12 Aralık 2017 13:48

Cizre yasağının üzerinden 2 yıl geçti, acılar taze

Cizre'de bodrumda ölen Orhan Tunç'un eşi: Oğluma henüz babasının öldüğünü söylemedik.

Paylaş

Cizre yasağının üzerinden geçen 2 yıla rağmen acılar halen tazeliğini koruyor. Eşi Orhan Tunç’un öldürüldüğü bodrumların yakınından her geçtiğinde kahrolduğunu söyleyen Güler Tunç, oğlu Bêkes’in babasını televizyonda görünce koşarak kendilerini çağırdığını söyleyerek, “Henüz babası ve amcasının yaşamını yitirdiğini kendisine söylemedik. Büyüdüğünde mutlaka onları soracaktır” dedi.

Şırnak Valiliği tarafından Cizre’de 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı”nın üzerinden 2 yıl geçti. Yasak boyunca 300’e yakın kişi yaşamını yitirdi. 200’den fazla kişi yaralandı ve çok sayıda asker, polis ile korucu yaşamı yitirdi. 80 bine yakın insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalarda, resmi verilere göre; 3 bin civarında ev kullanılamaz hale geldi, 10 bin civarında ev ise hasar gördü. 

SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ

Tüm girişimlere rağmen öldürülen kişiler için yasak sonrası avukatlar aracılığı ile yapılan suç duyurularından 34’ü ise takipsizlik ile sonuçlandı. Onlarca kişinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili savcılık, takipsizlik kararını ise öldürülenlerin “örgüt üyesi” olduğu iddiasına dayandırdı.  Bunun yanı sıra halen cenazelerin bulunduğu düşünülen bodrumların bulunduğu alanda ise Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından aylar öncesinden konutlar inşa edilmeye başlandı. 

79 günlük yasakta çatışmalardan dolayı yıkılan evlerine rağmen Cizrelilerin zor şartlar altında verdiği hayat mücadelesi devam ediyor. Tutulan “yas”tan dolayı düğünlerin 2 yıl aradan sonra yapıldığı kentte yaşanan acılar ise canlılığını koruyor. Bodrumlarda eşi Orhan ve kayınbiraderi Mehmet Tunç’u kaybeden Güler Tunç da bu acıyı yaşayanlardan sadece biri. 

TUNÇ: YOKLUKLARINA ALIŞAMADIM

2 yıl boyunca yaşadığı acının hiç hafiflemediğini ifade eden Tunç, 6 aylık evlilik sürecinde eşi Orhan’ın kendisinde büyük izler bıraktığını dile getirerek, tek teselli noktasını şöyle açıkladı: “Haklı bir mücadele için yaşamını yitirdi ve bu benim acımı hafifletiyor. Ama halen eşim ve arkadaşlarının yokluğuna alışamadım.”  

‘BABASI VE AMCASININ ÖLÜMÜNÜ BİLMİYOR’  

Eşi yaşamını yitirdikten sonra dünyaya getirdiği oğlu Bêkes’in 2 yaşına gireceğini hatırlatan Tunç, Bêkes’in babasını sadece fotoğraflarda gördüğünü kaydetti. “Televizyonda babası ve amcasını gördüğünde koşarak bizi çağırıyor” diyen Tunç, “Henüz babası ve amcasının yaşamını yitirdiğini kendisine söylemedik. Büyüdüğünde mutlaka onları soracaktır” dedi. 

‘CİZRE BÊKES KALDI’

“Bu sokaklar ve caddeler onlarla güzeldi” diyerek duygulanan Tunç, caddelerin ve sokakların kendisine bomboş geldiğini belirtti. Tunç, “Sadece benim oğlum tek bêkes (sahipsiz) kalmadı. Bugün bu sokakların gerçek sahipleri yok. Aslında Cizre de bêkestir” dedi. Her bir sokakta yaşamını yitirenlerin anılarının kaldığına dikkat çeken Tunç, “Orhan ile düğünümüz evimizin önündeki geniş caddede yapılmıştı. O en mutlu günümüzde yanımızda olan onlarca arkadaşımız bugün yok. Ne zaman gözüm o caddeyi görürse o gün çekilen halayları hatırlıyorum. O yüzden bizim acımızın hafiflemesi dahi çok zor. Bir ömür yaşayacağız” ifadeleri ile duygularını aktardı. 

‘ORADAN HER GEÇTİĞİMDE KAHROLUYORUM’

Eşinin yaşamını yitirdiği bodrumların üzerine inşa edilen TOKİ’lere değinen Tunç, oradan geçtiği vakit hissettiklerini şu sözlerle aktardı: “Yasak kalktıktan sonra bodrumların olduğu bölgeye gittim. 1’inci bodrum küle dönüşmüştü. Hâlâ insan parçaları oralardaydı. 2’nci bodrum enkaza çevrilmişti. Geride bir şey bırakmamışlardı. Orhan’ın olduğu 3’üncü bodrumda ona dair bir şeyler aradım. O odalarda onların elbiseleri vardı. Bir ekmek parçası ve biraz makarna kalmıştı. O gün onların ne kadar zor şartlar altında direndiğine bir kez daha şahit oldum. Ne zaman Cudi Mahallesi’nden geçsem içim yanıyor. Bodrumların üzerine TOKİ konutlarının yükselmesi bizi çok üzdü. Ne kadar şaşaalı TOKİ konutları inşa etseler de yaşananları asla unutmayacağız.” (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet verdiği sözü tutmadı, Posco işçisi eyleme başladı

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de Kudüs eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...