08 Aralık 2017 07:07
Son Güncellenme Tarihi: 08 Aralık 2017 21:14

Filistin'de 'Öfke Cuması': En az 2 ölü, 750 yaralı

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası intifada çağrısının yapıldığı Filistin'de binlerce kişi sokağa çıktı.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası Filistin’de atmosfer gergin. Genel grev ve intifada(ayaklanma) çağrıları sonrası ‘Öfke Cuması’ ilan edilen günde cuma namazı sonrası yürüyüşler gerçekleştirildi. Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 750'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

BATI ŞERİA'DA ÇOK SAYIDA KENTTE EYLEM

Filistin Enformasyon Merkezi'nin bildirdiğine göre Batı Şeria'nın Nablus, Ramallah, Beytüllahim, el Halil kentlerinin yanı sıra Kudüs ve Gazze'de polis saldırıları gerçekleştirildi.

Filistin Kızılayı Batı Şeria'daki saldırılarda en az 245 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria'da 30 noktada Filistinlilere saldırdığı ve en az 6 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Beytüllahim

KUDÜS'TE GERÇEK MERMİLERLE SALDIRI

Kudüs'te ise polis, Mescid-i Aksa'dan Şam Kapısı'na kadar devam eden yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe gaz bombası ve gerçek mermilerle saldırdı.

Kudüs

GAZZE'DE 1 ÖLÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta 30 yaşındaki Mahmud el Masri'nin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Saldırıda en az 50 kişi yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, ikinci ölüme dair yaptığı açıklamayı ise geri çekti.

Ramallah

Kızılay Sözcüsü İrab el-Fukaha, bir gün içinde Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’te 760’tan fazla kişinin yaralandığını, aralarından 60’ın kurşun yarası aldığını açıkladı.

İsrail, cuma günü öncesi Filistin kentlerine yüzlerce asker ve polisi sevk etmişti.

GAZZE'YE HAVA SALDIRISI: 1 ÖLÜ, 25 YARALI

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyinde direniş gruplarına ait eğitim malzemelerinin olduğu ve silah deposu olarak kullanılan askeri bölgeye saldırdı. Saldırıda 1 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze’de yer alan silahlı grup Hamas’a ait olduğu iddia edilen bölgelere roket saldırısı yaptığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Cuma günü Gazze’den İsrail’e iki adet roket atılmasının ardından, Hamas’ın mühimmat depolarının vurulduğu duyuruldu.

DÜN 162 KİŞİ YARALANDI

Dün Kudüs, Batı Şeria ve Gazze şeridi boyunca yapılan protesto gösterilerinde yaşanan çatışmalarda 162 Filistinli yaralandı.

Genel grev çağrısı sonrası Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinliler okullarını ve dükkanlarını kapattı.

DÜNYANIN BİRÇOK KENTİNDE GÖSTERİLER

Dünyanın birçok kentinde de Filistin halkıyla dayanışma eylemleri vardı. Reuters’ın haberine göre, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da binlerce kişi ABD Büyükelçliği önünde toplanarak ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını protesto etti, Trump’ın kuklasını yaktı.

Endonezya’da yüzlerce gösterici Cakarta’daki ABD büyükelçiliğine yürüdü. Bangladeş’teki eyleme de 3 bin kişi katıldı. Hindistan’ın Kaşmir bölgesinde de İsrail ve ABD protesto edildi.

‘GERİCİ İTTİFAKIN YENİ BİR KANITI’

Tunus

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta hem Perşembe hem de Cuma günü binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleştirildi. Başkent Tunus’taki eylemlere sendikalar ve siyasi örgütler de katıldı. Tunus Halk Cephesi tarafından çağrısı yapılan Perşembe günkü protesto gösterisinde yapılan açıklamada Tunus halkına ve Arap halklarına ABD’nin kararı karşısında Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı. Açıklamada Trump kararının Filistin halkının ulusal haklarına yönelik bir saldırı olduğunu belirtildi ve kararın “Emperyalist ABD, Siyonist İsrail ve gerici Arap yönetimlerinin organik ittifakını” bir kez daha kanıtladığına dikkat çekildi.

