12 Aralık 2017 16:01

Orhan Alkaya: Biz hayatı savunuyoruz

TAKSAV 6. Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında Orhan Alkaya ve Vecdi Sayar’ın katılımıyla 'Direnen Sanat' konulu söyleşi düzenlendi.

Paylaş

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfı (TAKSAV) 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında Orhan Alkaya ve Vecdi Sayar’ın katılımıyla “Direnen Sanat” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılan söyleşide konuşan Orhan Alkaya, 1. Körfez Savaşı döneminde Can Yücel, Yaşar Kemal ve birçok aydın ile bir araya gelip ne yapacaklarının tartışmasını yürüttüklerini ve savaş karşıtı şiir yazmaya karar verdiklerini dile getirdi. 1989 yıllarında 81 şairin bir arada kolektif bir çalışmayla ikişer dizeden oluşan savaş karşıtı şiir yayımladıklarını dile getiren Alkaya, çalışmalarının çarpıcı bir etki yarattığını söyledi. 

‘DİRENİŞ HAYATI SAVUNMANIN TEK TAKTİĞİ’    

Haldun Taner’in “Timsah” oyununu yeniden uyarladıkları ve oyunun büyük bir başarıya ulaştığını belirten Alkaya, “Sanatın ve sanatçının direnci, muhalifliği esasında bizim muhalif olmamız değil, iktidar erkinin bize muhalif olması” dedi. Alkaya, 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’deki kimi uygulamaların12 Eylül’le bile kıyaslanamayacağını belirtti. 

‘TİYATRO İNSANI İNSANIN KARŞISINA GETİREN YÖNTEM’

Alkaya’nın arıdndan konuşan Vecdi Sayar ise devrimin ilk yaşandığı dönemlerde her zaman direnen sanatla devrimci olmaya çalıştığını belirtti. ‘Timsah’ oyununda böyle bir durum gördüğünü belirten Sayar, “Bütün devrimci tiyatroların yaptığı gibi son derece yalın bir sahne düzeniyle doğrudan doğruya insanın karşısına insanı getiren bir yöntemdir tiyatro” şeklinde konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’de IŞİD’lilere terapi merkezi!

SONRAKİ HABER

Magazin programlarına RTÜK’ten ceza yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...