08 Aralık 2017 02:20

Önce inşaat sonra izin

Eski AKP yöneticisi Rahmi Taştan'ın Çiçekliköy’de yapımı süren okuluna özel olarak verilen ‘Geçici yapılaşma izni’ inşaat başladıktan sonra verilmiş.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çiçekliköy’deki AKP’li Rahmi Taştan’a ait sit alanındaki okul için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının özel olarak ‘Geçici yapılaşma izni’ verdiği ortaya çıkarken iznin inşaat başladıktan sonra verilmesi de dikkat çekti. Şehir plancıları ise iznin parsele özel ayrıcalık anlamına geldiğini söylüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İzmir ve Manisa genelindeki pek çok sit alanının derecesini düşürmesi ile harekete geçen AKP’de de bir dönem il başkan yardımcılığı da yapmış patron Rahmi Taştan, Çiçekliköy’deki arsasına özel eğitim merkezi yapmak için çalışmalara başladı.  Alandaki inşaat çalışmaları 3 vardiya ve hafta sonları da dahil olmak üzere hızlı bir şekilde ilerliyor. 

Bölgenin koruma amaçlı imar planlarının hazırlanmasını beklemeyen Taştan’ın inşaat çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aldığı özel izinle başlattığı ortaya çıktı. Taştan’ın sit kararlarını düzenleyen yeni kanun hükmünde kararname doğrultusunda resmi makamlara yapılaşma başvurusu üzerine önce İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ardından da bakanlık tarafından “Geçiş Dönemli Koruma Esasları ve Kullanma Şartları” çerçevesinde izin verildi. Bakanlık parsel bazında özel izin vermiş oldu. İzin tarihinden sonra parsel bazında da imar planları askıya çıkmazken Taştan’ın daha önce mahkeme tarafından iptal edilen imar planları üzerinden hareket ettiği düşünülüyor. 

İZİN EVRENSEL’İN HABERİNDEN SONRA

Bakanlığın izni 25 Ekim 2017’de verilirken, bunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ulaşması 30 Ekim’i buldu. Gazetemizde inşaata ait ilk haber ise ‘Eski AKP il yöneticisinden imarsız araziye inşaat çalışması’ başlığı ile 19 Ekim tarihinde yayımlandı. Gazetemize bilgi veren bölge sakinleri, çalışmaların ekim ayının ilk günlerinde başladığının ifade etmişlerdi. 

‘PARSELE ÖZEL AYRICALIK’

Konuyla ilgili Evrensel’e açıklamada bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak tek bir parselde geçiş dönemi yapılaşma koşullarının belirlenmesi ile ilk kez karşılaştıklarını belirterek “Yönetmeliğin ilgili maddesinde de der ki ‘Koruma amaçları imar planları yapılıncaya kadar mekansal planlar da dikkate alınarak geçiş dönemi koruma esasları bakanlığın onayı ile yürürlüğe girer.’ Fakat burada gördüğümüz uygulama tek parsel bazında yapılmaktadır. Oysa yönetmelikte yer alan ‘Mekansal planlar da dikkate alınır’ ifadesinin bütünsellik bağlamında düşünülmesi gerekmektedir. O yüzdendir ki söz konusu inşaat ile ilgili yapılaşma izninin hangi maddeye göre dayanılarak alındığı anlaşılmamaktadır. Bu nedenle bizim görüşümüz bölgenin geneline göre bir plan yapılmasıdır. Bu sadece parsele yönelik bir ayrıcalıktır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

DEÜ işçileri: Kadro konusunda kaygılarımız çok fazla

SONRAKİ HABER

Metal patronları mesai eylemini kırmaya çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...