11 Aralık 2017 01:32

Meclis Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri bugün

CHP Milletvekili Lale Karabıyık ve HDP Milletvekili İbrahim Ayhan ile bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülecek 2018 Merkezi Bütçe Tasarısını konuştuk.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

CHP ve HDP’nin şerh koyduğu 2018 Merkezi Bütçe tasarısı bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. CHP’nin Meclis Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Hükümetin hazırladığı bütçenin dar gelirli ve yoksul vatandaşın sırtına bindirildiğine vurgu yaptı. HDP Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da, bir avuç rant ve sermaye kesimi gözetilerek bütçenin hazırlandığını söyledi. 

Bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülecek bütçe görüşmelerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir konuşma yapacak. CHP Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Meclise gelecek olan bütçe ile ilgili gazetemize konuştu. 

‘HÜKÜMET TOZ PEMBE TABLO ÇİZİYOR’

Lale Karabıyık
CHP Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Bursa Milletvekili Lale Karabıyık

Lale Karabıyık, hükümetin genel bütçe sunumlarında pembe bir tablo çizdiğine vurgu yaparak, bunların Türkiye’nin gerçeklerini göstermediğini söyledi. İktidar partisinin sunumlarında çelişkiler olduğunu da belirten Karabıyık, torba yasa ile bütçenin birbirinden bağımsız olmadığını ifade ederek, “Bütçe açığını kapatmak için, bunun çok üzerinde bir borçlanmayla geçti. Bütçe açığını açıklamayamadılar. 37 milyarlık lira ek bütçe ile geçmesi gerekirken, torba yasayla geçti” dedi. Hükümetin eski analizlerini de göremediklerini hatırlatan Karabıyık, yapılan analizleri de yetersiz gördüklerini belirtti. “Bütçe açığını kapatmak için, vergi toplama arayışıyla gelen bir torba yasa ve bunun bir devamı olarak gelen bir bütçe uygulamasını görüyorsunuz” diyen Karabıyık, “Bu bütçe asla yoksulun ve orta gelirlerinin sorunlarını çözemez. Bu bütçe hane halkının büyümeden alacağı, milli gelirden alacağı payı hiçbir zaman artıramaz, daha da azaltacaktır” dedi. 

ADALETLİ BİR BÜTÇE DEĞİL 

Karabıyık, adaletli bir bütçe olmadığını bakanlıkların bütçelerinin arasındaki farklılıklara bakıldığında bunun görülebileceğini belirterek, artışın sadece personel giderlerinde bir artış olduğunu söyledi. Karabıyık, Plan Bütçe Komisyonunun son gününde vatandaşları ilgilendiren 19 önerge verdiklerini, bunların AKP’nin oy birliğiyle reddedildiğini anlattı. İktidar partisinin milletvekillerinin komisyonda olduğu gibi genel kurulda da yine ilgisiz kalacağına işaret eden Karabıyık, “Sadece oylamayla sınırlı kalacaklar. Bunu da yanlış buluyorum. Bakanlık ne getirse onu oyladılar. Üzerine de iyileştirici bir not ilave etmediler. Seçilmiş milletvekillerinin her bakanlık bütçesini ince eleyip sık dokumaları gerekir. Bu sorumluluğumuzdur”dedi. Siyasi çıkarların bütçede ön planda olduğunu vurgu yapan Karabıyık, “Bütçe hakkının ihlal edildiğini, şeffaf olmayan bir bütçe olduğunu düşünüyorum. Her şeyden en önemlisi ise giderek kontrolden uzaklaşılan bir bütçe haline geldi” dedi. Bütçenin halktan ve muhalefetin denetiminden kaçırıldığını belirten Karabıyık, “AKP iktidarında hesap vermeme gibi bir yöntem var. Aslında hesap verebilir olmak en güzelidir. Hesap vermekten çekiniliyorsa, korkuluyorsa bunun altında yatan başka sebep olur. Hesap vermeme üzerine kurulan bir düzeni görürseniz, bundan hep şüphe duyarsınız” dedi. Sürekli denetim mekanizmasının dışına çıkartılan bir yapı  olduğunu belirten Lale Karabıyık, “Sayıştay denetiminin her yıl daha da azaldığını görüyoruz” dedi.  

