13 Aralık 2017 02:13

İsrail’e yaptırım olmazsa söylenen tüm sözler yalandır

Veli Şahin, Kayseri'de işçi mahallesi Eskişehir Bağları'nda ABD'nin Kudüs kararını ve Filistin ile dayanışma üzerine konuştu.

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri 

Kayseri’de ABD’nin aldığı “Kudüs İsrail’in başkentidir” kararını destekleyen kişilerle karşılaşmak mümkün değil. Ancak Filistin’le dayanışma konusunda ne yapılması gerektiği işçiler arasında farklı görüşleri doğuruyor. “Cihat olmalı” diyen de var, sokağı işaret eden de, anlaşmalar iptal edilmeli diyen de var, ortak yaşam alanı olmalı diyen de… En çok öne çıkan talep ise ABD ve İsrail’le yapılan anlaşmaların iptal edilmesi. 

İşçilerin yoğun yaşadığı Eskişehir Bağları Mahallesi’nde kendisini “İslamcı” olarak tanıtan bir işçi, “Kudüs İslam’ındır” diyor. Ancak yanındaki başka bir “İslamcı” arkadaşı uyarıda bulunarak, “Orası tüm inançların merkezi, tüm dinlerin doğduğu yer. Orada çözüm ortak bir yönetimle sağlanabilir. İslam bu düşünceyi savunuyor, herkesin can güvenliğini garanti almayı” diye müdahale ediyor. 

Haşlanmış mısır satarak geçimini sağlayan bir genç ise, “Şimdi televizyonlarda duyuyoruz şu ülke şuna ambargo koydu, şu ülke şöyle karar aldı. Biz neden yapmıyoruz? İsrail ve ABD her istediğini yapıyorken, biz neden seyirci kalıyoruz?” diyerek hükümetin tutumunu eleştiriyor. 

ANLAŞMALARI İPTAL ETMEK ZORUNDA!

AKP’li olduğunu ifade eden mobilya işçisi bir genç ise, “AKP daha ne yapacak? Allah’ınızı severseniz hangi hükümet, hangi lider çıkıp ABD’ye İsrail’e bu kadar sert konuştu? Çıkıyor konuşuyor işte, bize de arkasında durmak düşer” diyor. “Neden ticaret ve silah anlaşmamız hâlâ devam ediyor?” sorusuna ise, “Bence zamanı geliyor. Erdoğan gerekeni yapacaktır” cevabını veriyor. AKP’li olduğunu ifade eden memur emeklisi ise, “Pazartesi günü tüm Müslüman ülkelerin temsilcileri Erdoğan tarafından çağrıldı. Asacaksak asacağız, keseceksek keseceğiz. Ülkeye hiçbir İsrail malı girmemeli. Marketlerde hep o mallar var girmemeli” diyor. “Anlaşmalar tümüyle iptal edilir mi?” sorusuna ise, “Erdoğan, etmek zorunda” cevabını veriyor. 

“Miting, afiş, bildiri yerine cihat olması gerekir” diyen bir başka işçi ise şöyle devam ediyor:, “Bunlar çözüm değil. Filistin için gittim meydanda açıklama yaptım ne olacak hiç. Ama gidip savaşırsak, hakkımız olanı savunursak işte çözüm ancak orada olacak.” “Kılıç çekiliyor ama yağlanıp kılıfına konuluyor” diyen işçi, “Kimse bu konuda samimi değil. Yıllardır Filistin için yüzlerce şey söylendi. Peki, ne oldu gösterişte kaldı. İsrail’e yaptırım olmazsa söylenen tüm sözler yalandır” diyor. 

SOKAĞA ÇIKILMALI

Sokağa çıkılması gerektiğini ifade eden başka bir işçi ise, “Kayseri eskiden daha duyarlıydı. Cuma çıkışlarında yapılan protestoyla sınırlı kalmamalı” dedikten sonra yanında bulunan arkadaşlara, “Var mı bir eylem çarşıda?” diye sordu. Ardından da “Valla işin aslı şu yalana gerek yok. Kimse işi gücü bırakıp gitmez Filistin’e ama buradan bir şeyler yapabilir. Ne bileyim binlerce insan toplandı mı, kararı yeniden düşünecektir ABD” diyor. 

Ayakkabı satan bir Suriyeli ise, “İsrail ve ABD hiçbir ülkede birlik istemiyor ben bunu gördüm” diyor. “Filistin kardeşimizdir” diyerek sözünü şöyle bitiriyor: “Ortadoğu’da birlik yok. Birlik olmadığı için de bölünmüşlük var çatışma var.”

ÖNCEKİ HABER

'Kendi gücümüze güvenirsek her şeyi değiştirebiliriz'

SONRAKİ HABER

Neden askeri ve ekonomik anlaşmalar iptal edilmiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...