04 Nisan 2011 09:13

Ermenistan Türkiye sınırında radyasyon riski

Türkiye sınırı yakınlarındaki Metsamor santrali olası bir depremde tehdit oluşturabilecek santraller arasında gösterildi. Londra merkezli küresel analiz şirketi Maplecroft’ın araştırmasında, Metsamor santralinin, bir deprem sonrasında radyasyon yayma riski bulunan 442 nükleer santralden 10’u içinde olduğu belirtildi.BBC’nin haberi

Ermenistan Türkiye sınırında radyasyon riski
Paylaş

BBC’nin haberine göre, Londra merkezli küresel analiz şirketi Maplecroft araştırmasında, dünyadaki 442 nükleer santralden 10’unun bir deprem sonrasında radyasyon yayma riski bulunduğu ifade edildi. Riskli santraller arasında Ermenistan-Türkiye sınırından 16 kilometre, başkent Erivan’dan de 30 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor santralinin de örnek gösterildiği bildirildi.

Metsamor santralinin 1988’de 25 bin kişinin öldüğü depremden bir yıl sonra “sismik zaafiyet” nedeniyle kapatıldığı fakat bir süre sonra yeniden devreye sokulduğu hatırlatılarak santralin bir reaktörünün devre dışı bırakılacağı ifade edildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 10 yılı aşkın bir süre önce santralin güvenliğinin artırılması konusunda bazı adımlar attığı vurgulanarak Dünya Nükleer Birliği’nin, santrali Avrupa Birliği ve Türkiye için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirttiğine dikkat çekildi.

BBC’nin Independent gazetesinden yansıttığı haberinde, Maplecroft araştırmasında diğer riskli santrallerin İran, Japonya, Çin, ABD, Tayvan ve Slovenya'da bulunduğu ve Dünya genelinde 76 nükleer santralin ise tsunami tehdidine açık noktalarda faaliyet gösterdiği ifade edildi.(ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Hacı Bektaş İletişim Ödülü Kılınç’a verildi

SONRAKİ HABER

Suriye’de 90 siyasi tutuklu serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...