08 Aralık 2017 00:56

Eğitimde ayrımcılık yapılmamalı

Van'ın İpekyolu ilçesinden bir öğretmen, köy ve ilçe okullarının durumunu ve engellenen yardım kampanyalarını yazdı.

Paylaş

Van İpekyolu’dan bir öğretmen

Merhaba ben Van’ın İpekyolu ilçesinde öğretmenim. Buradaki zorlukları tek tek anlatmaya gerek görmüyorum. Çünkü doğu bölgesindeki durumlar herkesin malumu. Eğitim alanında öğretmenlere yapılan baskılarda bu durumun artısı oluyor maalesef. Kış ayının bu bölgede çok sert geçmesi, şehir merkezinde bulunan okullara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ayrılan bütçenin ilçe okullarına nazaran daha fazla olması ve bölge insanlarının maddi durumlarının yoksulluk seviyesinde olması, eğitim materyallerinin eksikliğini beraberinde getiriyor. Bu da eğitim kalitesini ve gelecek nesillerin iyi bir ortam içinde büyümesi düşüncesine ters düşüyor.

Öğretmenlerin bir kısmı buna karşı mücadele ediyor. Kampanyalar düzenlemeye Milli eğitimin dolayısıyla devletin yapması gerekeni yapmaya çalışıyor. Ancak buna karşılık soruşturma açılması yahut KHK’ler ile işten atılmak ile tehdit ediliyoruz. Dolayısıyla hemen hemen tüm ilçe ve köy okullarında yardıma ihtiyaç varken, bu baskı ve sindirmelerle kampanya düzenlemez hale geliyoruz. Bu da yetmiyor gibi bir de geçen hafta, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden bir yazı yayımlandı. Yazıda, her nerden gelirse gelsin valilikten izin almadan yardım kampanyası yapılamayacağı belirtiliyor. Bu yazıyı görünce aklımıza şu geliyor: “Devlet yine hiçbir şey vermeyecek, vereni de engelleme yahut engellemese bile sanki valilik tarafından yardım yapılıyormuş gibi gösterecek.” Böyle değilse nedir bu yazının anlamı? Cevap bulamıyorum. 

Ayrıca, geçenlerde birçok haber kanalına da konu olan Van’ın başka bir ilçesi gözümüze çarptı. Çaldıran ilçesi. Bu ilçede yani aynı şehrin başka bir bölgesinde rahatlıkla yardım kampanyası yapılıp çocuklara ihtiyaçları dağıtıldığı yazıyordu. İşte tam da bu noktada insanın aklına “Çaldıran’daki çocukların ihtiyacı var da İpekyolu’daki çocukların ihtiyacı yok mu?​” sorusu geliyor. 

Yanlış anlaşılmasın. Çaldıran’da yardım yapılmamalı demiyorum. Bunu demek haddim de değil zaten. Ancak neden o bölgeye izin veriliyor da İpekyolu’da bulunan bir okula yardım kampanyası için izin verilmiyor? Yahut başka türlü sorayım: “Oraya izinsiz bir şekilde yardım yapılıyor da burada neden izinli bir şekilde yardım toplanıyor?​” Bunu demek istiyorum. Eğitimde ayrımcılık yapılmamalı. Devlet herkese yardım elini uzatmalı. Aksi halde devlet, devlet mi olur? 

Sevgilerimle...

ÖNCEKİ HABER

Fedakarlık istenen asgari ücretliler: Daha ne yapacağız?

SONRAKİ HABER

Ömer Usta: Ülkemiz vergi, rüşvet devleti oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...