12 Aralık 2017 00:33

Tuvaletlerdeki sifonları bile kapattılar

Bayrampaşa Maltepe’de bulunan Seha Triko işçisi, işyerindeki çalışma koşullarını Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Seha Triko işçisi

Kısa bir süredir Bayrampaşa Maltepe’de bulunan Seha Triko’da çalışıyorum. 200 makine kapasiteli fabrikada yaklaşık yüz işçi üç vardiya çalışıyoruz. Bir de bunun üstüne zorunlu mesaiye bırakılıyoruz. Günde on buçuk saat çalışılıyor. Bunun içinde her gün zorunlu mesai var. Ben kalamam diyemiyorsun, zaten ilk girişte iş sözleşmesi adı altında senin açıktan itiraz edemediğin bir dünya madde var. Ayrıca 2 katı makine dairelerinden oluşan 3 katlı tastif bölümleri var. On makineye bir kişi bakıyor, dolaysıyla yemek molaları bile yok. On dakika  içinde yemeğini yiyen hemen makinelerin başına geçiyor. Çay molaları yok, çayları da makine başlarında ayakta içiyorlar. Sürekli bir koşturma hali... Her yaşta elaman alımı var. Öğrenciler emekliler de çalışabiliyor çünkü vasıf aramıyorlar. Gelen gidenin sürekli olduğu bir düzen kurgulamışlar. Patron bunu bilerek uyguluyor gibi, çünkü hem kıdem tazminatında kendi açısından kayıp olmuyor.

İçeride korkunç bir ses ve toz bulutu var. O tozu dışarı çekecek havalandırmalar var ama çok elektrik harcanıyor diye çoğu zaman çalıştırmıyorlar. Uyarı tabelalarından geçilmiyor ama hiçbir şey uygulanmıyor. Tuvaletlerdeki sifonları dahi su faturası çok geliyor diye kapatmışlar. Cuma günleri sabahları simit  dağıtılıyor, o da herhalde sevaba gireyim diye düşünüyorlar. Maaşların gecikme sorunu var.
Depo giriş çıkışında iki kişi çalışıyor. Onların da istirahatları yok. Aynı zamanda onlara da depo dışında her iş yaptırılıyor. Sorunlarımızı birlikte konuşabildiğimiz bir araya geldiğimiz sürece ancak çözebilir, bir şeyleri değiştirebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci gözünden birkaç ‘milyoncuk’

SONRAKİ HABER

Hakkımız olan kadroyu istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...