10 Aralık 2017 12:17
Son Güncellenme Tarihi: 10 Aralık 2017 18:06

EMEP'ten Malatya, Kocaeli ve Antep'te Ekim Devrimi paneli

Emek Partisi Malatya, Kocaeli ve Antep'te Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla paneller gerçekleştirdi. (Fotoğraf Malatya'dan)

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Malatya, Antep ve Kocaeli İl Örgütleri Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümü kapsamında “Sosyalizm, geçmiş değil gelecek” sloganıyla paneller gerçekleştirdi.

'BİR KERE BAŞARDIK, BİR DAHA BAŞARIRIZ'

Kocaeli'de Ekim Devrimi paneli

Kocaeli'de "Sosyalizm geçmiş değil, gelecek" sloganıyla etkinlik düzenlendi. Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Ekim Devriminin 100. yılında "Sosyalizm geçmiş değil, gelecek" diyerek etkinlik düzenledi. Etkinliğe Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar ve Dr. Mehmet Akif akalın konuşmacı olarak katıldı. 

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde (KYÖD) düzenlenen etkinlikte ilk önce Ekim Devriminin 100. yılı için EMEP Propaganda Bürosu tarafından hazırlanan bir sinevizyon izlendi. Sinevizyonun ardından konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar, Sosyalizmin bütün emekçileri sadece kağıt üzerinde değil, bir toplum için özgürlük önerdiğini belirtti. Devrimle birlikte bütün eski anlayışların yerle bir edildiğini belirten Sancar, "İşçiler ve emekçiler böyle bir özgürlük dünyasını birlikte inşa ettiler. Sovyetlerdeki demokrasi anlayışı bütün eski anlayışı yerle bir etmiştir. Ezilenlerin doğrudan yasayı yapan ve uygulayanın kendisi olduğu bir sistemdir sosyalizm. Birlikte üretme, birlikte tüketme ve birlikte hareket etmeyi bu demokrasi anlayışı ile sağladılar" dedi. 

Bugünkü koşulların, o zamanki koşullardan çok da farklı olmadığını belirten Sancar, "Sosyalizmin kazanımları bütün hafıza silme yöntemlerine rağmen insanların hafızalarından kolay kolay çıkarılamayacak. Önümüzdeki süreçte 'Bir kere başardık, bir daha başarırız' diyerek hareket etmeliyiz" dedi. 

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar'ın ardından Dr. Mehmet Akif Akalın, hazırladığı sinevizyonla 'Sovyetlerde işçi ve halk sağlığı' başlıklı sunumunu yaptı. Geçmişin değil, geleceğin konuşulması gerektiğini belirten Akalın, "Evet, biz geçmişi değil, geleceği konuşmalıyız. O yüzden sosyalizm geçmiş değil, geleceğimizdir. Bu mirası iyi anlarsak, önümüzdeki süreçte daha doğru hareket ederiz" dedi. 

İlk defa Engels'in, 'İngiltere'de emekçi sınıfın durumu' kitabında hastalıkların kaynağın kötü çalışma ve yaşam koşulları olduğunu aktaran Akalın, "Devlet Sovyetlere kadar sağlık hizmetini hiç bir yerde örgütlemiyor. Ekim Devrimi sigorta kapsamını genişletti; yaşlılık sigortası, sakatlık sigortası, gebelik ve doğum yardımı, dul ve yetimlere maaş bağlanması gibi sağlık alanlarında ilerlemeler sağladı. 7 Kasım'da devrim oldu, 9 Kasım'da hükümet kuruldu, 11 Kasım'da 8 saatlik iş gücü, yıllık ücretli izin, çocuk ve kadın işçilerin korunması kararları alındı. 13 Kasım'da tam sosyal sigorta karar altına alındı" ifadelerini kullandı. 

'SOSYALİZM OLMASAYDI BU UYGULAMALARIN HİÇ BİRİ OLMYACAKTI'

"İşçilerin sağlığı için işgününün kısaltılması gerek" diyen Akalın, "Dünyada ilk kez 42 saat kesintisiz hafta tatilini sosyalizm uyguluyor. Kadınların fazla mesaiye kalması ve gece vardiyasında çalışması yasaktı. Sosyalizm kadınlara doğum öncesi ve sonrası 16 hafta ücretli doğum izni sağladı" diyerek çeşitli örnekler verdi. 

İLO'nun Sovyet devrimi sonrası kurulmak zorunda kalındığını belirten Akalın, "Sosyalizm neyi uygulamaya koydu ise, hemen ertesinde İLO uygulamaya koymaya çalıştı. Çünkü kapitalistler ülkelerinde yaşayan işçi ve emekçilerin Sovyetletden etkilenmesinin önünü kesmeye böyle çalıştı. Sosyalizm olmasaydı bu uygulamaların hiç biri olmayacaktı" dedi. 

