09 Aralık 2017 11:57

TV 10 çalışanları kanalları için 62 haftadır eylemde

Kapatılan TV 10 çalışanlar, 62'nci kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

Paylaş

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan TV 10 çalışanları, televizyonlarının açılması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda 62'inci kez bir araya gelerek açıklama yaptı. Bu haftaki eyleme Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği üyeleri, Munzur Çevre Derneğinin de aralarında olduğu çok sayıda yurttaş katıldı. “Alevilerin sesi TV 10 susturulamaz” pankartının açıldığı eylemde, “Alevilerin sesi susturulamaz" sloganı attı. Polis bariyerleriyle kapatılan alanda eylem yapan TV10 çalışanlarını izlemek isteyen yurttaşlara polisin izin vermemesi dikkat çekti. 

'BU ÜLKEDE İNANÇ VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN BAHSETMEK İMKANSIZ'

Burada konuşan TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, "Karartılan ekranlarımızın yeniden açılması, OHAL'in kaldırılması için buradayız. Aynı zamanda insan hakları haftasına girdik. İnsan hakları haftasına girdiğimiz bu günlerde malesef insan hakların da daha da geriye gidiyoruz. Tutuklamalar, gözaltılar, basın yayın organları üzerindeki baskılar artarak devam  ediyor. Farklı inançlar üzerindeki baskılar devam ediyor. 15-20 gün önce Malatya'da alevilerin yaşadıkları evler işaretlenmişti. Daha sonra hıristiyanların bir derneğine yaşlı sopalı saldırı düzenlenmişti. Biz hükümetten saldırganları ortaya çıkarın etkin bir soruşturma gerçekleştirmesini istedik. Etkin bir soruşturma yapılmadığı ve failler yargılanmadığı için bu olaylar devam ediyor. Hak ihlalleri giderek artarak devam ediyor" dedi.

Büyükşahin, TV 10 kameramanı Kemal Demirin biran önce serbest bırakılmasını talep etti. Büyükşahin şunları söyledi: Bu ülkede inanç, ifade özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Örgütlenme özgürlüğünden, basın yayın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Aleviler, demokratlar, hıristiyanlar, ermeniler, kadınlar, akademisyenler hiç özgür değil. Bu ülkede yaşayan demokrasi isteyen herkesin üzerine bir kırbaç sallıyorlar. OHAL rejimi  bir an önce son bulmalıdır." 

'KANALLARIN AÇILMASINI İSİTİYORUZ'

İnsan Hakları savunucusu ve cumartesi insanı Maside  Ocak, 1995'ten bu yana 'insanız haklarımız var' diyerek Galatasaray Meydanında kayıp yakınlarının sesini duyurduklarını aktardı. Ocak, "663 haftadır bu meydanda adalet talebimiz kamuoyuna yansıyor. OHAL gerekçesiyle bizi ekranlarına, sayfalarına taşıyan kanallar, radyolar, gazeteler tek tek kapatıldı. Gazeteciler tutuklandı. Bizim taleplerimizi ekranlarına taşıyan TV10, Hayatın Sesi, İMC TV, Özgür Radyolar gibi televizyon ve radyolara yaşam hakkı tanınmadı. Biz biliyoruz ki hak ihlalleri ancak ve ancak kamuoyuna yansırsa tepki çekiyor. Bu kanalların bir an önce açılmasını isitiyoruz" diye konuştu.

'OHAL'E VE ANTİ-DEMOKRATİK UYGULAMALARA KARŞIYIZ'

Son olarak Munzur Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Ali Yıldız söz aldı. Yıldız, 4 Aralık 2017'te ifadeye çağrıldığını söyledi. Yıldız, "Dersim katliamı ile ilgili yapılan basın açıklamasında, yaptığım bir  konuşma gerekçe gösterildi. Talan ve yağmaya yönelik yaptığım konuşma ve Seyit Rızayı anmam suç sayıldı. Bu katliamı dile getirdiğimiz ve anti demokratik uygulamaları kınadığımız için çağrıldım. OHAL'e karşıyız, bu antidemokratik uygulamalara karşıyız. Çevre örgütü olarak bu yağmaya, talana dur demeliyiz. Bu çevre katliamına ve antidemokratik uygulamalara sesimizi çıkaracağız" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

F Oturumu'nda Rıdvan Tanış’ın tahliyesi istendi

SONRAKİ HABER

Trabzonspor, deplasmanda attığı 3 golle Kasımpaşa'yı devirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...