08 Aralık 2017 02:37

Gemiler limanda boş beklemesin diyorsanız hakkımızı verin!

Bursa'dan bir Bosch işçisi TİS sürecine dair görüşlerini yazdı: 'Bize hep, içinde olduğumuz geminin kazan dairesinde kömür atmak düştü'

Paylaş

Bosch işçisi
Bursa 

3 yıllık sözleşme istiyorsunuz. Amerika, Belçika, İsviçre’de ki 5-6 yıllık sözleşmeleri örnek gösteriyorsunuz. O zaman o ülkelerdeki yıllık enflasyondan, işçilerin aldığı ücretlerden, yaşam standartlarından bahsedin. Ülkemizde sabah neye uyanacağımızı bilmiyoruz. Neden 3 yıl enflasyon artı 3-4 puan için toplu pazarlık hakkımızdan feragat edelim? 3 yıllık sözleşme ücretlerimizi geriye götüreceğinden kabul edilemez.

Devamsızlığı azaltmak için sadece fiili çalışılan günler için ikramiye ödemesi yapılsın istiyorsunuz. Devamsızlık yapan işçiyi ücret kesintisiyle cezalandıracağınıza, devamsızlıkların temelinde ki nedenleri ortadan kaldırın. 22 ya da 26 gün izni olan bir işçi izninin 12 gününü yaz aylarında kullanıyor. Tabii şanslıysa. Kalan 8-10 gün izni için, izinlerinizi yıl sonuna bırakın son haftalarda 1 hafta kapanış var, yoksa ücretsiz izne çıkarılırsınız diyorsunuz. Bu işçinin çocukları hiç mi hastalanmayacak, hiç mi izin almayı gerektiren sorunları olmayacak. Aralık ayında 1 hafta ücret kesintisini nasıl göze alacak doğal gaz faturası 400-500 lira gelirken. Çekin bantların hızını insani çalışma koşullarına, 12 saatleri, 16 saatleri kaldırın, pazar mesaileri kaldırın, üretimi artırma adına işçiyi atmakla tehdit etmekten vazgeçin. Bakın o zaman kaç kişi rapor alıyor.

Günlük 8, haftalık 45 saat üzerinde üretim planlamalarınızı yapmadığınız sürece, işçilerinizi makinelerin yedek parçası gibi gördüğünüz, sosyal hayattan koparıp makinelerin başında gün ışığı görmeden saatlerce çalıştırdığınız sürece bu sorun çözülmeyecek. Hepiniz Türkiye’nin en iyi üniversitelerini bitirmiş insanlarısınız. Kendi çocuklarınızın, torunlarınızın o montaj hatlarında, frezelerde, tornalarda her gün çıkarılma korkusuyla çalışmasını ister misiniz? Yönetim kurulunuzda çalışanlarımızın haklarını nasıl budarız diye düşüneceğinize, biraz da bunları düşünün.

Kıdeme bakılmaksızın eşit işe eşit ücret istiyorsunuz. Yıllardır Birleşik Metal-İş eşit işe eşit ücret istedi ama siz hiç kabul etmediniz. Ta ki Bosch sözleşmesi imzalanana kadar. Aynı iş kolunda aynı yıl işe girenler arasında 2-3 lira saat ücreti farkının olması grup toplu iş sözleşmesi doğasına aykırı. Bosch sözleşmesinin altında sizin imzanız var. O dönemde makul olan sözleşme, şimdi niye değil? 

İşçilere bakıldığında yüzde 40’a varan zam oranı talep edildiğini, ilk altı ay için sosyal yardımlarla beraber yüzde 130 artış istendiğini, bazı işletmelerde bu oranın daha da yüksek olduğunu söylüyorsunuz. Türkiye’nin lokomotifi dediğiniz iş kolunda asgari ücretin biraz üzerinde ücretlerle işçi çalıştırdığınız, yıllarca 2. 3. grup işletmelerde ki çalışanlarınız bu bedeli fazlasıyla ödedi. Şimdi sırası sizde.

Bir çalışan aynı işi 10 sendir yapıyorsa ve 5 yıldır bilgi birikimine ve işletmeye katkısına hiçbir şey katmamışsa, sadece çalışma süresinin uzunluğundan dolayı neden daha fazla ücret alsın demişsiniz. Önce bunu söyleyen MESS Genel Sekreteri Özgür Bey gelsin çevrim süresi 8-10 saniye olan montaj hatlarında çaya yemeğe vardiya yaparak mekik dokusun, bilgi birikimine bir şeyler katsın biz de onu örnek alalım. Bizler 4. 5. 6. grup seri üretim işçileriyiz. Bizim işletmeye katkımız çevrim süresi içinde hatasız parça üretip teslim etmektir. 10 yıl da, 20 yıl da çalışsak bu değişmez. Çünkü bu döngüyü kuranlar sizlersiniz. İşletmeye katkıdan kastınız süreçleri sadeleştirip iyileştirme yapmaksa, onu ofislerde oturan işlenen parçaya elini sürmemiş AR-GE ve planlama mühendislerinize yaptıracaksınız bize değil.

Metal işçilerinin payına hepimizin içinde bulunduğu gemide kazan dairesinde kömür atmak düştü, size de lüks kamaralar. Sizden ne fabrikalarınızın tapularını ne de hisselerinizden pay istiyoruz. Seçim sizin! TIR’ların fabrika ambarlarında, gemilerin limanlarda boş beklemesini istemiyorsanız emeğimizin hakkını verin.

ÖNCEKİ HABER

Metal patronları mesai eylemini kırmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

HT Solar'da mücadele sürüyor: Öncü işçilere sahip çıkılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...