal başvurusu inceledikten sonra talebi reddetti ve Diyanet personeline siyaset yapma yasağının anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

Bu kararla Diyanet İşleri Başkanlığı personel yasasının 25. maddesi değişmezken, Diyanet personelinin siyasi faaliyette bulunmasını, herhangi bir partiyi övmesini ve eleştirmesini yasaklanmış oldu. Bu eylemlerde bulunan kişiler hakkında soruşturma açılmasını veya meslekten atılmasını öngörüyor.
 

İMAMLARA VERİLEN CEZA İHRAÇTI

Devlet Memurları Yasası’na göre memurlar siyasi partiye üye olamaz, herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz, görevlerini yerine getirirlerken siyasi düşünceyle yapamaz, hiçbir şeklide siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamaz ve bu eylemlere katılamaz. Bu disiplin hükümleri imamlar için de geçerli. Ancak Devlet Memurları Yasası’nda sadece siyasi partiye üye olmak suçu, ihraç cezası ile karşılanıyor. Bunun dışında görevin yerine getirilmesinde 'siyasi düşünce ayrımı yapmak' suçunun cezası sadece 'terfi durdurma.' İptali istenen 1965 tarihli yasa ise imamlara siyasetle ilgilenmeleri durumunda ihraç cezası getiriyor. 

İptali istenen madde “Bu gibi hareketleri tahkikatla sabit olanların, ilgili ve yetkili mercilerle işine son verilir” ifadelerini içeriyor. İhracı gerektiren düzenlemenin, yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesi durumunda imamlar camide olsun veya olmasın, siyasi partilerin birini övebilecek, diğerini yerebilecek. Devlet Memurları Yasası’na göre ise sadece 'terfi durdurma cezası alacak.' (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdal’ın mücadele azmi ve yaptıkları unutulmamalı

SONRAKİ HABER

IŞİD’in 'kadı'sı Reina saldırısından önce gözaltına alınmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...