13 Aralık 2017 01:51

Veli Saçılık: Türkiye’nin hiçbir yerinde insan hakları yok

Serpil Berk İnsan Hakları Haftası kapsamında Diyarbakır'da sempozyuma katılan Veli Saçılık ile insan haklarını konuştu.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır 

KHK ile atıldığı işine geri dönmek için mücadele eden eğitimci Veli Saçılık geçtiğimiz günlerde İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenlenen sempozyuma katılmak için Diyarbakır’daydı. Diyarbakır izlenimlerini konuştuğumuz Saçılık, Türkiye’nin hiçbir yerinde insan hakları ve özgürlüklerin olmadığını dile getirdi.Diyarbakır’da AKP’nin süngüsünün insanların üzerinde etkili olmadığını gözlemlediğini söyleyen Saçılık, insanların gündelik yaşamında kültürüyle AKP süngüsüne karşı koyduğunu kaydetti.

'AKP’NİN SÜNGÜSÜ BAŞARILI OLAMAMIŞ’

“İnsanların gönlüne dokunduğunda doğu, batı fark etmez insanların birbirine yaklaştırılabildiğini gördük” diyen Saçılık, “Diyarbakır’a geldiğimde kenti ve insanları bilmiyordum ama tabii onca zaman okuduğum şeyler var. Televizyonlarda bahsedildiği gibi her an her şeyin patladığı bir yer değil mesela. İnsanlar çok politik. Bir hacı amca gelip ‘Oğlum hoş geldin’ dedi, aynı şekilde bir türbanlı abla da gelip ‘Oğlum seni seviyoruz’ dedi. Şahsıma ait bir sevgi değil bir direniş var Yüksel de ona dair bir sevgi. Diyarbakır halkı  direneni seviyor. Hacı amca beni nereden tanıyor diye düşünüyorum televizyonlar vermiyor bizi sosyal medyayı muhtemelen takip ediyor. Burada AKP var ve süngüyle belediyeyi her yeri ele geçirmiş ama süngünün üstüne oturamamış başarılı olamamış.Herkes AKP’nin çizmeye çalıştığı korku iklimi dışında kendi hayatlarını yaşayıp kültürüyle buna karşı koyuyor”dedi.

‘KÜRT HALKININ VARLIĞI SUÇ GÖRÜLÜYOR’

AKP’nin kendisinden olmayan herkesi ‘terörist’ olarak gördüğünü söyleyen Saçılık, “Yüksel Caddesi’nde polis bize yaptığınız eylem suç dediğinde yapığımız eylemin suç olmadığını bizim varlığımızı suç olarak gördüklerini söylüyordum. Burada da Kürt halkının varlığını suç olarak görüyor. Bunu gördüğümde şunu düşündüm bir alevi olarak beni de yok sayıyorlar. AKP kendinden olmayan herkesi ‘terörist’ ilan etmiş durumda. Buna karşı sokağa çıkabiliriz Nuriye ve Semih pratiğinde de  sokağa çıkamazlar diyorlardı ama öyle olmadığını gördük. Diyarbakır’da sokağa çıkılamaz diye bir efsane var. Halk için sokak yasaklanamaz. Biz de çıktığımızda aynı şey deniliyordu. Bir şeyler göze alındığında ısrarla bu değiştirilebilir” dedi. 

‘DİRENİŞLERİ DAHA FAZLA YAYMALIYIZ’

Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdikleri direnişle bir çok çevreyle bir araya geldiklerini belirten Saçılık, “Biz bu direnişleri daha fazla yayabilirsek daha farklı bir ortamda yaşayacağız. Bir arada yaşamak istiyorsak bize kötülük edip bu esaret ortamına mecbur bırakan ortak düşmana  karşı mücadele etmeliyiz. Kendimizden olmayanın haklarını teslim etmeliyiz. Bir Alevi olarak Alevi hakkını benim savunmam doğru olmaz. Bir Kürt’ün de Alevi’nin haklarını düşünmediyse düşünmeye başlaması gerekiyor”diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yaşama tutunma umudu bir anda yok oldu!

SONRAKİ HABER

Sınav şartı Envitec işçisini endişelendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...