13 Aralık 2017 02:04

'Kendi gücümüze güvenirsek her şeyi değiştirebiliriz'

Uğur Ökdemir, Bosch ve Coşkunöz işçileriyle sözleşmede MESS dayatmalarını ve sendikaları Türk Metal'in tutumunu konuştu.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda eylemler sürüyor. Fazla mesaiye kalmayan işçiler, fabrika içinde yaptıkları yürüyüş ve yemekhane eylemiyle de tepkilerini dile getirdi. Bundan sonra yapılacaklara ilişkin görüştüğümüz Bosch işçileri, yapılacak eylemler dahil tüm kararların işçilerle birlikte alınmasını istedi. Sözleşmeden beklentisi yüksek olan işçiler, her eyleme hazır olduklarını belirterek “Her şeyi değiştirebiliriz yeterki kendimize ve gücümüze inanalım” dedi. 

'EYLEM KARARLARI İŞÇİYLE BİRLİKTE ALINMALI'

Yılbaşında büyük fabrikaların tatile çıkacağı, sözleşmenin de bu sürede imzalanacağı korkusunun yaşandığını anlatan bir Bosch işçisi, “Sendika tarafından açıklanan eylemleri hep birlikte yaparak birlik olduğumuzu göstermeliyiz. Fakat bundan sonra alınacak eylemlerin kararları işçilerle tartışılarak alınmalı. Biz bunu istiyoruz. Örneğin yemekhanede masalara vurduk ama zamanlama çok yanlıştı. Müdürler yöneticiler olduğunda bu eylemi yapmalıydık. Onlar yokken yaptık. Bir de güvenlikten iki kişi gelip biri yemekhanenin bir kapısına diğeri öbür kapısına geçip kapıları kapattı ses dışarı gitmesin diye. Sendika temsilcileri bunu görmesine rağmen sessiz kaldı. Biz bu ses çıkarma eylemini kendimiz duyalım diye mi yapıyoruz?” diye konuştu.

'BİRİLERİNDEN ONAY MI ALINIYOR?'

Sendikacıların “Eylemlerin devamı gelecek” dediğini aktaran bir başka Bosch işçisi, şöyle devam etti: “Merkezden gelecek kararı bekliyoruz. Bu kötü, sürekli sendika merkezinden gelecek talimatı beklemeye itiyorlar işçiyi. Kontrolün kendilerinden çıkmaması için böyle bir beklenti hali yaratıyorlar. Bundan sonra alınacak eylem kararlarını önce gelip işçilerle tartışmalılar bizlerle karar vermeliler. Bizler de fikrimizi söyleyip eylemlerin etkili olması için fikirlerimizi paylaşalım. Bizimle birlikte karar alınmayan eylemler bizde şu soruyu uyandırıyor: Acaba bunlar birilerinden onay alıp öyle mi geliyorlar.”

'SENDİKA EYLEMLERDEN DOLAYI İŞÇİ ÇIKARILMAYACAK AÇIKLAMASI YAPMALI'

Yapılan eylemlere hep birlikte katılarak, işçilerin birlik içinde hareket ettiğini MESS’e göstermek gerektiğini dile getiren başka bir işçi, “Yapılan eylemleri küçümsememek gerek. Çünkü küçük olarak görünen eylemler yarın büyük eylemleri beraberinde getirir. İşçi buna hazırlanır yavaştan. O yüzden eylemlere tüm coşkumuzla katılıp bu işin sonuna kadar takipçisi olacağımız göstermeliyiz. Hem Türk Metal’e hem MESS’e...” dedi. Eylemler nedeniyle işçi atılması halinde, sendikanın işçinin arkasında durması gerektiğini dile getiren işçi, “İyi bir sözleşme olması durumunda patronlar hemen sonrasında bu açığı kapatmak için işçi çıkarıp az işçiyle aynı işi yaptırmak isteyecekler. Bunu geçmiş dönemlerde hep yaşadık. O yüzden Türk Metal şimdiden sözleşme öncesi ve sonrası hiçbir işçi çıkarılmamalı diye bir açıklama yapıp bunu garanti altına almalıdır. Yoksa patronlar bunu ilerleyen günlerde kullanıp işçiyi korkutarak bölme girişimine girebilir” dedi.

BEKLENTİ YÜKSEK, İŞÇİ HER TÜRLÜ EYLEME HAZIR

MESS’in tutumunun işçideki kararlılığı artırdığına dikkat çeken bir başka Bosch işçisi şunları söyledi: “Türk Metal taslağı öyle bir açıkladı ki işçide bu oran alınacak algısı yarattı ve şimdi de açıklanan taslağın alınmasını istiyor. Beklentisi ilk günkü gibi yüksek. Yüzyılın sözleşmesi olacak dediler ve bu yüzyılın sözleşmesini bekliyor herkes. Alınmaması durumunda bu iş büyüyecek. İşçi üretime yönelik eylemler bekliyor. Sendika dik dursun bu işçi sonuna kadar gitmeye hazır. Şu an MESS de Türk Metal de çok tedirgin. İşçinin ne yapacağını kestiremiyor. Yeni işçiler komik bir zam alırsa bırakır işi gider ve bu işçiler her eyleme hazır. Çünkü kaybedecek bir şeyleri yok. Her şeye zam gelirken bir tek bize gelmemesi kızgınlığı artırıyor. Hükümete yakın işçiler bile bu durumdan rahatsız. Hükümete laf söyletmiyor belki ama hayat pahalılığından çok rahatsız ve ‘Bu kadar zam oluyorsa sendika da ona göre ücret artıyı alsın, hükümetle alakası yok sendika alamıyor istediğimiz zammı’  diyorlar.” 