Etkinlik, soruların sorulara verilen cevaplarla son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)


MALATYA: YIKILAN SOSYALİZM DEĞİL, REVİZYONİZMDİR

Malatya'daki panele EMEP Genel Merkez Yöneticisi Fevzi Ayber’in konuşmacı olarak katıldı, panelde “Modern revizyonizm ve SSCB’de geriye dönüş” konuşuldu. EMEP Malatya İl Örgütü binasında gerçekleştirilen panele çok sayıda parti üyesi ve kişiler katıldı. Ayber konuşmasında, Proudhon’un ‘Sefaletin Felsefesi’ni eleştirdi; SSCB’de 1956 yılında gerçekleştirilen 20. Parti kongresinin sonrasındaki revizyonist dönemi ele alarak asıl yıkılanın sosyalizm değil, revizyonizm olduğunu söyledi.

Marx ve Engels’in sosyalizmin ütopya olmadığını ortaya koyduğunu belirten Ayber, “Marx ve Engels kapitalizmin ortaya çıkışını, yükselişini ve yıkılışını gözlemleyip bilimsel sosyalizmin teori ve pratiğini oluşturdu. Lenin, sosyalist teoriye katkılarının yanında Ekim devrimiyle sınıfsız sömürüsüz bir dünyayı Rusya işçi sınıfı önderliğinde pratikte de gerçekleştirdi. Stalin ise sosyalizmin inşasında Marksizim’in Leninizm’in teorisini pratiğe çevirdi” diye konuştu.

Panel dizisinin üçüncüsüne EMEP MYK üyesi Mehmet Türkmen katılacak. 16 Aralık Cumartesi günü yapılacak üçüncü bölümde “Sosyalizm, Demokrasi ve Ulusal Sorun” başlığı tartışılacak. (Malatya/EVRENSEL)


ANTEP’TE EKİM DEVRİMİ 100. YIL ETKİNLİKLERİ DEVAM EDİYOR

Antep Ekim Devrimi paneli

Ekim Devrimi 100. Yıl etkinlikleri kapsamında Emek Partisi (EMEP) Antep İl Örgütü’nün düzenlediği dört haftalık programın ikincisi, “Modern revizyonizm ve SSCB’de geriye dönüş” başlığı altında EMEP Merkez Yöneticisi Fevzi Ayber’in katılımıyla gerçekleşti. 

Parti üyeleri, gençler ve işçilerin katıldığı panel EMEP Antep İl Binasında yapıldı. Sunumunun ilk bölümünde işçi sınıfının tarih sahnesine çıkmasından itibaren yaşadığı deneyimlere örnekler veren Ayber, “sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurma yolunda işçi sınıfının iktidarı, partinin rolü ve sosyalist devlet” konularındaki tartışmalarda ortaya çıkan ayrışmalara dikkat çekti. Komünist Parti Manifestosu’nun yazıldığı dönemi hatırlatan Ayber, “Öncesi ve sonrasında, sosyalizm adı altında ortaya atılan tüm tahrip edici görüşlere karşı işçi sınıfının en temel silahı bu manifesto olmuştur” dedi. 

“Marksizmin revize edilmesi gerektiği” tezleriyle ortaya çıkan kimi görüşlerden, “Marksist, Leninist olma iddiasıyla yaptığı tahribatı maskeleyen” görüşlere kadar tüm revizyonist görüşlere değinen Ayber, “SSCB’de geriye dönüş” başlığı altında anlattığı bölümde de 1956 yılından itibaren egemen olan revizyonizmi ve “sosyalizmin yıkımı” diye ilan edilen döneme kadarki tahribatı anlattı. Revizyonizmin yarattığı tahribatın ve sonuçlarının sosyalizme mal edilemeyeceğine dikkat çeken Ayber, “Yıkılan sosyalizm değil, aksine sosyalizmin temel ilkelerini bir tarafa bırakarak, sosyalizm adı altında egemen olan revizyonizm olmuştur” dedi. 

Panel, dinleyicilerin soruları ve katkılarıyla gerçekleşen ikinci bölümün ardından sona erdi. EMEP İl Örgütü temsilcileri, programın üçüncü haftasında “Sosyalizm, Demokrasi ve Ulusal Sorun” başlığıyla yapılacak paneli duyurarak katılımcıları 17 Aralık’ta yine il binasında gerçekleşecek etkinliğe davet ettiler. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları Gününde, İnsan Hakları Anıtı önünde gözaltı

SONRAKİ HABER

Sinclair: Türkiye’de insan hakları konusunda keyfilik var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...