08 Aralık 2017 06:15

Yunanistan basını: Erdoğan’ın Atina ziyareti tarihi fiyasko

Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretine Yunan basını 'tarihi fiyasko' yorumunu yaptı, Yunanistan sokaklarında ise protestolar vardı.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

 
Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Yunanistan’a yaptığı ziyaret Yunan basınında oldukça geniş tepkilere yola çarken muhalefet partileri de Yunanistan hükümetini “Neden davet ettiniz?​” diyerek eleştirdi. Sokakta ise Erdoğan’ı protesto gösterileri vardı.
 
Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Başbakanı Çipras ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iki ülke arasında var olan sorunlarda “anlaşılamadığı üzerinde anlaştıkları” biçiminde yapılan yorumlarda “protokole bile uyulmadı” denildi.
 
Erdoğan’ın “Lozan anlaşmasının güncelleştirilmesi” istemine karşı Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın “Lozan iki ülke arasındaki ilişkilerin temel taşıdır” demesi de medyada en çok işlenen konu oldu.

 

MUHALEFETTEN ‘NİYE DAVET ETTİNİZ’ TEPKİSİ

 

Eski iktidar partilerinden PASOK Genel Başkanı Fofi Gennimata, Erdoğan’ın söylemlerine atıfta bulunarak Yunan hükümetinin Erdoğan’ı davet etmesini sert sözlerle eleştirdi. “Çipras hükümeti saç için gittiği berberden kel olarak çıktı. Açıklamalar ülkemiz için tehlikeli ve kabul edilemez şeylerdir” diyen Gennimata ayrıca “Türk Cumhurbaşkanının kabul edilemez tutumunu tartışan  Yunan Başbakanı, Türk-Yunan ilişkilerini ileriye götürmemiş tersine bir adım geriye çekmiştir” ifadelerini kullandı.

 

YUNANİSTAN GAZETELERİ ‘TARİHİ FİYASKO’ DEDİ

 

Elefteros Tipos gazetesi “Tarihi fiyasko” manşetini atarken, Kathimerini gazetesi “Gerginlik dolu ziyaret” manşetini tercih etti. Yunan medyasında önemli bir yer tutan TANEA gazetesi “Müsvette diplomasi” manşetini kullanarak, “Günaydın demesiyle tahriklere başladı” yorumunu ön plana çıkardı. Efimerida Syntakton gazetesi ise “Tüm sorunların ucu açık kaldı” dedi.

 

ERDOĞAN’A TEPKİ TÜRKİYE HALKIYLA DAYANIŞMA

 

Bu arada Erdoğan’ın ziyareti kitlesel bir gösteriyle protesto edildi. Dün akşam saatlerinde, gösteri yasağına rağmen Atina’nın Omonia Meydanında bir araya gelen ve oldukça kalabalık olan göstericiler “Yaşasın Türk ve Yunan halkının dayanışması” pankartı arkasında Meclise doğru yürüyüşe geçti.
 
Ancak geniş güvenlik önlemleri alan polis meclise çıkan tüm anayolları çevik kuvvet otobüsleriyle kapatarak barikatlar kurdu. Polis barikatlarına kadar gelen göstericiler Erdoğan’ın baskıcı politikalarını protesto eden sloganlar atarak demokratik hak ve özgürlüklerin tanınması ve Türkiye’deki tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etti.

 

{{339974}}

ÖNCEKİ HABER

Bu hafta 8 yeni film sinemalarda - 8 Aralık 2017

SONRAKİ HABER

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 2018 takvimi onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...