'GÜCÜMÜZE İNANALIM HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ'

Sendikanın esnek çalışma konusunda bir şey söylemediğine dikkat çeken bir diğer Bosch işçisi; “MESS’in hafta tatilinin pazar günü olmaktan çıkarmaya çalışmaları önemli bir mesele ama sendikacılar bunu pek dillendirmiyor. Kırmızı çizgilerimizden biri bu ve bu süreçte sürekli dile getirmeliyiz. Bu dönem diğer sözleşme dönemlerine göre daha farklı, OHAL var çünkü. Ama eğer greve çıkarsak ve OHAL gerekçe gösterilip yasaklanırsa, Türk Metal sakın bize gelip hükümet yasakladı deyip topu hükümete atmasın. Biz bunu kabul etmiyoruz. OHAL döneminde yasaklanan grevler ve elde edilen kazanımlar var, sürdürülen eylemler var. Güçlü Türk Metal sloganı atmasını biliyorlarsa gücünü göstersinler.” Yalnız olmadıklarını, MESS grup sözleşmesine 130 bin metal işçisinin birlikte girdiğini dile getiren işçi, “Fabrikalarda tekmişiz gibi düşünebiliriz ama bizimle beraber hareket eden 130 bin metal işçisi ve ailesi var. Her şeyi değiştirebiliriz yeter ki kendimize ve gücümüze inanalım” dedi. 


COŞKUNÖZ İŞÇİLERİ: KIVILCIMI BÜYÜTMEK BİZİM ELİMİZDE

Coşkunöz (Evrensel)

MESS’e karşı eylemlerin artarak devam etmesini isteyen Coşkunöz işçileri de işçilerin mücadeleye hazır olduğunu ancak Türk Metal’e güvenmediğini söyledi. Coşkunöz’ün de katıldığı 2015 metal fırtınayı hatırlatan işçiler, “Bugün de bu kıvılcımın büyümesi bizlerin elinde” dedi. 

Fabrika içinde yaptıkları eylem nedeniyle polisin çağrıldığını ve bunun tedirgin ettiğini söyleyen bir işçi, şunları söyledi: “Daha önce gelmiyorlardı. Ama işçiler bizim kadar patron da, MESS de tedirgin olmuş ki polis çağırmışlar fabrikaya dedi.” Türk Metal yöneticilerinin eylemlerle güven tazelemek istediğini anlatan işçi , “Ama işçi halen güvenmiyor. Açıkçası işçi mücadele etmek istiyor ama güvenmediği için ve bu sürece gelene kadar işten atmalar olduğu için sessiz durmayı tercih ediyor. Sendikacılar da işçi arasında merkezden beklentili örgütlüyor” dedi. 

MESS’İN AÇIKLAMASI ÇOK KOMİK

MESS’in açıklamasını herkesin komik bulduğunu ifade edene bir diğer işçi, şöyle devam etti: “Metal işçisi her şeyin farkında patronlara ne kadar kazandırdığını da kendisinin ne kadar aldığını da biliyor. O yüzden MESS’in açıklaması komik geliyor. Artık kimse de çalışma isteği yok. Nedense hep biz yapıyoruz fedakarlığı... Fedakarlığı bizden istiyorlar ama karşılığını bu zamana kadar bir kez olsun alamadık.” 

Bu sürecin herkes için zorlu geçeceğini söyleyen bir başka Coşkunöz işçisi; “Yapılan eylemleri de küçümsememek gerek. Belki etkisiz eylemler gibi gelebilir ama, hatırlarsak 2015 metal fırtına dönemindeki eylemler de böyle başladı. Küçük küçük eylemler Türk Metal’e ve patrona karşı üretimi durdurmaya kadar gitti. Bugün de bu kıvılcımın büyümesi bizlerin elinde” dedi. OHAL’in de işçilerin aklında soru işareti yarattığını dile getiren işçi, şunları söyledi: “Greve çıkarsak ve bu grev yasaklanırsa ne yapacağımız sorusu var akıllarda. Sendika bu konuda açıkça bir şey demiyor. Sürekli geçiştiren cevaplar veriyorlar. Bizim burada yapmamız gereken OHAL döneminde yasaklanan grevlerde işçinin bu yasakları dinlemediği ve bu yasağa rağmen kazanım elde ettiğini hatırlatmak.”

ÖNCEKİ HABER

Sınav şartı Envitec işçisini endişelendirdi

SONRAKİ HABER

İsrail’e yaptırım olmazsa söylenen tüm sözler yalandır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...