12 Aralık 2017 04:15

Trump'tan NASA'ya Ay ve Mars talimatı

ABD Başkanı Donald Trump, Ay'a yeniden insanlı seyahat ve sonrasında Mars görevini hedefleyen uzay politikası yönetmeliğini imzaladı.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’ya 1972’den bu yana Ay’a gerçekleştirilecek ilk insanlı seyahat için talimat verdi. Trump, Mars’a seyahat için de hazırlanılması gerektiğini söyledi.

“Beyaz Saray’da yeni uzay politikası yönetmeliğini imzalayan Trump, “Bu kez sadece bayrağımızı sallayıp ayak izimizi bırakmakla kalmayacağız” ifadesini kullanarak “Mars’a ve belki bir gün başka pek çok gezegene seyahati hedefleyen bir altyapı inşa edeceğiz. Büyük düşünüyoruz” dedi.
Yönetmelik, NASA’ya uzayın derinliklerine insanlı seyahat konusundaki çalışmalarını güçlendirmesi çağrısı yapıyor.

AFP’nin haberine göre uzay politikası uzmanları, insanları Mars’a taşıyacak herhangi bir girişimin(ortalama 225 milyon kilometrelik bir mesafe) devasa bir teknik beceri ve harcama gerektirdiğini vurguluyor.

ABD’li astronotlar son olarak 1960’lar ve ‘70’lerdeki Apollo görevleriyle Ay’a gitmişti. 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong Ay’da yürüyen ilk insan olmuştu.

Trump yönetmeliği 45 yıl önce Ay’a giden son insanlardan Harrison Schmitt’le birlikte imzaladı ve “Bugün onun son olmayacağına söz veriyoruz” dedi. Armstrong’dan sonra Ay’a çıkan ikinci isim Buzz Aldrin de seremonideki yerini aldı.

Eski ABD Başkanı George W. Bush, Ay’a seyahat projesi kapsamında 2005-2009 yılları arasında Takımyıldız Programı’nı başlatmıştı. Proje, 100 milyar dolar maliyete sahipti ve 2020’nin sonları itibariyle Ay’a gidilmesini hedefliyordu. 2009’da Obama, projeyi çok maliyetli ve başarılmış görevlerin tekrarı olması nedeniyle iptal etmişti ve 2030’larda Mars’a seyahate odaklanılması gerektiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

WhatsApp Android sürümüne 4 yeni özellik geliyor

SONRAKİ HABER

Leonardo'dan 'istifa' açıklaması: Başkan ayrılıyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...