12 Aralık 2017 05:48

Corbyn AB’den ayrılma tarihinin ertelenmesini önerdi

İngiltere'de İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılma tarihinin ertelenmesi önerisinde bulundu.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının tarihinin 29 Mart 2019 olarak belirlenmesine karşın, 2 ay önce başlayan müzakerelerde bir ilerleme sağlanmaması çeşitli tartışmalara neden oluyor. Muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, “Eğer daha iyi bir pazarlık yapılacaksa, çıkış tarihinin daha sonraya ertelenmesi iyi olur” diyerek bir çok kişiyi şaşırttı.

Çarşamba günü Avam Kamarası’nda yapılacak oylama öncesi Westminster Parlamentosu’nda yapılan oturumda konuşan Corbyn, ülke ekonomisi ve halkı için daha iyi bir anlaşma olacaksa, çıkış tarihinin ertelenmesini önerdi. Corbyn’in önerisine cevap veren Başbakan Theresa May ise, halkın referandumda çıkış kararı aldığını ve bu çıkışın 29 Mart 2019’da gerçekleşeceğini söyledi.

‘ORTAK PAZAR KORUNSUN’

Corbyn, AB ile ortak pazarda kalmanın yollarının aranması gerektiğini belirterek, gerek AB ve gerekse de İngiltere vatandaşı işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, ülke ekonomisinin zedelenmeden ayrılığın gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. May ise, AB’den ayrılığın 35 ile 39 milyar sterlinlik bir maliyeti olacağını belirterek zamanında bu ayrılığın gerçekleşmesinin mümkün olduğunu öne sürdü.

MAY’IN BAŞI AĞRIYACAK

Öte yandan başta Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti sınırının hangi anlaşmaya göre düzenleneceği olmak üzere, bir çok konuda Başbakan May’i zor günler bekliyor. Partisi içinde AB yanlıları ile AB karşıtlarının çatışma halinde olması ve “gayri resmi” DUP koalisyonunda yaşadığı sıkıntıların yanı sıra, AB Komisyonu’nun dayatmaları karşısında sıkışan May, Çarşamba günü Avam Kamarası’nda yapılacak oylamayı kaybetmekten korkuyor.

Hem AB yetkilileri ile yürüttüğü pazarlıklarda ilerleme sağlayamayan, hem parti içindeki ayrı yaklaşımları birleştiremeyen ve böylelikle başarısız bulunan Başbakanın partisinin, kamuoyu araştırmalarına göre muhalefetteki İşçi Partisi’nin gerisine düşmesi May’in başını ağrıtmaya devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle İşçi Partisi yer yer bir kez daha erken seçime gitmeyi öneriyor. Erken seçim olması durumunda Corbyn’in liderliğini yaptığı İşçi Partisi’nin seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, May erken seçime gitmemek için sonuna kadar direnmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Rusya’nın ‘asker çekme’ açıklaması sonrası Afrin beklentisi

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, Dera’da askeri operasyona hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...