07 Ağustos 2012 09:06

Anne sütü ideal gıda

Dünyada altı aydan küçük bebeklerin yüzde 40’ından azının sadece anne sütü ile beslenmesine ve Türkiye’de de benzer bir durumun olduğuna dikkat çeken Ankara Tabip Odası (ATO), bilimsel araştırmalara göre “İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyen bebekler ani (akut) ve süreğen (kronik) hastalıklara

Anne sütü ideal gıda
Paylaş
Duygu Ayber

ATO Halk Sağlığı Komisyonu, her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında kutlanan “Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası” nedeniyle açıklama yaparak, annelere, anne sütü ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın 2008 yılı verilerine göre altı aydan küçük her on bebekten dördünün tamamen anne sütü ile beslendiği belirtilen açıklamada, sağlık açısından bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve bu dönemde bebeklere su dahil başka hiçbir gıda verilmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, uyarılanın aksine ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin akut ve kronik hastalıklara daha çok yakalandığının altı çizildi.
 

ÖLÜM RİSKİ 10 KAT ARTIYOR
İlk 6 ay anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin ishal, zatürree, orta kulak ve idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıkları normalden daha şiddetli geçirdiği belirtilen açıklamada, bu bebeklerin ilk aylarda ölüm riskinin 10 kat arttığı kaydedildi. Açıklamada, ayrıca doğal, kolay ulaşılabilir, parasız olan anne sütünün ilk 6 ayda diğer beslenme şekillerinden daha üstün olmasına rağmen, ulaşımın yüzde 100 olmaması aslında “ironik” bir durum olarak değerlendirildi.
 

ANNELER TEŞVİK EDİLMELİ
Çocukları hastalıklardan korumak, ruhsal ve bedensel gelişimlerini sağlamak için annelerin bebeklerini emzirmeleri yönünde teşvik edilmesi gerektiğine de değinilen açıklamada, ayrıca annelerin bilgi ve birikim eksikliklerinin giderilmesi de istendi. Açıklamada, ideal olan beslenmenin bebek için sağlanabilmesi ve annelerin emzirmelerini destekleyecek uygun bir ortamın oluşturulması amacıyla 1990 yılında “Innocenti Bildirgesi” adlı bir çalışmanın bütün dünyaya açıklandığı hatırlatılarak, anneleri teşvik etmek için benzer çalışmaların yapılması gerektiği aktarıldı.
 

ANNE SÜTÜ ‘İDEAL’ GIDA
Türkiye’de ve dünyada annelere yönelik sağlık, eğitim çalışmaları, bebek dostu hastane ve kurum uygulamalarında izleme ve değerlendirme çalışmalarının sürekliliğinin sağlanmadığı vurgulanan açıklamada, gerekli çalışmaların yeterliliği sağlandığı taktirde dünyada her yıl en az 1.2 milyon çocuk ölümünün önlenebileceği belirtildi. Açıklamada, mama sektörünün de anne sütü kullanımını engellediği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)
 


ANNELER DİKKAT!

1.    Anne sütü bebekler için “ideal” gıdadır, sağlıklı büyüme ve gelişme için esastır.
2.    Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirerek bebekleri ishal ve zatürree gibi bu dönemde sık görülen enfeksiyonlara karşı korur. Hastalıklarının sıklığını, ciddiyetini, ölümleri azaltır.
3.    Emzirme annelerin doğum aralıkları arasındaki sürenin uzamasına yardımcı olur, ayrıca kadınlar açısından meme ve rahim kanserine yakalanma riski de azalır. Doğum sonrası şişmanlık riskinin de azaldığı bilinmektedir.
4.    Anne sütü ile besle(n)me ailenin ekonomik açıdan da yararına bir durumdur.
5.    Bebeğini tamamen anne sütü ile besleyen anneler de duygusal olarak da kendilerini daha “iyi” hissediyorlar.
6.    Bu dönemde ve her dönemde emzik vb. uygulamalardan kaçınılmalı.
7.    Anne sütü ilk 6 ay bebeğe her istediğinde, gece ve gündüz verilmelidir.
 
 

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum’dan Seçkin Aydoğan için özgürlük çadırı

SONRAKİ HABER

Yağmurdede’de paylaşım var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...