RUSYA: ANLAŞMANIN NE OLDUĞUNU BİLMEK İSTİYORUZ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Perşembe günü bir araya geldiği ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’ın Washington’ın Ortadoğu’da “yüzyılın anlaşmasına” imza atmayı umduğunu söylediğini belirtti. Viyana’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Tillerson, ABD’nin İsrail-Filistin krizini tek hamlede çözecek yüzyılın anlaşmasına imza atmak istediğini söyledi. Rusya olarak bu anlaşmanın nasıl olacağını öğrenmek istiyoruz” dedi. ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının mevcut tüm anlaşmalarla çeliştiğini de kaydeden Lavrov, bu kararın uluslararası toplum ikiye böldüğünü söyledi.

TRUMP HANUKA’YI KUDÜS’E ADADI

ABD Başkanı Donald Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyarak, büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması talimatını verdikten bir gün sonra Beyaz Saray’daki Hanuka Bayramı kutlamasına katıldı. Sputnik’in aktardığına göre Trump, “İsrail halkının yanında olmaktan ve kalıcı bağımızı güçlendirmekten gururluyuz” dedi. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da Yahudi bayramı Hanuka nedeniyle yapılan özel etkinliği ilk kez yönetti. 300 davetlinin katıldığı etkinlikte konuşan Trump, “Bir nedenden dolayı bu odada çok fazla mutlu insan olduğunu biliyorum. Kudüs…Bu (etkinlik) bilhassa tarihe geçecek” ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca, “İsrail halkının yanında olmaktan ve kalıcı bağımızı güçlendirmekten gururluyuz. Şu anda yaşananları ve Kudüs ile İsrail’in her yerindeki sevgiyi düşünüyorum” dedi.

New York Times’ın haberine göre  ise etkinliğe Trump muhalifi Demokrat Kongre üyeleri ile Yahudi liderler davet edilmedi. Etkinliğe katılan Amerika Siyonist Örgütü Başkanı Morton Klein ise Trump’ın Kudüs kararının İsrail için ‘tarihi bir an’ olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

KUDÜS'ÜN ÖNEMİ VE STATÜSÜ

Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın kutsal kabul ettiği Kudüs kentinin statüsü Filistin ve İsrail arasındaki en tartışmalı konulardan biri.

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Doğu Kudüs'ü işgal etti ve bölgeyi halen işgali altında tutuyor. 1967'den bu yana işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşim faaliyetleri kapsamında 200 bin Yahudi bölgeye yerleştirildi. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, bu yasa dışı yerleşimleri de geçerli kabul etmesi anlamına geliyor.

İsrail'e göre Kudüs, ülkenin bölünmez başkenti. Filistinliler ise Doğu Kudüs'ün gelecekte kurulacak devletin başkenti olmasını istiyor.

ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak, İsrail'in kurulduğu 1948'den beri bunu yapan ilk ülke olacak.

İNTİFADA NEDİR?

Türkçede "Ayaklanma" anlamına gelen Arapça bir sözcük. Filistin'de 1987'den Oslo Anlaşmasının imzalandığı 1993'e kadar olan süreç 1. İntifada, Eylül 2000'den 2005'e kadar devam eden sürece ise 2. İntifada adı veriliyor.

BİRİNCİ İNTİFADA

1987 – 1993 yılları arasında sürdü. Gazze Şeridi’nden başlayıp Batı Şeria’ya yayılan protestolar, sivil itaatsizlik halini aldı ve genel grevler düzenlendi. 1962'si Filistinli 2 bin 300'e yakın insan hayatını kaybetti, ilk iki yılında yaklaşık 25 bin çocuğun dayaklar sonucu tıbbi desteğe ihtiyacı oldu, toplu cezalar, toplu tutuklamalar ve okul kapamalar yöntem olarak kullanıldı. “Özerk Filistin Yönetimi” anlaşmasıyla sona erdi.

İKİNCİ İNTİFADA

2000–2005 yılları arasında sürdü, binden fazlası çocuk 6 binden fazla insan hayatını kaybetti, büyük bir yıkım yaşandı. İkinci intifada resmi bir şekilde sona ermedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç Parlamentosu Başkanına cinsel taciz suçlaması

SONRAKİ HABER

Rize’de 38 köy yolu ulaşıma kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa