12 Aralık 2017 05:07

Rusya’nın ‘asker çekme’ açıklaması sonrası Afrin beklentisi

Rusya'nın, Suriye'den asker çekme kararı sonrası iktidarın gözü Afrin'deki Rus birliklerinde.

Paylaş

Rusya’nın askeri birliklerini Suriye’den çekmeye başlayacağına ilişkin açıklaması hükümette “Afrin” beklentisi yarattı.

PYD’nin yönetimindeki Afrin’e yönelik operasyon planlarını gizlemeyen AKP iktidarının, Rusya’dan Afrin’de bulunan askerlerini çekmesini istediği biliniyordu.

YENİ ŞAFAK: AN MESELESİ

Yeni Şafak, bugün “Afrin an meselesi” manşetini attı ve bu beklentiyi gündeme getirdi.

Haberde “Halep’e bağlı Afrin ilçesinde 300 Rus askeri bulunuyor. Kefer Cenne, Meydanki, Matar Ziraa ve Raco’da kurulan Rus askeri noktalarında görev yapan Rus askerlerin Putin’in kararı ile çekilmesi bekleniyor. Uçak krizi sonrası sayıları 800’ü bulan Afrin’deki Rus askeri varlığı Türkiye ile başlayan normalleşme sürecinde 300’e düşürüldü. Matar, Mınnag, Tel Rıfat ve Hörbül’e uzanan 170 kilometre uzunluğa sahip hattan Rusların çekilmesi ile Türkiye’nin Afrin Harekatı’nı başlatacağı görüşü hakim” ifadeleri kullanıldı.

ERDOĞAN: İDLİB TAMAM SIRADA AFRİN VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana mutabakatı sonrası TSK birliklerinin İdlib sınırlarına girmesi sonrası asıl hedefin Afrin olduğunu dile getirmişti. Erdoğan, 24 Ekim'deki grup toplantısında "Şu anda İdlib'deki operasyon büyük ölçüde neticelendi. Önümüzde Afrin konumuz var. Bunların hepsi bizim için birer tehdittir. Ülkemiz için tehdit oluşturacak her alanda kararlıyız. Bunu herkesin bilmesinin işitiyoruz. Buralardan taviz veremeyiz" demişti.

TSK'NİN İDLİB HAREKATI

TSK'nin İdlib'deki faaliyetleri Afrin ve çevresiyle sınırlı kalmıştı. Bu da hedefin İdlib'de "gerilimi azaltma bölgesi" oluşturmak değil olası bir Afrin operasyonuna hazırlanmak olduğu yorumlarını güçlendirmişti.

Ancak, Rusya bölgeden askerlerini çekse dahi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyini istikrarsızlaştıracak bir Afrin müdahalesine girişmesi, buna bölgesel güçleri ikna etmesi kolay gözükmüyor.

ŞOYGU: ÇEKİLME BAŞLADI

Dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şam ziyareti esnasında geri çekilme emrini verdiğini açıklamıştı. Suriye Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Rusya'nın Suriye’deki askeri birliklerinin bir bölümünü geri çekmeye başladığını belirtmişti.

Putin geçen yıl da ülkedeki askeri birliklerin çekileceğini duyurmuş ancak bu gerçekleşmemişti. Şoygu, askeri güçlerin geri çekilme sürecinin ne kadar süreceğiyle ilgili olarak “Bunun Suriye'deki duruma bağlı olduğunu” ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 12 Aralık 2017

SONRAKİ HABER

Corbyn AB’den ayrılma tarihinin ertelenmesini önerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...