08 Aralık 2017 08:47

Arjantin eski devlet başkanı Kirchner için tutuklama talebi

‘Vatana ihanet’ suçlamasıyla istenen tutuklamaya tepki gösteren Arjantinliler başkentte yürüyüş düzenledi. Kircher ise iddiaları reddediyor. 

Paylaş

Arjantin’de federal yargıç Claudio Bonadio, 23 yıl önce Buenos Aires’teki bombalı saldırıda İran’ın rolünü örtbas ettiği iddiasıyla ülkenin eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez Kirchner’in tutuklanmasına ve ‘vatana ihanetten’ yargılanmasına Senato’nun izin vermesini istedi.

Yargıç Bonadio, Senato üyelerinden ihanetle suçladığı Krichner’in senatör olması nedeniyle sahip olduğu dokunulmazlığını kaldırılmalarını talep etti. Yargıç, ülkeyi 2007’den 2015’e kadar yöneten Kirchner’in 1994’te Buenos Aires’te bir Yahudi merkezine yapılan ve 85 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıda İran’ın rolünü örtbas ettiğini öne sürdü.

Cristina Fernandez Kirchner
Cristina Fernandez Kirchner

SENATO’NUN 3’TE 2’SİNİN ONAYI GEREKİYOR

Kirchner, Tahran ile bir anlaşma imzalayarak saldırı emrini verenlerin Buenos Aires yerine Tahran’da Arjantinli yargıçlarca sorgulanmasına izin vermekle suçlanıyor.

Savcı Eduardo Taiano yargıcın ayrıca eski Dışişleri Bakanı Hector Timerman ile  Kirchner’in eski yardımcısı  Carlos Zanni ve aktivist Luis D’Elia’nın da gözaltına alınmasını istediğini de aktardı. 

Hakkında farklı davalardan yolsuzluk ve kara para aklama suçlamaları da olan 64 yaşındaki Kirchner daha önce bu davayı ‘saçmalık’ olarak nitelemişti.

Kirchner’in ekimdeki seçim zaferiyle elde ettiği dokunulmazlığını kaybetmesi için Senato’daki oylamada üyelerin 3’te 2’sinin ‘evet’ oyu kullanması gerekiyor.

KARARIN ARKASINDA MACRİ Mİ VAR?

Kararın arkasında Arjantin’de Kirchner’in ardından gelen ve sağcı Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin olduğu tahmin ediliyor. Göreve gelir gelmez neoliberal yasaları art arda çıkaran Macri bir yandan kemer sıkma politikalaranını hayata geçirirken bir yandan da ABD ile ilişkileri yenilemişti. On binlerce kamu çalışanını da işten atmıştı.

Macri geldiği günden bu yana eski Kirchner hakkında çeşitli soruşturmalar yürütülüyordu. 

KIRCHER: SORUMLU MACRİ

Basın toplantısı düzenleyen Cristina Fernandez Kirchner ise “Bu kararlar, muhalefeti soruşturmak için siyasi ve hukuki örgütün en üst düzey sorumlusu olan Macri’yi işaret ediyor” dedi. Kirchner ayrıca hakkındaki tutuklama talebinin “hukuk devleti ve demokrasi”ye aykırı olduğunu belirterek, “Neden yok, delil yok, gerekçe yok, yargılama var ama gerekçe yok. Bunu (yargıç) Bonadio da hükümet de Devlet Başkanı Macri de biliyor” dedi.

BAŞKENTTE ‘HUKUK DEVLETİ İSTİYORUZ’ EYLEMİ

Kirchner için tutuklama istenmesinin ardından Arjantin’de gösteriler düzenlendi. Başkentte Buenos Aires’teki ünlü Plaza de Mayo meydanında toplanarak tepki gösterdi. Pagina 12’nin haberine göre sosyal medyada örgütlenen ve çeşitli siyasi parti ve örgütlerin yanı sıra kitle örgütlerinin de katıldığı ve “Direniş Yürüyüşü” adı verilen gösteride “hukuk devleti istiyoruz” denilerek tutuklama talebi protesto edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dink davasında İstanbul Jandarma görevlilerine tahliye 

SONRAKİ HABER

DİSK: Asgari ücret net 2300 lira olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa