11 Aralık 2017 11:44

Aslı Erdoğan'a Almanya'dan bir ödül daha

Yazar Aslı Erdoğan, Almanya’nın Stuttgart şehrinde AnStifter grubu ile DİDF Stuttgart tarafından düzenlenen törende, Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yayınlandığı 10 Aralık günü Almanya’nın Stuttgart şehrinde AnStifter grubu ile DİDF Stuttgart, dayanışma, eşitlik, adalet ve özgürlük adına çaba harcayan yazar Aslı Erdoğan’a Barış ödülünü görkemli bir törenle verildi. Stuttgart’ın en güzel tiyatro salonlarından olan Theaterhausda gerçekleşen tören, saat 17.00 de başladı. Törenin başlamasına kısa bir süre kala Aslı Erdoğan’nın gelirken kaza yaptığı haberi duyuruldu, kazada kimseye bir şey olmadığı belirtildi. Erdoğan’ın bu nedenle katılamadığı törennin sunumunu yapan Almanya Göçmen Kadınlar Birliği başkanı Sidar Çarman, “Türkiye hızla karanlığa doğru yol almakta. Ve karanlığa karşı büyük bir cesaret örneği göstererek aydınlığı savunanları selamlıyoruz. İnsanlığın daha güzel bir yaşam, savaşların, baskıların, haksızlıkların olmadığı dünya arayışı devam etmekte. Hepimiz bunu için buradayız” dedi. 

aslı erdoğan

‘ASLI ERDOĞAN BUZ TUTMUŞ BİR YERDEN GELİYOR’

Anti-faşist mücadelenin tanınmış isimlerinden sanatçı yazar Elisabeth Abendroth sahneye çıkarak Aslı Erdoğan hakkında uzun ama ilgiyle dinlenen bir konuşma yaptı. Türkiyede yalanan duruma da dikkat çeken Abendroth “Aslı Erdoğan buz tutmuş bir yerden bize geliyor. Aynı zamanda dayanılmaz sıcaktan, yanan bir evden, dumanlar arasından, çıkışı olmayan bir yerden, Türkiye’den bize geliyor. Bir ülkenin insan haklarına verdiği değer onun kadınlara yönelik muamelesinden anlaşılır. İktidardaki AKP, kadınların değerini kaç çocuk yaptıklarına göre belirliyor. Kadınların yarısı evliliği sırasında ağır şiddet görmüş durumda. Kadın ölümleri giderek artıyor” dedi.

AF ÖRGÜTÜ TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN İMZA TOPLADI

Mezapotamya topraklarının, doğasının, insanın kendine has güzelliklerini derinliklerde çıkararak temburun o güzel ritmi eşliğinde dinleyicisi ile buluşturan Cemil Qoçgiri sahne aldı. 

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International gecede bilgilendirme masası açarak tutuklu edilmiş gazetecilerle dayanışmak için imza topladı.
Alman yazar Wolfgang Ferchl ve diğer konuklar sahneye gelerek Aslı Erdoğan’a verilen ödül temsili olarak verildi. Bütün salon elinde tututuklu yazar ve gazetecilerin isimleri yazılı plakatları “alkışlar elinde tek silahı olan kalemi ve yüreğinde dökülenler olan Aslı Erdoğan’a. Alkışlar barış ve özgürlüğe” dedi.

GAZETECİLER TÜM DÜNYADA BASKI ALTINDA

Gecenin ilerleyen saatlerinde Kaberist Peter Grohmann konuşma yaptık. Grohmann konuşmasında, “Gazeteciler, dünya çapında halkların haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü engellemek üzere baskı ve şiddete maruz kalmakta, tutuklanmakta ya da öldürülmektedir. Öncelikle bu zor koşullarda mesleğini icra eden ve dünyanın neresinde olursa olsun engellenen, yaptırımlara uğrayan ya da takibata uğrayan tüm gazetecilerle dayanışma içindeyiz. Irkçılığa ve milliyetçiliğe karşı ortak yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

DBP’den kayyım raporu: Bütçenin nereye harcandığı bilinmiyor

SONRAKİ HABER

New York Manhattan'da patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...