Kamu kurumlarının denetlenmediğini rapor hazırlayanların da bir korku içerisinde olduğuna vurgu yapan Karabıyık, “Bağımsız bir denetimin tam anlamıyla olmadığını düşünüyorum” dedi. Faiz ödemelerine giden bütçeye dikkat çeken Karabıyık, “620 milyar içeriye, 146 milyar dolar dışarıya faiz ödemesi gerçekleşiyor. Vatandaşın sırtından faiz lobisine büyük çıkış var bu ülkede” dedi. AKP iktidarının dar gelirlinin milli gelirden aldığı payı artıracağına yönelik söylemlerini de hatırlatan Karabıyık, “AKP, 15 yıldır, bunun tam tersini yapmış oldu. Sürekli dar gelirlinin, yoksulun sırtına yüklendi” dedi. Karabıyık’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise örtülü ödenek oldu. Örtülü ödenek harcamalarına ayrılan bütçenin giderek arttığına vurgu yapan Karabıyık, alt kalemde örtülü ödenekten ayrılan rakamları göremediklerini belirtti. 

Karabıyık, anayasada vatandaşın bütçe hakkının korunmasının ifade edildiğini dile getirerek, “Haklarına sahip çıkmalılar. Sorgulamamalılar. Vatandaşlar şunu sormalı: Madem büyüyoruz, büyüdüğümüzü söylüyorsunuz, neden bizim cebimize yansımıyor. Neden hanenin refahı artmıyor? Neden benim yoksulluğum artmaya devam ediyor. Bu para nereye gidiyor? Asgari ücretten feragat edin diyorlar. AKP iktidarı döneminde hane halkının borçları 44-45 kat artmış. Halen feragat denmesi, gerçekten bu millete saygısızlıktır” dedi.

HDP: RANT VE SAVAŞ BÜTÇESİ 

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, bugün Meclise gelecek olan bütçe ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Hükümetin 2018 Merkezi Bütçe Kanuna Tasarısına koydukları şerhi hatırlatan Ayhan, “Bütçe savaş ve rant bütçesidir” dedi. En fazla bütçenin askeri harcamalara ayrıldığına vurgu yapan Ayhan, “Eğitim, sağlık, kültür, sosyal alanlara ilişkin ciddi bir bütçenin ayrılmadığını görüyoruz” dedi. Bütçe Komisyonunda buna dair eleştiri yaptıklarını da yineleyen Ayhan, “Halkın temel ihtiyaçlarını gözeten bir bütçe olması gerekiyor.Toplumun bütün kesimlerinin yaşamını karşılayabilecek, sorunlarını giderebilecek eksende olması gerekiyordu bütçenin” dedi. Ayhan, “ Ne yazık ki, bu bütçe bir anlamıyla, krizi ötelemek, krizi geçiştirmeye yönelik hazırlanan bir bütçedir. Bir avuç sermaye çevresinin bir avuç faiz ve rant çevrelerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, onları memnun edebilecek bir bütçe hazırlanmıştı” diye konuştu. 

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan
HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan

Genel kurulda bütçeye yönelik eleştirilerini ve tepkilerini dile getireceklerini de anlatan Ayhan, “Daha adil ve daha eşitlikçi bir bütçe, halkın sorunlarını çözen bütçe hazırlanması gerektiğine dair düşüncelerimizi dile getireceğiz” dedi. Hükümetin politikalarına işaret eden İbrahim Ayhan, “Hükümetin halktan yana, emekten yana, çalışandan yana değil, daha çok belirli bir sınıfa ve kesime dayanan siyasetten kaynaklı bir tercih yaptı. Faize ve ranta karşı olduğunu söyleyen hükümet tam da, faizci ve rantçıları gözeten ve onları merkezine alan bir bütçe ortaya çıkarmıştır. Finans kapitalizmin karşılaşmış olduğu krizi esas alan bir bütçe olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Hastaneye 4 ayda yalnızca bir kadın doğum uzmanı atandı!

SONRAKİ HABER

Derya Kömürcü: Gerçekliği kaybettik, artık iki hakikat var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...