08 Aralık 2017 07:09

İsveç Parlamentosu Başkanına cinsel taciz suçlaması

İsveç'te Parlamento Başkanı Urban Ahlin’e cinsel taciz suçlaması yapıldı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te #Metoo kampanyası kapsamında başlatılan cinsel taciz suçlamaları Parlamento Başkanı Urban Ahlin’e sıçradı.

Ahlin, 2008 yılında Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Dış Politika sözcülüğünü yaptığı dönemde bir kadın çalışma arkadaşını taciz etmekle suçlanıyor. Ahlin kendisine yönelik cinsel tacizde bulunduğu suçlamalarını kesin bir dille reddederken, Eşitlik Bakanı Åsa Regner, suçlamaların yeniden ele alınıp araştırılacağını söyledi. 

Ahlin de, kendisine yönelik suçlamaların dıştan atanacak uzmanlar tarafından araştırılması için Parlamento Müdürüne talimat verdiğini söyledi. 

Ahlin’e yönelik cinsel taciz suçlamaları ilk kez 2010 yılında medyanın gündemine gelmişti. Bir iş arkadaşı, Ahlin’i cinsel tacizde bulunmakla suçlamıştı. Konuyu araştıran dönemin Sosyal Demokrat Grup Başkanı Sven-Erik Österberg, Ahlin’in cinsel tacizde bulunmadığı ancak uygunsuz davranışlarda bulunduğu değerlendirmesini yaparak kendisini paylamıştı.

Dagens Nyheter gazetesine dün açıklamalar yapan yakın çalışma arkadaşları, Ahlin’i iş arkadaşları ve özellikle kadınlara yönelik çatışmacı bir tutum takınmak ve sistematik olarak yetkilerini kötüye kullanmakla suçluyor.

Söylentilerin yalan olduğunu söyleyen Ahlin, kendisine yönelik yeni bir suçlama olmadığını ve daha önce yaptığı gibi suçlamaları güçlü bir şekilde yalanladığını söyledi. 

Ahlin’e yönelik suçlamalar hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti içinde yarılmaya yol açtı. Bir ksım parti yöneticisi, Ahlin’e yöneltilen suçlamaların dış politikasını beğenmeyenler tarafından kendisini tasfiye etmek için ortaya atıldığını söylüyor. 
Aralarında Eşitlik Bakanı Asa Regner’in de yer aldığı başka bir grup da, suçlamaların ciddi olduğunu ve tıpkı #Metoo kampanyasında ortaya çıkan diğer suçlamalar gibi araştırılmasını istiyor. 

HAKEM KOMİTESİ BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Cinsel tacizle suçlanan İsveç Futbol Federasyonu Hakem Komitesi Başkanı ve Uefa Yönetim Kurulu Üyesi Bosse Karlsson, derhal görevini bıraktığını açıkladı.

#Metoo kampanyasına katılan Karin Thorbjörn adındaki eski bir hakem, Karlsson’u  bundan 21 yıl önce gerçekleşen bir gemi gezisi sırasında kendisine cinsel tacizde bulunmakla suçlamıştı. 

Hakemlik mesleğinin güven üzerine inşa edildiğini ve kendisine yönelik suçlamalardan sonra görevini sürdürmenin imkansız olduğunu söyleyen Karlsson, en iyi çözümün görevini bıtrakmak olduğunu belirterek İsveç Futbol Federasyonu’na istifasını gönderdiğini açıkladı.

Medyanın söyleşi taleplerini reddeden Karin Thorbjörn ise, amacının Bosse Karlsson’u teşhir etmek ve istifaya zorlamak olmadığını vurgulayarak #Metoo kampanyasına destek vermek ve sporda cinsel saldırı ve tecavüze uğrayan kadınları teşvik etmek için gerçekleri kamuoyuna açıkladığını söylemekle yetindi. 

Öte yandan #Metoo kampanyasına “Timeout’ etiketiyle katılan ve aralarında Anja Person ve Nilla Fischer gibi tanınmış sporcuların da bulunduğu 2 bin 290 kadın sporcu cinsel tacize karşı ortak açıklama yaptı.

ENGELLİ KADIN SPORCULAR DA TACİZE UĞRUYOR

Bu arada Engelli Sporcular Derneği, cinsel tacizin boyutlarını belirlemek için bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılan her beş kadın sporcudan biri cinsel tacize uğradığını söyledi. 

Engelli Sporcular Derneği Başkanı Johan Strid, ortaya çıkan korkunç rakamların tacizin boyutlarını gösterdiğini ve tacizleri önlemekte yetersiz kaldıkları için özeleştiri yaptıklarını söyledi.

Atılacak ilk adımın sorunların olduğunu görmek olduğunu söyleyen Strid, “Bu sorunu gizleyemeyiz ve bir şeyler yapmalıyız. Önümüzdeki haftadan itibaren bir önlem programını yürürlüğe koyacağız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

'Deyrezzor'da binlerce IŞİD'li Suriye çölünde sıkıştı'

SONRAKİ HABER

Filistin'de 'Öfke Cuması': En az 2 ölü, 750 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...