08 Aralık 2017 22:42

Ukrayna Ordusu alkol ve uyuşturucu batağında

'Gizli Gerçek Bakanlığı' portalının yayınladığı rapor, Kiev’e bağlı birliklerdeki alkol ve uyuşturucu bağımlılığını gözler önüne seriyor.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Ukrayna Ordusu mensubu üst düzey subayların adlarını gizleyerek Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ndeki (VSU), kanunsuzluğa, hukuk tanımazlığa ve asayiş bozukluğuna dair detaylı bilgi ve istatistikleri paylaştıkları “Gizli Gerçek Bakanlığı” adlı portalda yakın zamanda yayınlanan belgeler, ordu içindeki skandalları bir kez daha gözler önüne serdi.

Kiev’e bağlı birliklerdeki alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığını belgeleyen bir rapora göre, Donetsk ve Lugansk Eyaletlerinde “Antiterörizm Operasyonu” dahilinde görev yapan on binlerce Ukrayna askeri arasında, düzenli ve yüksek dozlarda alkol ve uyuşturucu kullanımının oldukça yaygın olduğu görülüyor. 

'ASKERLER BİRBİRİNE KARŞI ATEŞLİ SİLAH KULLANIYOR'

VSU’nun Hukuki ve Sicil Hizmetler Yönetimi’ne yakın bir kaynağın verdiği bilgilere göre Ukrayna güçleri nezdinde askeri disiplin uzun süredir büyük ölçüde bozulmuş durumda. Dahası, komutanlar tarafından askeri personelin hayatını ve sağlığını korumak ve suça karışmalarını önlemek için çeşitli seviyelerde organize edilen etkinlikler de oldukça etkisiz kalıyor ve beklenen sonuçları vermiyor.

Rapora göre yalnızca mayıs ayında, Donbass’taki VSU birimleri içerisinde 37 ceza gerektiren suç tespit edildi. Bunların 7'si uyuşturucu madde kullanımı ile ilintiliyken, kayıtlara geçen suçların önemli bir bölümünün ise askeri emirleri yerine getirmekten kaçınmayla bağlantılı. Yine bu suçların azımsanmayacak bir kısmı, askerlerin silahları uygun ve doğru şekilde kullanmamasından kaynaklı. Bir diğer ifadeyle; VSU’nun Donbass’taki birlikleri arasında keyfe keder ve rastgele silah kullanımının epeyce yaygın. Raporda sayısız askerin ölme ve yaralamayla sonuçlanacak şekilde birbirine karşı ateşli silah kullandığı belirtiliyor. 

SUÇ ORANINDA BÜYÜK ARTIŞ

Raporda VSU’da işlenen askeri suçların kayda değer bir oranının, personelce yüksek dozda ve düzenli olarak tüketilen alkolden kaynaklandığının altı çiziliyor.

Sadece mayıs ayında en temel güvenlik önemlerinin kaba biçimde ihlal edilmesi sonucu 39 kez askeri araçlara ve teçhizata zarar verildiği tespit edilirken, tam 9 benzer vakanın da askerlerin aşırı düzeyde alkol almaları neticesinde meydana geldiği kaydedildi.

Öte yandan, mayıs ayı boyunca toplam 181 Ukrayna askerinin alkol kullanımı kaynaklı karıştıkları suçlar nedeniyle tutuklandığı belirtildi.

Sadece mayıs ayında ordu içerisindeki adli suçların ve ceza gören askerlerin sayısındaki artış oranları şu şekilde sıralandı:

■ Yasadışı uyuşturucu kullanımından kaynaklı ceza gerektiren suçlar yüzde 45

■ Yasadışı uyuşturucu kullanımından kaynaklı cezai olmayan suçlar yüzde 49 

■ Askeri birliğini kendi iradesiyle silahsız olarak terk etme suçu yüzde 26 

■ Askeri birliğini kendi iradesiyle silahlı olarak terk etme suçu yüzde 65

■ Alkollü olup toplumsal huzuru bozmaktan tutuklanan askeri personel sayısı yüzde 78

■ Yasal olmayan bir vaziyette askeri mühimmat ile yakalanıp tutuklanan askeri personel sayısı yüzde 100

Ayrıca aynı sınırlı dönemde ordu içerisindeki kazalar da toplam 3.6 katına çıkarken, bu kazalarda ölen ya da yaralananların sayısının da 2.2 katına çıktığına dikkat çekildi. 

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da KESK'in 22. kuruluş yıl dönümü kutlandı

SONRAKİ HABER

Galatasaray-Akhisarspor maçı ne zaman, saat kaçta?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa