07 Ağustos 2012 12:40

Esad Şam'da Celili ile görüştü

Suriye televziyonu, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, İran'ın güvenlikten sorumlu yetkilisi ile görüşmesi esnasında görüntülerini yayınladı. Esad'ın bu görüntüleri Başbakan Riyad Hicap'ın dün muhalefet saflarına geçmesinden sonraki ilk görüntüler oldu. Suriye'nin Başkenti Şam'da Esad ile

Esad Şam'da Celili ile görüştü
Paylaş

Görüşme sırasında konuşan Esad, Suriye halkı ve hükümetinin; ülkeyi "teröristlerden" arındırmakla birlikte "terörle mücadelede" kesinlikle taviz vermemede ısrarlı ve kararlı olduğunun altını çizdi. Esad; buna eş zamanlı olarak Suriye'nin ulusal diyalog sürecinde yürümeye devam edeceğini belirtirken, halkının güçlü iradesiyle bölgedeki mücadele ekseni ve Suriye'nin bu eksendeki misyonunu hedef alan dış planları çökertme gücüne sahip olduğunu belirtti.

Said Celili ise, Suriye'deki olayları bir iç mesele olarak görmediklerini ifade etti. Celili; mücadelelerinin bölgesel ve uluslararası arenada bir savaş olduğunu iddia etti. Celili, bu mücadelenin bel kemiği olarak nitelendirdiği Suriye'yi hiç bir şekilde tek başına bırakmayacaklarını ifade etti.

'SURİYE'DE DÖKÜLEN KANDAN TÜRKİYE DE ZORUMLU'

İran Genelkurmay Başkanı General Hasan Firuzababi ise, Suriye’de akan kandan Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi sorumlu tuttu. Firuzabadii, “Suriye’den sonra sıra Türkiye ve başka ülkelere gelecek” ifadesini kullandı. Tehran Times gazetesine göre, general Firuzabadi, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin, ABD’nin savaş yanlısı politikalarının ilerletilmesine katkıda bulunan önlemleri aldıklarını söyledi. Firuzabadi, Suriye’ye komşu ülkelerin “Büyük Şeytan ABD’nin hasmane amaçlarına katkı yapmasının uygun olmadığını” söyledikten sonra, “Bu ülkeler, böyle bir şey kabul etmiş iseler, Suriye’den sonra sıranın Türkiye ve diğer ülkelere geleceğinin bilincinde olmalı” şeklinde konuştu. General Firuzabadi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın “El Kaide’nin terörizmini teşvik etmenin kurbanı haline gelmemeleri için “Dostlarımızı uyarıyoruz” dedi.  

DIŞİŞLERİ YANIT VERDİ

Dışişleri Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları’nın internet sitesinde yayınlanan İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi’nin açıklaması başta olmak üzere, bazı İranlı yetkililer tarafından Türkiye ile ilgili olarak yaptıkları "açıklamaları ve tehditleri" kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, dış politikasında kendi hedef ve ilkeleri doğrultusunda hareket eden, büyük devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Bunu, en çok asırlardır komşuluk ilişkileri sürdürdüğümüz İranlı yetkililerin bilmesi ve kavramış olması gerekir. Nitekim İran’ın nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamadaki ilkesel tutumumuz malumdur. Türkiye’nin dış politikasındaki ilkeli tavrı herkes tarafından bilinmesine rağmen, muhtelif görevlerdeki İranlı yetkililerin ülkemizi hedef alan açıklamalarının devam etmesi kabul edilemez bir sorumsuzluktur.” denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Suriye’de 48 İran vatandaşının kaçırılmasına tamamen insani gerekçelerle bakıyoruz. Nitekim İran Dışişleri Bakanı Sayın Salihi’nin, Sayın Bakanımızı bu konuda yardım talebiyle araması üzerine, daha önceki örneklerde olduğu gibi, yine sadece insani mülahazalarla ve İran halkına dostluğumuzun bir gereği olarak tarafımızdan her türlü gayret gösterilmektedir. Sayın Bakanımız, bu hususları bugün görüşeceği İran Dışişleri Bakanı Sayın Salihi’nin dikkatine ayrıca getirecektir. İranlı yetkilileri, ülkemizle ilgili mesnetsiz açıklamalara son vermeye ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna yakışacak şekilde davranmaya davet ediyoruz.”

SURİYE’DE YENİ HÜKÜMET TOPLANDI

Suriye Bakanlar Kurulu dün öğleden sonra tüm üyelerinin katılımıyla başbakanlık göreviyle görevlendirilen Ömer Ğalavanci’nin başkanlığında olağanüstü bir oturum düzenledi. Oturumun başında konuşan Ğalavanci; “Halkın idealleri ve beklentilerini gerçekleştirme yönünde çalışma konusunda” Devlet Başkanı Beşar Esad’a taahhütte bulundu. Bakanlar Kurulu daha sonra; “Vatan ve halkın güvenlik-istikrarını korumada gösterdiği üstün gayret ve bulunduğu eşsiz fedakarlıklardan dolayı kahraman ordu ve silahlı kuvvetlerin yanında iç güvenlik güçlerine saygı ve takdirlerini” ifade etti. Suriye Bakanlar Kurulu; Enformasyon Bakanı Omran el-Zoubi’den, Şam’ın Emeviler Meydanındaki Radyo Televizyon Kamu Kurumu binasında meydana gelen patlama eylemine ilişkin bilgi aldı. Bu bağlamda Enformasyon Bakanı Zoubi; bu eylemin, Suriye’nin ulusalcı medya çizgisini kesinlikle değiştirmeyeceğini belirtti. İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili ise Suriye’ye sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Celili Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştü.  

3 İRANLI REHİNE ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye’deki silahlı muhalifler rehin alınan 48 İranlıdan üçünün öldürüldüğünü duyurdu ancak bu haber bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Adlullahiyan, “terörist grupları” ABD’nin desteklediğini ve silahlandırdığını, dolayısıyla kaçırılanların can güvenliğinden sorumlu olduğunu” söyledi. Muhalifler, otobüsteyken kaçırılan İranlıların, İran Devrim Muhafızlarından olduğunu söylerken, İran, dini yerleri ziyaret eden kişiler olduğunu ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erksan’a veda

SONRAKİ HABER

Aslı Özdemir belleklerinizin kuytu köşelerini açığa çıkartıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...